Маслените сладки по рецепта на Ина

Няма как да не започна тази нова рубрика с нещо, което много обичам. Маслените сладки на Ина са събирали не веднъж или два пъти хубави компании на вкусни приказки, а първият ми спомен за тях датира още в далечните ученически години, когато на Коледа се събирахме по момичешки и хапвахме по мъжки :)

След като се добрах до рецептата, която е безкрайно лесна за приготвяне, превърнах тези сладки в традиция за  всеки празник у дома. Е, имаше един неуспешен опит, когато разтопих маслото в микровълнова печка и сладките ми станаха по-скоро закрепени маслени трохи, но после започнах да си спазвам указанията съвестно и не сме изживявали подобни кулинарни драми... Поне що се отнася до тези сладки :)Продукти:
  • 750 г брашно
  • 500 г. масло (омекнало, може да го извадите предната вечер на стайна температура)
  • 250 г пудра захар
  • 3 жълтъка
  • настъргана лимонова кора
Украса:

Маслените сладки са великолепни и без да им слагате допълнителна украса, но ако имате специален повод, или просто искате да експериментирате, най-бързо става с готови декориращи маси, които стават за ядене. Аз използвах лилав и бял фондан, които разточих и оформих. Освен формичките за сладките, хубаво е да имате и специални приспособления (за цветчета, листенца и т.н.). Може и просто да изрисувате сладките с ядливи боички.

Начин на приготвяне: 
  1. Продуктите се смесват в следната последователност: брашно, захар, масло, жълтъци и лимонова кора. Първо втривате с пръсти мекото масло в сместа от брашно и захар, след това добавяте жълтъците един по един. Накрая - лимоновата кора.
  2. Пекат се на загрята фурна в средата, като аз внимавам да не е вдигам много градусите (може би 150), защото тестото бързо може да загори и да стане кафяво. Щом видите, че крайчетата потъмняват, вадете тавата, дори сладките да са все още белички.
  3. Ако решите да декорирате с фондан, пригответе си сладко без парчета плодове, с което да слепите сладката и изрязаната със същия резец фонданова форма. Това става, като намажете сладката с равномерно с четка за рисуване и сложите отгоре фондана. Ако решите да добавите декорация, действайте, докато продуктът е още мек и лесен за декориране. В случай, че цветчетата падат, може да ги закрепите с малко вода. 
Сладките са най-вкусни, слепени с конфитюр, поръсени с малко пудра захар, обилно заляти със сладки приказки и в компанията на ароматен чай :)

Коментари

Популярни публикации