Закачалки за любими вещи

Разхождайки се в един от моловете, си харесах много закачалка за бижута. Отдавна. Тя представляваше проста тел, боядисана в черно или бяло и изкривена така, че да изписва на английски някаква думичка. Поскимтях малко, повъртях се, но в крайна сметка реших, че не си заслужава парите. А и ми хрумна идея - мога да си направя още по-яка закачалка за дрънкулки, а и каквото друго ми дойде на ум. Представям ви тази идея в абсолютно първия си вариант, който беше направен от подръчни материали. Дано да ви послужи като вдъхновение и да си направите сами още по-красиви, защото май няма жена, която да не страда от заплитането на любимите си гердани и колиета...



Като материали ще са ви необходими следните неща: една малка дървена дъска (какъвто размер искате вие - на по-дълга ще можете да сложите повече закачалчици), лепило за декопаж, хартия за декопаж, акрилна боя, бои и маркери за декорация, дървени закачалчици или полимерна глина (моделин), лепило и триъгълни метални закачалки като тези за картини.
Първо поверявате дървения материал в сигурни ръце, за да се изшкури и подготви за боядисване. Ако си го купите готов няма да има проблеми, но ако решите да използвате нещо старо, първо трябва да го обработите. След това боядисвате внимателно дъсчицата, най-добре с акрилна боя, защото съхне бързо и се измива лесно, ако се изцапате. ;)

След като дъската е изсъханала от боята, можете да я украсите с каквито искате шарки - може да залепите декопажна хартия или салфетка, да си направите фигурки от моделин и т.н. Когато основата е завършена, можете да закрепите закачалките. На мен не ми се искаше да използвам пирони и други остри неща, защото правех и закачалки за бебенца, затова използвах секундно лепило. Беше много забавно с моите закачалки, защото реално нямаше... закачалки. Времето не беше достатъно и нямаше кога да купя готови, които да залепя, затова, когато ги приготвях, трябваше да си направя сама нещото, на което ще се окачат бижутата и лигавниците. Тук на помощ отново ми дойде полимерната глина, която оформих като кукички и изпекох. Излишно е да казвам, че не станаха най-красивите закачалки, но пък бяха доста интересни. Залепих и тях и ги оцветих.

Най-накрая сложих метални триъгълни закачалки за картина отазд, през които прокарах панделка, и вече всичко си беше на мястото и можеше да виси свободно. Закачалките, които направих, са пуснати в експлоатация - една вкъщи - за бижута; една при Бузанчо - за лигавници; и една в Канада - при малката Алис. Моята я товаря доста, но се оказа издръжлива и не е дала жертви, така че ако решите, можете и вие да се пробвате с глината, вместо с дървени готови закачалчици. Така тъкмно ще можете да експериментирате с формите. :)

Важно (или не чак толкова) пояснение: понеже думата "закачалка" използваме за доста голям набор от предмети, нека разясня под коя "закачалка" за какво говоря.   Закачалката с главно "З" е готовото нещо с основа, на която пък има малки закачалки, които са имитацията на летвички и на които се окачват нещата. Металните пластинки отзад също са закачалки, но за картини, които в случая се оказаха чудно решение за това как все пак да закача главната Закачалка на стената. Сега закачливо се отделям, за да ви оставя да действате, а и защото дори на мен ми се завъртя главата от това пояснение :D

Коментари

Популярни публикации