Нежно шоколадово откровение

Това е сладкиш, който няма да тежи на съвестта ви, отсега да знаете. :) Приготвя се с черен шоколад, а на всичкото отгоре в него няма брашно. Изключително ефирен е: нещо като брауни, но не съвсем... нещо като мус, но не съвсем... Когато се замисля що за сладкиш всъщност е това, на ума ми идва следното определение: нежно шоколадово откровение.
Досега съм го приготвяла няколко пъти и то винаги за хубави поводи. Последният път беше за рождения ми ден миналата събота. Не мога да ви се похваля с някоя перфектно изглеждаща торта, макар много да ми се иска. Вместо това имах бисквитена торта с украса от френски макарони. Беше страхотно! Подготовката се оказа изтощителна, но всяка хапка си заслужаваше. Направихме си пикник и аз остарях с още една година по възможно най-приятния начин: под слънчевите лъчи и сянката на дърветата в Дендрариума.


Иска ми се да ви направя съпричастни на нашето тържество, като ви споделя тази рецепта. Оказа се подходяща за меню, което ще се консумира на открито, но можете да сложите сладкиша и в хладилник преди сервиране, ако искате да стегне малко и да промени леко ефирната си същност.

Продукти:
 • 250 г черен шоколад, счупен на парченца
 • 225 г масло
 • 5 яйца
 • 90 г пудра захар
 • 1 с.л. какао
 • ванилова есенция - няколко капки
Начин на приготвяне:

Тавата, в която ще печете, трябва да се подготви предварително. Изберете такава с подвижни стени и хубаво опаковайте дъното с алуминиево фолио отвън, така че нищо да не може да влезе или излезе през стените. Отвътре пък е задължително да сложите хартия за печене, тъй като накрая сладкишът се обръща.  Поставете тавата в друг съд/тава, в който трябва да изсипете малко вряща вода, преди да сложите сместа за сладкиша. Тавата със сладкиша и тавата с водата са две различни тави ;)

 1. Шоколадът и маслото се разтопяват на слаб огън, като се бъркат внимателно.
 2. Яйцата се разбиват заедно с пудрата захар с миксер за 1 минута.
 3. Към яйцата се изсипва какаото (като към него можете да добавите още около 15 г пудра захар, ако искате малко по-сладък краен резултат). Разбива се, докато всичко се смеси добре.
 4. Малко по малко добавяте разтопения шоколад и ванилията. Тук вече можете да действате и със силиконова шпатула.
 5. Сега трябва да изсипете внимателно сместа, така че мехурчетата да останат на повърхността.
 6. Във външната тава сипете малко вода и внимателно сложете в печката. Пече се на 160 градуса за около 45-50 минути  - зависи дали използвате форма с по-голяма или по-малка окръжност. Аз пък правя сладкиша в квадратна форма, тъй като е по-удобно да се разрязва на малки квадратчета.
 7. След като се изпече, се поставя върху решетка/скара, докато все още е в своята тавичка. Стените се махат и се оставя да изстине напълно. Накрая се обръща, така че долната му част идва отгоре и се поръсва с какао. Последната стъпка е много важна - без какаото сладкишът не е завършен.
Приемете този шоколадов поздрав от мен, дано му се насладите във възможно най-добрата компания! :)

Коментари

Популярни публикации