По пътя на вятърните мелници (2013)

Климатикът спира рязко и като по команда всички отваряме прозорците на колата, за да пуснем течението вътре. В същия момент хиляди къси рижави косъмчета се завъртат из цялото купе и с още по-голяма бързина и след паническия вик на Жоро, отново затваряме прозорците. Единственият, който следи ситуацията със завидно спокойствие, е Рик, златистият лабрадор. Когато обаче пристигаме в Крапец, последното, за което този домашен любимец се сеща, е спокойствието и мързелуването...
Тази година решихме да отидем на северното Черноморие, тъй като цялата ни компания искаше да се отдаде на тиха и спокойна почивка. Крапец беше предварително набелязаната дестинация, тъй като има страхотна плажна линия, пътят до там е живописен, а и освен това в близост има достатъчно интересни културни и природни обекти, така че дори ветровитото време може да се оползотвори по най-добрия начин с обиколки из околностите. Относно настаняването в самото селце, ще кажа, че ще е хубаво да си направите труда и да потърсите стаи под наем в частни домове, отколкото да се възползвате от старата постройка на хотел "Яница", тъй като почерпихме информация от гостуващите там, която не говори обещаващо за бъдещата ви почивка. За вечеря обаче може да се отбиете спокойно, но пак при условие, че сте се напръскали от косата до петите с нещо против комари... На облаци са...

Градината в комплекс "Света Марина"

Ние обаче бяхме случили на местенце, където да си почиваме след изтощителното мързелуване на плажа, и разполагахме със собствени къщички и голяма градина с много цветя. 
В селцето има банкомат и няма да имате проблеми с разплащането в брой, един добре зареден магазин с основните неща, които могат да ви потрябват, но хубаво оглеждайте срока на годност на продуктите, защото може да попаднете на мухлясал кроасан например... Има и още едно магазинче, а на площада продават плодове с не много добро качество, така че прехраната е малък проблем, но със съответните решения в близките заведения.

Единственото ми разочарование от Крапец, като човек, който обича да похапва, но не обича морска храна, е липсата на достатъчно апетитна алтернатива. Кулинарните изкушения са само в мечтите, а най-апетитното, което опитах, беше пилешко със сметанов сос. Всички картофки са бланширани и безвкусни (опитахме достатъчно заведения, за да потвърдя тази информация), а пица Пеперони с шунка и гръцка салата с мариновани рибки са си съвсем нормални предложения в менюто. Един огромен плюс на заведенията, който няма как да не отбележа, е, че никъде, наистина на нито едно местенце, не се слушаше различна музика от VH1, рок и ретро. Това не е чак такава изненада, имайки предвид колко близо е Каварна, нали?


Балчик
Кактуси в Ботаническата градина на СУ в Балчик
Споменавайки този известен рокаджийски град, веднага се сещам за най-прекрасното място в нашата страна, а именно - Калиакра. Непременно отделете време да отидете там, дори ако ви е за втори или трети път, защото нищо не действа толкова добре на душата, колкото безкрайният хоризонт и красивите скали. По препоръка на компанията ни - направете го по залез или поне във втората част на деня, когато светлината пада като магия над носа. При повече късмет можете да видите и един от трите вида делфини, които кръстосват сините води и от време на време подскачат и се веселят наблизо.
Съвсем близо е и Балчик, който тази година видях за първи път. Нямахме време да се разходим в самия град, който ми се стори изключително интересен поради специфичните си форми, но за Двореца на Мария Единбургска отделихме около два часа, които са достатъчни като за "първи поглед". Чудесен е! Определено искам да се върна отново там, за да се разходя из зелените градини, да се полюбувам на красивото водопадче, да се насладя на пъстрите цветя и да се спася в романтичните покои на тази румънска кралица с писателски заложби. 

Дуранкулак
Ако тръгнете в другата посока, можете да се разходите до Дуранкулашкото езерото, а защо не и до Румъния. Най-източната точка на България пък се пада на нос Шабла, където можете да видите фара, който е строен още по турско време, и да прочетете историята на скритото послание на една от стените му.

Фар Шабла
Пожелавам ви красиви летни моменти и не пропускайте да видите морето, дори за малко. :)

Коментари

Популярни публикации