Пирог със сиренце

Днес ще се впуснем в тъмните дебри на училищните коридори, където в междучасията кръстосват не само пощурелите деца, които крещят и се препъват в смеховете си, но и едни тъмни и мрачни субекти, които имат навика от време на време да пишат двойки и да изпитват неподготвените хулигани по различни трудни предмети като физика например.

Учителят в представата на дребосъците е нещо наистина зловещо, направо митологично - в общи линии: огнедишащ дракон. Малко са тези, които, бидейки деца на даскали и даскалици, познават тяхната мила и добра страна. Нашите мили родители, които по цял ден се занимават с чуждите дечурлига и понякога изобщо не им остава време за собственото домочадие, всъщност са си съвсем нормални хора, но върви го обяснявай на другарчето по чин. Помня, когато бях още малка, как една ученичка беше изумена от факта, че майка ми готви. "Ама тя наистина ли?" - изчурулика, докато чакахме на светофара, а изненадата в гласа ѝ беше толкова голяма, сякаш бях споделила, че майка ми всеки ден след часовете отскача до Марс

Е, и учителите готвят! Разобличих ги. И не само че готвят, и не само, че го правят супер вкусно, ами на всичкото отгоре в свободното си време след часовете, когато се затворят в своята крепост (разбирай - учителската стая), започва един обмен на рецепти, предшестван, разбира се, от дегустации, така че в края на учебната година всеки от тях е обогатил семейния рецептурник с още няколко нови попълнения. За едно такова ще ви дам рецепта днес, така че и вие да не останете по-назад. ;)
Продукти за тесто:
 • 125 г маргарин или зехтин - мазнинка някаква :)
 • 3-4 с.л. кисело мляко
 • 1/2 ч.л. сода
 • 2 ч.ч. брашно
 • щипка сол
Продукти за плънка:
 • 2-3 глави лук
 • 250 г топено пушено сирене, може да добавите и някакво друго, ако обичате :)
 • черен пипер
 • чубрица
 • 3 яйца, като от едното се отделя малко жълтък за намазване
 • 4-5 гъби


Начин на приготвяне:
 1. От първите продукти се замесва еластично меко тесто, което се оставя в хладилника, докато се приготви плънката.
 2. От вторите продукти се прави плънка, която се задушава на слаб огън за известно време, след което се разпределя върху половината тесто, разстлано в средно голяма кръгла тавичка (може и такава за тарт, ако имате).
 3. Другата половина от тестото сме я запазили, за да си направим украсата на пирога: като решетка се нареждат лентички. Може да си измислите и нещо друго, ако ви влече.
 4. Намазва се с отделения жълтък, поръсва се със слънчогледови сурови белени семки, сусам, ким и др. и се пече около 30 минути на 180градуса.
Резултатът е страхотен и адски вкусен пирог, на който няма да смогнете да се насладите, защото ще се свърши за секунди. Чудесен е за всяко време на деня - от опит го казвам. Като цяло обаче на мен ми е любим за следобедна закуска - време, в което не знаеш какво точно ти се яде, но откриваш, че ти се хапва точно нещо такова :)

Коментари

Популярни публикации