Синеморец и още нещо (2010)

Спряхме се на българското черноморие... отново... Изборът на конкретен курорт обаче се оказа толкова труден, че в един момент ми се искаше да зарежа всичко и да инвестирам в шофьорски курсове. След много мъки и разправии, най-накрая се решихме в полза на Синеморец. Тоест – след като Жоро три дни и три нощи мрънка, че няма да е завършен човек, без да е видял Косата, просто трябваше да се примиря. Започнах да разглеждам снимки на това уж диво място и за няколко часа успях да се самонавия, че имам нужда точно от хубав безлюден плаж, а не от дрънкулки и шумни заведения.
Синеморец се намира преди Силистар, който плаж е преди Резово, което от своя страна е на границата с Турция. Тоест: като погледнете картата на България – в долния десен ъгъл след Ахтопол и Варвара ще откриете Синеморец.

Пътят дотам е... живописен, но неприятен, ако сте начинаещ шофьор. Не е непроходим обаче, така че не се отчайвайте! С малко повече късмет, може да станете свидетели на чудни дъги над морето или стадо питомни кончета, заради които неща си заслужава да спрете и да вдишате чист черноморски въздух.Ако сте в Синеморец и времето се развали (както се случи с нас), винаги можете да си организирате малка еднодневна екскурзия до Малко Търново. Не е чак толкова близо, но определено едва ли ще се "занесете" специално дотам, така че можете да жертвате някой и друг плаж в името на културното ви ограмотяване. 

В къщичката за туристическа информация можете да разберете за всички забележителности в и около града. Ние посетихме музеите, като най-впечатляващ е последният - чрез детски игри можете да разберете всичко за природата в Странджа - можете да слушате на специално телефонче различни птици, можете да имитирате някои животни на запис и после да се смеете от душа на идиотските звуци, които сте възпроизвели, можете да се пробвате да наредите хранителната верига и още много занимания, които определено не представляват интерес само за децата ;)
Други места, които можете са посетите при добро желание, са плажовете в близост до Синеморец, по-големите селища като Ахтопол, Царево, Приморско, а ако стигнете до последното, то непременно трябва да отскочите до Беглик Таш. Има си табели – това е, защото никой не знае къде се намира и е безсмислено да питате другаде, освен в туристическия информационен център. Оттам най-вероятно ще ви насочат към плажа “Перла”. Веднъж стигнали дотам, тръгвате по пътя, който започва с конна база, и карате само направо, докато не стигнете до черен път отдясно и до табела “Беглик Таш” – колата я оставяте на това място. 
Оттам започват истинските мъки – в тези странджански гори, пълни с всевъзможни гадини, може и да не срещнете змии, но за сметка на това всякакви видове насекоми ще вкусват от вас, сякаш сте най-сладкият плод на тази земя! Този ад обаче си заслужава! Дори аз, след половин час мрънкане, след като се разходих из това тракийско светилище, нямаше как да не благодаря на останалите за насилственото ми завличане до тази местност.  

Не знам доколко може да се има доверие на пътеводителите, които две момченца раздават на “входа”, но на всеки един камък е приписано някакво супер мистично значение – има си брачно ложе, трон, жертвеник за свещени напитки, “пещера”, слънчев часовник и т.н. Част от тези неща снимахме, но едва ли е нужно да ви подсещам, че снимките не могат да пресъздадат реалното величие, което може да се усети само на място, така че – действайте!Ако все пак нямате лоши дни по време на вашата почивка и търпеливо сте стигнали дотук, за да разберете нещо повече за самия Синеморец (най-накрая), ще взема да се върна на темата, за да не се чувствате разочаровани.На Синеморец, без да използвате кола, имате опции за три плажа, които са страшно различни един от друг, така че всички в компанията (ако има такава) могат да останат доволни.

  • При Косата се влива река Велека, така че тук си говорим за устие и за много ситни камъчета, които се явяват пясък. Първият ден, когато пристигнахме, решихме да се изкъпем на този плаж – малко е опасно, защото бързо става дълбоко, а водата страшно влече. При нашия плаж имаше силни вълни, които направо ни подмятаха и ръководеха, затова се оставяхме на тях само здраво закотвили дупета на брега. Оказа се, че дори това не беше достатъчно и много често целите ни тела бяха заливани и овъргаляни в ситните камъчета, което имаше двоен ефект – хем си правим пилинг на кожата, хем коремни преси от толкова много смях. :) На Косата има спасители, които постоянно са вперили поглед във водата и никак не се радват на шумните зверчета като нас – разбирам ги напълно. Тези хора трябва да имат железни нерви...
  • Друг вариант, който предлага хем по-добър пясък, хем шезлонги, хем по-плитичко начало, е Бутамята. Повечето пъти ходихме на плаж именно там. Има си свободна зона, която не е чак толкова зле, даже си е екстра, а ако отидете по-рано, можете да си изберете местенце по-близо до водата.
  • Последната опция, която аз лично не препоръчвам, но пък може да се хареса на тези, които обичат да са по-далече от цивилизацията, е третият паж на Синеморец – безлюден, без спасители и неподдържан. Там пък се разнасят чичковци по шнорхели, но това е друга тема - длъжна бях да ви предупредя и за това...
За нощния живот на това село, което има най-малката главна улица, която съм виждала някога, не мога да споделя много. Май по-опитните в това отношение ходят в Ахтопол на дискотеки или в “Кораба” – заведение, което има красива гледка към Косата, удобни сепарета на открито, но не – не е истински кораб, както ме попита някой днес – просто бяло и спретнато местенце, на което можете да осъществите някакви социални контакти.

Като цяло в Синеморец май ходят повече по семейно. Нашето "семейство" в случая се състоеше от нас двамата с Жоро, Ваня и Стаси. Бяхме по двойки в различни хотели, но не смятам да правя реклама на нашия, защото след ден и половина без тоалетна хартия и сапун и нуждата да си поискаме сами, не мога да се изкажа до край положително. Ваня и Стаси обаче бяха ударили кьоравото и то не толкова заради самите стаи, а най-вече заради кухнята и невероятно чаровния персонал в хотел “Каза Доминго”. Излишно е да обяснявам, че главният готвач ни направи магия и така и не пробвахме друго заведение, а всяка сутрин, обед и вечер шумно консумирахме на пищната ни маса около басейна. 


Шашлик в Каза Доминго
Ако не сте в компания, нямате с кого да се забавлявате и все пак ви се иска да разнообразите ежедневната програма от плаж и ядене, може да пробвате няколко неща: да пояздите коне по плажа, да покарате каяк или кану по Велека или да похвърчите с ATV-та (май такива бяха) по улиците на Синеморец. Ние пробвахме от първите две удоволствия. Тук пак трябва да навляза в малко подробности, за да ви спася от непредвидени ситуации:
  • за конната езда
Имате два варианта: коне за обиколки се предлагат  на главната улица, както и на Бутамята. Тези на главната са за 30 лева на час, а тези на плажа – за 20. Но вторите, ако ги вземете за половин час, са 15... Проблемът е, че собствениците се държат доста ужасно с горките животни и още си мисля за това колко гладни бяха всичките... Такива неща развалят преживяването, защото когато ви тупнат на бременна кобила с подут корем, която удрят, за да не се навежда да пасе, някак не можете да останете безразлични. Нашите коне не бяха бременни, но бяха много гладни и все ми се струва, че човекът, който предлагаше разходки на централната улица, се отнася по-добре с кончетата, които му печелят парите. Там също така можете да си наемете и пони – ако имате малко детенце с вас например.
  • Велека - каяци и канута
За каяците и канутата мога да кажа само хубави неща – Велека е спокойна, красива и пълна с костенурки и водни лилии, които ще ви накарат да забравите за времето и пространството и да се понесете по спокойствието, а пък управляването на каяк никак не е трудно, но признавам – доста изморително. Цената за това удоволствие е 15 лева за каяк за час, а в тези пари освен каяка, греблата и спасителните жилетки, се включва и някоя и друга закачка от симпатичния и весел чичко (дядо...), който ви обяснява как да се справите с предизвикателството на гребането.


Велека
  • Ропотамо
Ако пък ви се ходи някъде по-далеч и на по-дивичко, можете да пробвате Ропотамо – там вече си има туристически корабчета и на вас ви остава само да се чудите и да се дивите каква природа имаме!


Ропотамо

Последното нещо, което се сещам да споделя за Синеморец, е, че там посрещнах 23-тия си рожден ден и имах един слънчев и весел рожден празник, който завърши със “Секс на плажа” и малинова торта край басейна заедно с три същества, с които прекарах чудесно море. Пожелавам и на вас весело изкарване, където и да отидете това лято!


Коментари

Популярни публикации