Да поканим кумата

Изборът на кум и кума често е най-трудното решение около сватбата. Оставям на вас да си блъскате главата по въпросите дали кумовете да са двойка, дали да са две двойки, приятели или роднини... Направо минавам към действията, които трябва да предприемете, след като вече сте избрали точните хора!

Как да поканим кумата? 


Тъй като статиите в тази рубрика са специално насочени към женската аудитория (с изключение на статията за предложението), ще оставя на вашето въображение това, как да поканите кума. Преди обаче да ви дам хубавите идеи и предложения, нека ви кажа как не се кани кума. 

Първо - не я заливате с оплаквания и хленчове около проблемите, които сте срещнали на този етап в своята подготовка или липсата на подготовка. 

Второ - не пропускате важния момент, че тази покана наистина си е специално събитие и изисква съответната организация.

Но как се случват нещата по сценарий?


Изтрезнявате от предсватбената си треска и се заемате да организирате събитието (поканата).
Разбрах, че широко разпространена практика е да подкупите своята бъдеща кума, като я почерпите с нещо сладко, за предпочитане - торта. Ама цяла! За нея си! Разбрах го твърде късно, уви... Хубаво ще е да сте заедно с вашия годеник, но може би и излизането по женски не е за пренебрегване. По "стара" американска традиция можете да изработите специална картичка-покана, която да допълните с някакво тематично подаръче или с букет. Моята кума се сдоби с покана-рамка-за-снимки и една калъфче за книги, в което настоятелно бях набутала книгата на Ади Цанова - "Помощ, омъжвам се!". 

В интернет можете да намерите всевъзможни варианти за покана - от най-милите и сладки до по-вулгарни и нуждаещи се от цензура, но приятелствата и хората са различни, так че вие преценявате дали ще отправите запитването си по по-пикантен начин, или ще се придържате към романтичната вълна, която покрай сватбите завладява повечето хора.


Една хубава идея е да поканите кума и кумата заедно. Ако не се познават - тъкмо повод да поправите тази грешка. Една хубава вечеря, на която си разменяте любезности и се забавлявате истински, е супер вариант, но можете да го направите още по-весело, като накарате бъдещите кумове да докажат, че са достойни да се нагърбят с подобна отговорност. Тествайте ги, разпитвайте ги, провокирайте ги - но винаги с хумор и добро настроение, защото все пак това е майтап, а не мъчение, с което да изплашите горките хора.

Задължения на кумата преди сватбата


Всеки се разбира със своята кума какви точно ще са нейните задължения и отговорности. Чувала съм какви ли не истории, хора са взимали заеми, за да могат да кумуват, но това ми се струва крайно нередно. Към кумовете: вие сте приятели, не родители на младоженците - няма нужда да купувате халки, да правите подаръци за стотици левове и какви ли не други измишльотини. Това, което кумовете е най-добре да вложат в бъдещата сватба, е време. Време, в което да изслушат; време, в което да посъветват; време, в което да отидете заедно и да тествате различни менюта в различни ресторанти.
Време за вас, което е най-безценното!

Задължения на кумата по време на сватбата

В книжката, която ще получите при записване в Дома за радостни обреди, пише: "заедно с приятелките на булката да я забули, да ѝ помогне да се приготви за сватбения ритуал. Кумата разбулва булката, а на излизане от църквата хвърля върху гостите жито и бонбони."
В този пост ще напиша следното: многоточие... Седнете на кафенце с кумата и се разберете за какво точно ще разчитате на нея във важния ден, защото това с булото със сигурност ще е само едно от многото ѝ задължения. ;) Дали ще трябва да следи за гостите или да помогне в декорацията, за грима или за организацията - преценявате вие, като вземете предвид възможностите и силните ѝ страни.

Шафер(к)и

Пак в четивото от обредния дом пише: "В древен Рим девойки вървели пред булката, за да обсипят пътя ѝ с билки и семена." В днешно време обаче булките сякаш гледат на шаферките като на едно цветно допълнение към сватбата, с което снимките стават по-шарени и весели. Честно казано, и аз не откривах особено голям смисъл в това да имаш шаферки, но на второ четене прецених, че шаферка, поне една, си е направо задължително нещо. Особено, ако това ще направи някого щастлив!

Тъй като кумата ще е заета да ви оправя булото, трябва да има човек, който да строява гостите и да внася ред с усмивка. Шаферките са страхотно нещо, ако сте компания от близки приятелки - това, предполагам, скрепява дружбата ви още повече. От друга страна това са още няколко човека, които могат да ви помогнат в деня на вашата сватба, така че всичко да протече плавно и без сътресения. Предварително обаче се разберете коя какво ще върши, за да няма неравномерно разпределение на работната сила. ;)Шаферите са ясни - смеят се високо, прегръщат се здраво с младоженеца и се "задяват" с шаферките или някои от другите гости на тържеството. Поне така гледам, че правят по филмите и снимките, но се надявам, че и от тях има някаква реална полза. ;) Шегувам се, разбира се. Най-малкото могат да пренасят касите с алкохол, нали?Най-очарователни обаче са малките шаферки и шафери - симпатични дечица, които не знаят какво точно трябва да правят, но подскачат игриво сред гостите и хвърлят розови листенца от кошничка, която стискат здраво в ръка. Роклите и костюмите са ваше задължение, така че е хубаво да се уговорите с майките за размери на дрешките и да направите някоя и друга проба. Може, разбира се, да назначите всички малчугани за шафери в деня на самата сватба - мисля, че никой няма да се възмути от факта, че момиченцата не са с еднакви панделки на кръста.

А след сватбата?

След сватбата, при добро стечение на обстоятелствата, за всеки голям празник е хубаво да се събирате с кумовете си. Предполага се, че засиленият обмен на хавлии и бельо е приключил преди или по време на сватбата (така диктуват обичаите), така че вече спокойно можете да минете към по-"нетрадиционни" дарове като вино и бонбони. 

След като нанесохме първите щрихи, сега може да задълбаем в темата за кумството със следващата публикация: продължи!

Коментари

Популярни публикации