Сватбеният органайзер

Видях го преди повече от година... красиви твърди корици, разделители в нежен светъл цвят и две мечета на корицата - перфектният сватбен органайзер! Почудих се дали да си го купя, но реших, че все пак не е много разумно да инвестираш в предмети, които може и да не ти потрябват. Няколко месеца по-късно, когато вече можех с чиста съвест да го притежавам и прилежно да започна да попълвам, магазинът затвори врати и вече никъде не видях този невероятно сладък сватбен тефтер...
Много хора избират да живеят без брак и се чувстват съвсем добре с това си решение. Когато някой ме попита "Защо ти е да се жениш?", не мога да му дам задоволителен отговор. Обичам традициите, обичам ритуалите, обичам празниците и обичам да се придържам към установения ред. Просто аз съм си такава. За мен женитбата наистина е ново начало, което заслужава да бъде отбелязано и запомнено с усмивка.

Ако сте бъдеща булка и се чудите откъде да започнете, ето няколко полезни идеи за:

Планирането

Не е задължително записките ви да се случват на хартия, но ако сте романтични души, действайте! Запишете си всичко, което ви хрумне за сватбата - от гостите до музиката и изненадите. Вярвам, че и сами можете да си разграфите отделните звена, но ако все пак си нямате представа от организация на сватби, можете да използвате "пищови".

Предполагам, че има и друга интересна литература по въпроса, но доста изчерпателна и полезна може да ви бъде книгата на Ади Цанова - "Помощ! Омъжвам се!". В нея много подробно са описани всички детайли по подготовката на една сватба. Въпреки съвета на Ади да не планираме сватбите си сами, а с професионална помощ, аз постъпих точно обратното. Ако вашият бюджет го позволява, съветвам ви да я послушате - друго си е да се доверите на хора с опит. Освен агенцията на Ади ("За сватбата на вашите мечти"), в интернет можете да попаднете на ужасно огромен брой сватбени агенти и агенции. Една от тях ме грабна, но, разбира се, не мога да ви кажа отзиви за реално вършената от тях работа. Все пак снимките са впечатляващи и говорят за усет към детайла, който си е задължителен за една сватба: "Елемент". Когато попадна на друг сайт, който да ми хареса, ще ви разкажа и за него. ;) Но да се върнем на самоподготовката...
Ако четенето на книги и драскането по тефтери не е нещо, което ви се струва привлекателно, то може да заложите и на онлайн органайзерите. Такива в интернет има много, но когато се омъжвах, се спрях на този в сайта на Martha Stewart. За съжаление след почти две години страницата е претърпяла сериозна реорганизация и не знам дали заради кризата с персонала, който имаше Марта миналото лято, или поради друга някаква причина, но в момента Martha Stewart Weddings е пълен единствено с красиви фотографии за идеи и нищо друго. :( 

Подобен онлайн органайзер намерих и на български в този сайт тук. Нямам отзиви, защото не мисля да си правя 1000 регистрации, но ако вие имате - ще се радвам да ги споделите като коментари.Накрая ще се окаже, че може би най-разумното решение за организация си остава добрият стар екселски шийт. Можете да наблъскате всичко вътре и да следите какво се случва, само където няма да имате готини картинки и мигащи реклами отстрани. Което си е бонус, като се замислиш... Ако Excel ви плаши, може да се пробвате и с Word. Хубаво е, когато качите файла в съответните платформи в интернет и го споделите с младоженеца например, така че да може и двамата да работите по него. Или пък със сватбения агент. Чудесно е да може да отмятате задачи от телефона и таблета, не само от настолния компютър. В последно време аз все по-често използвам панела с приложения на Chrome, където има чудесни функции.

Когато дойде време да споделите информация за подготовката и с гостите, приятно би било да откриете сватбен блог с ограничен достъп само за поканените на тържеството. Там може да пускате пояснения, които ги касаят лично (като изискване към облеклото, списък с подаръци, адрес на локацията и т.н.). От опит мога да кажа, че макар на теория да звучи като чудесен начин да сте винаги във връзка с гостите си, малко от тях ще обърнат внимание на подобно усилие, така че първо преценете дали изобщо някой ще използва платформата, преди да ѝ посветите от времето си. 

Следващият път ще си говорим за това, с което може би трябваше да започнем днес - предложението. Ако вашата история е интересна и искате да я споделите, можете да ми я изпратите по мейл или като лично съобщения във Facebook, така че да послужи като вдъхновение на останалите.

Коментари

 1. Страхотна статия, страхотен блог!

  Попаднах на него съвсем случайно, но определено ВЕЧЕ ми върши работа и помага в организирането на моята сватба....

  Благодаря ти! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Рози, много ме зарадва коментара ти! Подготвила съм още много полезни статии за сватба, но очаквам снимки, за да мога да ги илюстрирам подобаващо. Стискам ти палци и дано съм полезна с малкото опит, който понатрупах това лято :)))

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации