Бял шоколадов мус "Снежанка"

Едно от най-хубавите неща при приготвянето на храна вкъщи е съчетаването на цетовете. Обичам да разтопявам шоколад с масло и да гледам как топлината ги променя, докато се получи тъмна лъскава смес. Обичам чушките, които придават настроение, обичам сладкишите с лимон, защото при приготвянето им се радвам на най-хубавото жълто. Не мога обаче да отрека, че един от любимите ми цветове е бялото. Когато си представя бял сладкиш, той непременно трябва да е много апетитен и перфектен на вкус. Все едно бялото е гаранция, че това кулинарно произведение няма да има никакви дефекти - ще е божествено. Затова реших, че искам да направя нещо бяло в опит да се докосна до съвършенството. Бяло и леко, като пух - шоколадов мус.След като разтопявах бял шоколад, бърках бяла сметана и разбивах белтъци, реших, че все пак малко цвят при декорирането няма да е зле, затова приготвих малини и грозде. Докато правих своите приготовления, за фон бях пуснала анимация (една от моите странности - обичам детски, особено в неделя). Случайно или не - бях избрала Снежанка. Когато видях снимките на сладкиша, името веднага изникна в съзнанието ми - бял мус като кожата й, червени малини като алените й устни и тъмно грозде като косите й. 


Продукти:
 • 200 г бял шоколад, разчупен на парченца
 • 2 яйца, отделени белтъци и жълтъци
 • 60 мл пудра захар
 • 300 мл течна сметана (сладкарска)
 • желатин (за съжаление, тъй като аз не съм му фен, но пък благодарение на него мусът може да се оформи, както ми харесва)
 • 150 мл кисело мляко
 • 10 мл ванилов екстракт
 • плодчета (малини, грозде, къпини, боровинки...)


Начин на приготвяне:
 1. Белият шоколад се разтопява на водна баня или на микровълнова печка, като се разбърква доста честичко. 
 2. Жълтъците се разбиват с пудрата захар, докато не избледнеят и цялата смес стане еднородна. Добавя се разтопеният шоколад и ако вече е поизстинал, сместа ще стане на трохички. Няма страшно - след малко ще я оправим ;)
 3. Сметаната се затопля на котлон до момента, в който почти е завряла. Става бързо, но на мен ми отне половин час, преди да осъзная, че не съм включила котлона...
 4. След като махнете сметаната от котлона, поръсете в нея желатина (половин или цяло пакетче) и бъркайте, докато се разтвори. След това изсипете тази смес при шоколадовата смес и разбивайте, докато не направите всичко около себе си в пръски. Всъщност не се разбива прекалено дълго, но пък трябва да е с хъс.
 5. Киселото мляко, към което трябва да добавите ванилията, също се изсипва в сместа с шоколада. Разбива се.
 6. Дойде ред и на белтъците. Те се разбиват в чиста купа на сняг, после познайте къде ги добавяме. :)
 7. Когато всичко е добавено в сместа и разбито/разбъркано до хомогенна смес, изливаме муса в продълговата тавичка за хляб/кекс или просто някоя по-маломерна, зависи колко дебел искате да бъде мусът.

Аз го разлях по формички и отделно в правоъгълна тавичка. Формичките обаче не бяха брилянтна идея, тъй като не успях да го извадя оттам, без да наруша цялостта му. Затова сега го ядем с дупето нагоре. Тавичката обаче свърши работа, защото беше покрита с готварска хартия. Казвала ли съм ви, че боготворя готварската хартия, дори злоупотребявам с нея, защото си мисля, че е всемогъща... Та вадите си муса, след като е изстинал в хладилника, и го оформяте както ви душа иска, но не забравяйте плодовете - наистина обогатяват вкуса му и го правят завършен. Съхранявайте го в хладилника заради яйцата.

п.п. Можете да направите и тъмен шоколадов сос като разтопите черен шоколад (50 г) с малко ром и сметана (60 мл) - това е съвет за истинските шоколадови маниаци :)

Коментари

Популярни публикации