Меденки

Спомням си, че в далечното минало, когато все още бях малко дете и гледах телевизия, любимата ми част от предаването "Кой е по-по-най" беше в края, когато даваха на победителите гигантски меденки "Любимка". Вярвайте ми - не завиждах за играчките, които получаваха тези деца, но как само исках някой да ми подари гигантска меденка!Днес от време на време тайничко си купувам... Докато се редя на някоя каса в магазина, златистата им опаковка ме приканя и обикновено си грабвам една. Изяждам я настървено по пътя за вкъщи, хвърлям опаковката в някой контейнер и когато се прибера, се правя на ни меденка яла, ни меденка помирисвала.

Тази седмица обаче реших да си направя сама меденка "Любимка", но тъй като рецептата най-вероятно е фирмена тайна, реших да се разровя из интернет и да намеря най-лесната, която не включва никакви термични обработки, преди да бухна тавата в печката. Така стигнах от форума на bg-mama, където, както всички знаем, има и от пиле мляко. 

Необходими продукти:

 • 1 яйце
 • 1/2 ч.ч. захар
 • 3 с.л. олио
 • 1/2 ч.л. сода
 • 1 ч.л. канела
 • 1 ч.л. мед
 • 1,5 ч.ч. брашно
 • шоколад (какъвто обичате)


Начин на приготвяне:


 1. Яйцата и захарта се разбиват, след което се добавят 3-те супени лъжици олио. Разбърква се.
 2. Към сместа се слагат канелата, медът, брашното и всичко се замесва на тесто.
 3. По принцип най-бързо и удобно ще е да накъсате и оформите малки топчета, които да изпечете, но може и да се заиграете, както направих аз, и да си разточите тестото, след което да изрежете формички. Ще ви е нужно още малко брашно, защото сместа залепва по точилката.
 4. Пекат се на 170 градуса за около 10 минути, но е важно да не прегарят.
 5. Понеже аз се опитвах да пресъздам любимата си меденка, разтопих бял и млечен шоколад. С млечния покрих няколко кръгли меденки, а с белия декорирах сърчицата.
 6. Тези вкусотии може да са перфектен подарък за вашата половинка за Свети Валентин, така че събота и неделя запретнете ръкавите и действайте. До четвъртък ще има време да омекнат и да станат още по-вкусни. ;)

Коментари

Популярни публикации