Предмети "Втора употреба"

Скоро във фейсбук споделих една чуждестранна статия за опаковките на храни - обожавам, когато към детайлите се подхожда с внимание. Понякога, когато съм получавала някое лакомство, доста дълго съм си пазила опаковката. Вкъщи например има едно новогодишно шише минерална вода Evian от 2009, но е толкова красиво, че единственият начин да го загубя, е да го направя на прах... Което не е изключено ;)

Сигурно и вие си спомняте как като малки сте заглаждали станиолчета, събирали сте опаковки от дъвки, бонбонки и шоколадчета. В днешно време обаче има такова изобилие от чудесни опаковки, че ако тръгнеш да си събираш всяка, която ти харесва, домът ти ще стане като за епизод в оново риалити, където хората показват задръстените си с предмети къщи.
Не е нужно да се превръщаме в откачалки, но може да си позволим от време на време да си запазваме по нещо опаковъчно, което ни харесва или може да бъде преобразено. Аз например си пазя щайгичките от турския локум. Те са толкова симпатични, а и стават за всякакви декорации. В този пост обаче ще ви предложа една идея за това как тези ненужни иначе опаковки могат да се превърнат в нещо ново, даже и полезно. Особено ако имате влечение към фотографията на храна. ;)

Романтична мини табличка за вкусна закускаТази табличка всъщност беше опаковката към едни коледни висулки, които купих тази зима. Много я харесах, но исках да я променя, така че да ми върши работа и във фотосесиите. Боядисах я в бяло и когато боята изсъхна, залепих декупажна хартия. Стана чудно!

За да си направите и вие нещо подобно, хубаво е да имате:
 • дъска, щайгичка или малка табличка, необработени с боя, лак или други декоративни истории (ако все пак има боя или лак, ще е хубаво да ги изшкурите, преди да пребоядисате)
 • акрилна (или друга) боя. Аз предпочитам тази боя, защото съхне за секунди и се измива лесно от ръце, забравили да сложат ръкавици.
 • четка
 • 2 в 1 лепило и гланц за декупаж
 • хартия за декупаж
 • 10 минутки

Зимна щайгичка за сладкиДойдохме си на щайгичката! :) За нейната декорация съм използвала обикновена салфетка, но проблемът с това решение е, че тази материя се набира. Все пак, ако имате някоя красива хартиена салфетка и искате да я използвате, не се колебайте. Най-малкото разнообразието от салфетки със сигурност е по-голямо и по-интересно от това на декупажната хартия, така че какво значение има гладко ли ще е, или не ;)

Необходими са ви същите материали, както и за романтичната мини табличка. А ето как се случват нещата:
 1. Измерете предмета, който ще променяте, и изрежете декорация според желанието си. Може да не искате да покривате цялата повърхност, а само да добавите елемент.
 2. Боядисайте (ако имате желание) предмета в цвят, който ви харесва или който ще отива на декорацията, която ще залепите в последствие.
 3. Изчакайте да изсъхне хубаво. След това изберете мястото, където ще залепите декупажната хартия или салфетката, намажете с лепило и поставете шаренийката. Има и друг вариант: върху все още влажната боя поставете декорацията и си спестявате малко чакане и малко лепило. :)
 4. Покрийте картинката с гланц, като внимавате да не правите ръбчета. Или пък гледате да ги направите нарочно (като снимката горе - хем е намачкано, хем минах малко с бяла боя накрая, за да изглежда още по-износено).
 5. Когато всичко изсъхне, вече си имате нова вещ за дома! :)
Щастливо творене!

Коментари

Популярни публикации