Баварски крем с ликьор от пъпеш

Е, успяхте ли да се спасите от горещините тези дни? Кой на море, кой на планина, кой вкъщи пред компютъра... Ние избрахме последния най-горещ ден от лятото, за да се пореем в небесата. Е, не съвсем - нито летяхме, нито дори се отлепихме от изгорялата трева, но посетихме авио шоуто на летище Лесново и залепени за телената ограда се попекохме три часа, докато наблюдавахме страхотни номера с акробатични самолети, които кръжаха и рисуваха фигури във въздуха над нас. 


Когато водещият се опитваше да ни разкаже колко прецизно са изпипани маневрите на пилотите, мисля, че думата, която търсеше, но не намери, беше хореография. Поне за мен беше точно това - един танц сред облаците, буквално под прорязващите лъчи на обедното слънце. Беше горещо, върнахме се червени, но щастливи и доволни, та ако и вие сте се попекли завидно през тези дни, мисля да ви разхладя с едно сладко изкушение, което хем не е тежко, хем не е и просто напитка, която ще глътнете за няколко секунди. Днес ще ви дам рецептата за баварски крем, която може би много от вас знаят, но с една малка промяна в съставките: пъпешов ликьор!


Не знам какви са вашите взаимоотношения с кремовете, но моите доскоро бяха сложни. Не успявах да отгатна природата им и колкото и да се стараех да ги опознавам бавно и внимателно с дървената лъжица, резултатът никога не беше перфектен. Ето защо се надявам да разберете ентусиазма ми от тази чашка с баварски крем - тя стана съвършена - като консистенция, плътност, вкус и външен вид. Влюбих се! И разбира се, се потупах по гърба. Малка тайна: рецептата за крема, но с друг ликьор, е от книга с рецепти на Le Cordon Bleu. Който не знае какво е, бързо да отвори нов прозорец и да използва Google. Останалите могат да пристъпят направо към действие:
Продукти:
 • 500 мл прясно мляко
 • 5 жълтъка
 • 65 г захар
 • шушлка ванилия
 • 15 г желатин
 • 3 с.л. ликьор от пъпеш
 • 225 мл течна сметана
Приготвяне:
 1. В 500 мл прясно мляко се накисва половин шушулка ванилия. Сед 10 минути ванилията се маха от млякото и то се слага на огън, за да заври. Бърка се непрекъснато, за да не загори.
 2. 5 жълтъка се разбиват в купа с 65 г захар.
 3. Млякото се добавя още топло към яйцата и се разбива.
 4. Сместа от млякото и яйцата се слага на слаб огън и се бърка, докато се получи кремообразна смес, на която се появяват мехурчета. Проверява се дали кремът е готов, като се мине с пръст по дървената лъжица – трябва да остава ясно различима следа.
 5. 15 г желатин се разтваря постепенно с една кафена чашка вода. Към желатина се добавят 3 с.л. ликьор от пъпеш. Сместа се изсипва в крема. Остава се на стайна температура да изстине.
 6. Леко се разбива 225 мл течна сметана, докато не се оформят ниски връхчета. Сметаната се добавя към поизстиналия крем, разбърква се и се налива в чаши, изплакнати със студена вода. Слага се в хладилник за 4 часа.
 7. Когато се поднася, се аранжира с боровинки :)
Използвах този крем, за да направя специална изненада на колегите на Жоро. Приготвих малки чашки от маслено тесто и ги напълних с кремчето. Харесаха се. :) Следващият път, когато ще използвам отново тази рецепта, мисля да е за торта. Сега само чакам повод, а септември поводи един до друг :):):)

Коментари

Популярни публикации