Роклята

Едва ли се лъжа, но се оказва, че сватбената рокля е най-обсъжданото и важно нещо в една сватба. Е, също и булката, която плува в бели облаци и се носи тържествено към своя младоженец, който се радва на далеч по-слаб интерес от събралата се публика...

Трудно е да се избере мечтаната рокля, най-малкото поради две причини: най-важната е, че може да искате нещо, което да стои хубаво на картинка, но не и на вас. Друг проблем е, ако имате перфектна фигура, но просто не можете да харесате абсолютно нищо. Трябва да ви призная, че аз се борих с два проблема: имам нестандартна фигура и не харесвах абсолютно нищо, дори сред стотиците модели, които видях в интернет. Тоест: харесах много неща, но нито една рокля не почувствах като своята рокля... 


Модели на Justin Alexander от представянето на колекция 2015

В днешно време, когато булките поръчват рокли 5-6 месеца предварително, аз нямах идея какво ще облека в сватбения си ден месец и половина по-рано. Вариантът с шиенето на рокля отпадна, по ателиетата и магазините в София не открих абсолютно нищо, в което да се влюбя, а ще се съгласите с мен, че в булчинската си рокля една жена трябва или да се влюби, или да не я облича въобще. Всъщност трябва да си призная, че повечето неща, които виждам по родните списания и рекламни материали по този повод, са или ужасно еднакви, или ужасно грозни и пошли. Бях загубила надежда... Ето как, след като опънах нервите си до краен предел, най-накрая послушах съвета: "Ама иди в Асеновград - там всеки гараж е булчинско ателие!". Повярвайте ми, това твърдение се оказа самата истина...


Слизаме ние в Асеновград, още преди да сме навлезли към центъра, и ни трябваше 1 час, за да минем пеша две отсечки от около 500 метра. Буквално влизаш и излизаш от сватбен салон в сватбен салон. Най-прекрасното в случая е фактът, че има всякакви размери и можете да видите, а не да си представите (както много пъти бях чувала, мерейки роклички на половината на моя размер) как ще изглеждате в този важен ден. :)

Разбира се, градът не е единствената алтернатива, но определено си заслужава посещението от бъдещите булки, защото ще откриете и страхотен магазин за платове, дантели и всякакви други джунджурии, съпътстващи сватбените одежди. Това ще ви е много полезно, в случай, че нямате време, а и сте харесали модел по интернет... и имате шивачка, разбира се. :) 

В този пост ще изброя няколко от местата, които ми направиха силно впечатление с разнообразие от модели или пък добро отношение (като цяло хората в Асеновград са много дружелюбни), така че да ви дам някаква насока. След тях пък ще ви покажа няколко сайта, от които можете да почерпите вдъхновение, тъй като услугата "шиене по модел" е достатъчно разпространена и ако нямате 6 месеца и перфектна фигура, така че да можете да си позволите модел от САЩ, Италия или Испания, винаги можете да спасите положението с нещо, което ще ви ушият за две седмици и ще е на половината цена.

Пожелавам ви красива сватба, момичета!


Ателиета в Асеновград, без да има специален ред на представяне:
  • моден салон Орхидея - на влизане в града.
  • магазин ИВА
  • ИРЕН - малко магазинче, но пък подходящо за много скромен бюджет. Трябва да отбележа, че моделът, който пробвах, ми стоеше наистина страхотно, така че не се притеснявайте от по-невзрачния вид на ателието.
  • бутик МАРИ АН ЕООД - тук получихме чудесно отношение и съвети.
  • Финес Мода - изготвят модели по поръчка и то пред очите ви. В случай, че не сте си харесали някоя от готовите рокли. ;)
  • Aliss style
  • Кристон
  • Vanessa Atelier - моят любим! Тук видях двете най-красиви рокли, които съм виждала на живо, и едната от тях ще ми остане тръпка за цял живот. :) На същата улица са и по-големите ателиета, на които обаче не съм взимала визитки, защото вече бях открила Роклята. 
  • Магазин за платове и дантели в Асеновград - Стил Текс - Шопови ЕООД, ил. "Илинден" 17.

Сайтове за вдъхновение:
Aire Barcelona -  лично за мен това са най-красивите булчински рокли - нежни и романтични.
Wedding Inspirasi - в този блог ще откриете всички нови сватбени модели на всякакви световни дизайнери. Виждала съм дори българско присъствие, така че разнообразието е наистина огромно!
Pinterest - тук наистина можете да откриете своята рокля, само остава и човекът, който е качил снимката, да е споделил поне дизайнера, ако не откъде може да се закупи или поръча...

Коментари

Популярни публикации