Сватбеният органайзер

Видях го преди повече от година... красиви твърди корици, разделители в нежен светъл цвят и две мечета на корицата - перфектният сватбен органайзер! Почудих се дали да си го купя, но реших, че все пак не е много разумно да инвестираш в предмети, които може и да не ти потрябват. Няколко месеца по-късно, когато вече можех с чиста съвест да го притежавам и прилежно да започна да попълвам, магазинът затвори врати и вече никъде не видях този невероятно сладък сватбен тефтер...
Много хора избират да живеят без брак и се чувстват съвсем добре с това си решение. Когато някой ме попита "Защо ти е да се жениш?", не мога да му дам задоволителен отговор. Обичам традициите, обичам ритуалите, обичам празниците и обичам да се придържам към установения ред. Просто аз съм си такава. За мен женитбата наистина е ново начало, което заслужава да бъде отбелязано и запомнено с усмивка.

Ако сте бъдеща булка и се чудите откъде да започнете, ето няколко полезни идеи за:

Планирането

Не е задължително записките ви да се случват на хартия, но ако сте романтични души, действайте! Запишете си всичко, което ви хрумне за сватбата - от гостите до музиката и изненадите. Вярвам, че и сами можете да си разграфите отделните звена, но ако все пак си нямате представа от организация на сватби, можете да използвате "пищови".

Предполагам, че има и друга интересна литература по въпроса, но доста изчерпателна и полезна може да ви бъде книгата на Ади Цанова - "Помощ! Омъжвам се!". В нея много подробно са описани всички детайли по подготовката на една сватба. Въпреки съвета на Ади да не планираме сватбите си сами, а с професионална помощ, аз постъпих точно обратното. Ако вашият бюджет го позволява, съветвам ви да я послушате - друго си е да се доверите на хора с опит. Освен агенцията на Ади ("За сватбата на вашите мечти"), в интернет можете да попаднете на ужасно огромен брой сватбени агенти и агенции. Една от тях ме грабна, но, разбира се, не мога да ви кажа отзиви за реално вършената от тях работа. Все пак снимките са впечатляващи и говорят за усет към детайла, който си е задължителен за една сватба: "Елемент". Когато попадна на друг сайт, който да ми хареса, ще ви разкажа и за него. ;) Но да се върнем на самоподготовката...
Ако четенето на книги и драскането по тефтери не е нещо, което ви се струва привлекателно, то може да заложите и на онлайн органайзерите. Такива в интернет има много, но когато се омъжвах, се спрях на този в сайта на Martha Stewart. За съжаление след почти две години страницата е претърпяла сериозна реорганизация и не знам дали заради кризата с персонала, който имаше Марта миналото лято, или поради друга някаква причина, но в момента Martha Stewart Weddings е пълен единствено с красиви фотографии за идеи и нищо друго. :( 

Подобен онлайн органайзер намерих и на български в този сайт тук. Нямам отзиви, защото не мисля да си правя 1000 регистрации, но ако вие имате - ще се радвам да ги споделите като коментари.Накрая ще се окаже, че може би най-разумното решение за организация си остава добрият стар екселски шийт. Можете да наблъскате всичко вътре и да следите какво се случва, само където няма да имате готини картинки и мигащи реклами отстрани. Което си е бонус, като се замислиш... Ако Excel ви плаши, може да се пробвате и с Word. Хубаво е, когато качите файла в съответните платформи в интернет и го споделите с младоженеца например, така че да може и двамата да работите по него. Или пък със сватбения агент. Чудесно е да може да отмятате задачи от телефона и таблета, не само от настолния компютър. В последно време аз все по-често използвам панела с приложения на Chrome, където има чудесни функции.

Когато дойде време да споделите информация за подготовката и с гостите, приятно би било да откриете сватбен блог с ограничен достъп само за поканените на тържеството. Там може да пускате пояснения, които ги касаят лично (като изискване към облеклото, списък с подаръци, адрес на локацията и т.н.). От опит мога да кажа, че макар на теория да звучи като чудесен начин да сте винаги във връзка с гостите си, малко от тях ще обърнат внимание на подобно усилие, така че първо преценете дали изобщо някой ще използва платформата, преди да ѝ посветите от времето си. 

Следващият път ще си говорим за това, с което може би трябваше да започнем днес - предложението. Ако вашата история е интересна и искате да я споделите, можете да ми я изпратите по мейл или като лично съобщения във Facebook, така че да послужи като вдъхновение на останалите.

2 коментара:

 1. Страхотна статия, страхотен блог!

  Попаднах на него съвсем случайно, но определено ВЕЧЕ ми върши работа и помага в организирането на моята сватба....

  Благодаря ти! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Рози, много ме зарадва коментара ти! Подготвила съм още много полезни статии за сватба, но очаквам снимки, за да мога да ги илюстрирам подобаващо. Стискам ти палци и дано съм полезна с малкото опит, който понатрупах това лято :)))

   Изтриване