Информация и вдъхновение

Захващайки се  с едно сватбено тържество, все отнякъде трябва да се почерпят идеи и насоки. Ако не сте сватбен агент или поне със стаж в организирането на подобни събития, сигурно ще има да се чудите откъде да подхванете нещата. И е нормално. Ето няколко насоки за източниците на информация, от които можете да черпите познания. 
Ваша приятелка, която има опит в сватбена агенция

Тя със сигурност ще ви насочи към първите и най-важни стъпки в организацията. Като например за мястото, където ще се проведе тържеството. Хубаво е да го резервирате поне половин година по-рано, ако ще се жените през летните месеци. Чувството, че сте безвъзвратно закъснели с всичко, ще ви преследва през цялото време, но това е моментът, в който истинската приятелка ще се усмихне и ще каже, че всичко ще бъде наред. Защото ще бъде точно така - не забравяйте кое е важното. ;)

Сватбените изложения

Най-полезният източник на идеи според мен са сватбените изложения, стига да са добре организирани. Тази година вече минаха две, но предстоят и още. Разхождайки се сред щандовете, ще видите много идеи за покани, рокли, аранжировки, сватбени пътешествия, фото и видео заснемане и какво ли още не, а най-хубавото е, че обикновено участниците в подобни мероприятия са планирали сериозни отстъпки за бъдещите си клиенти и щом разберат, че сте сгодена, ще ви направят комплимент, най-вероятно под формата на талонче за определен процент намаление за техните услуги и продукти. 

Списанията

Купих три български издания, посветени на булките: "Сватбен каталог", "Сватба" и "Булка". Нито едно от тях обаче не отговаря на представите ми за списание с такава насоченост, затова не мога да ви препоръчам някое от тях категорично. Все пак ще отбележа, че ако се решите да купувате, хубаво е да се спрете на "Булка" или "Сватба". Не са евтини, а някои от рекламодателите са предоставили за печат толкова фрапиращо отвратителни снимки, че може да ви се прииска никога, ама никога да не се омъжите, но пък ако си нямате и идея къде да търсите рокли, ресторанти, диджеи, фойерверки, балони, цветя и т.н., от последните страници със сигурност ще придобиете една обща представа. Друг е въпросът доколко ще намерите нещо, което истински да ви хареса.

Интернет

Ето поради тази причина стигаме до интернет: неизчерпаем източник на информация, идеи и вдъхновение. Сред българските сайтове отново не успях да попадна на нещо достатъчно изчерпателно: или ще има красив дизайн и малко информация, или пък много информация, до която все пак отново няма да можете да стигнете, благодарение на претрупания дизайн. Типичен пример за последното е ето това местенце - онлайн порталът на списание "Сватба", който е толкова претъпкан с шрифтове на заглавната си страница, че ми е трудно да се фокусирам върху една точка, още по-малко пък бих се зачела. Изморителен е, но има форум, където се дискутират всякакви проблеми и това като че ли е най-хубавото му качество.

Сигурна съм, че вие също сте попадали на полезни и интересни страници, посветени на булката и сватбеното тържество, така че ще се радвам да ги споделите тук като коментар или на страницата на The Happy Beehive във фейсбук. ;)

Блоговете <3

Започвам скромно, но ще допълвам с времето:
КнигиЕто някои заглавия от български автори, които мога да препоръчам: 

 • „Помощ! Омъжвам се!“ на Ади Цанова - ревю за книгата може да прочетете тук
 • „Нашата мечтана сватба в лесни стъпки“ на Николай Митев - ревю - тук

Социални мрежи

Несъмнено най-много идеи и вдъхновение може да откриете в социални мрежи като Pinterest и Instagram, които разчитат на визуалното съдържание и добрите идеи (и реализация). 

 • В Pinterest може да търсите по ключови думи и да създавате бордове с различна тематика. Много често "пиновете" са дълги и съдържат подробен снимков материал как точно да постигнете/ приготвите показаната на фотографията идея.
 • Instagram пък може да се похвали с профили, посветени изцяло на сватбената тематика. Може да търсите по хаштагове и ключови думи, а аз ще ви препоръчам следните профили, които следвам: @celebrarcomestilo, @finecreativeco, @glaumiranda, @whimsically_detailed, @weddingofdreams. 
 • Google+ не успя да се наложи като предпочитана социална мрежа, но въпреки това дава лесен достъп по "общества", сформирани по интереси. Заслужава си да погледнете и там! 

Коментари

 1. Сърдечно БЛАГОДАРИМ за милите думи и препоръката!
  Наистина се надяваме, че този пореден наш експеримент с Ади
  ще бъде полезен както за бъдещите младоженци, така и за всички колеги от сватбения бранш!

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте!
  Най-сърдечно ВИ благодарим за препоръката на нашия блог и възможността да получим още малко популярност. И не защото сме суетни, а защото ни се иска и нашия блог да е от полза на онези, които по ред причини и обстоятелства организират сами събитията си или просто искат да научат и още нещо за Събитийния мениджмънт. Мисля си, че е от важно значение да се подкрепяме, особено когато става дума за ограсяване на интересни и полезни идеи. За нас е чест и удоволствие да сме сред препоръчаните вспомагателни материали за осъществяването на Едно Незабравимо Събитие. С пожелания за крепко здраве и успехи. Ади Цанова

  ОтговорИзтриване
 3. Мила Девора,
  И аз на свой ред, макар и малко по-късно, изказвам и от тук благодарност за прекрасната статия и препоръки.
  Много усмихнати моменти ти желая и до нови вдъхновяващи срещи!
  Майа

  ОтговорИзтриване
 4. Привет и от една неотдавнашна булка! С моя съпруг се опитахме да организираме сватба от разстояние, тъй като живеем в чужбина. Информация и вдъхновение черпихме от всевъзможни сайтове и блогове, споделени от наши приятели или просто намерени чрез ключови думи в гугъл, както и от сайтовете, изброени в една книжка-наръчник от някакво сватбено изложение. Организирането отдалеч в някои отношения беше лесно, в други се оказа възможно само благодарение на нашите кумове, родители и приятели, на които "спускахме" задачки отвреме-навреме. И така, докато не се срещнахме със сватбен координатор, препоръчан от приятел.
  Трябва да призная, че бях скептична по отношение на "сватбения агент", понеже бях чувала и виждала скандални неща... Обаче при въпросната ни среща с такъв се оказа, че след безброй часове ровене из интернет, все още има неща, които сме пропуснали или за които се двоумим как да реализираме. Т.нар. "агент" (Биляна от агенция "Алегрия", alegriabg.com) страшно бързо и коректно обсъди с нас всички детайли, които трябваше да се уточнят и ни даде идеи как някои от нещата да се случат лесно и в някои случаи по-евтино, отколкото бяхме очаквали. Освен сватбените статии на сайта на агенцията, тя ми изпрати допълнителни материали и, когато нещо не ми харесаше, неуморно излагаше още варианти, а това пък ме зареди с позитивна нагласа (която беше на път да се изпари).
  Не знам дали е редно да правя такива "реклами", но пък това си е личният ми опит, затова реших да го споделя - в действителност си спестих доста умуване, време и нерви по този начин :)
  Ели

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ели, благодаря много за коментара!
   Определено смятам, че с помощта на сватбен агент животът по време на организация на една сватба е значително по-лек. Аз също организирах моята сама и нищо не ми беше спестено като нерви... Да не говорим, че не винаги знаех откъде да подхвана една или друга задача.
   Няма нищо лошо да се споделят конкретни имена на хора и фирми, това е личен блог и всеки е добре дошъл да сподели опит! А и така, поне според мен, е по-полезно и информацията носи по-голяма стойност.

   Поздрави и сладък семеен живот!
   Девора

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации