Врана

Това лято паркът "Врана" отвори врати за свободни посещения от всички, които искат да прекарат малко или повече време сред хубава природа и тишина. Разбира се, само една част от него е достъпна за посетителите, но по-важното е, че тя включва и двореца. ;)

Снимка: Николай Грънчаров
Преди местността да попадне в ръцете на Фердинанд и да се превърне в място за отдих на царското семейство, турски управител на София се е радвал на разходките из "Врана". Името обаче е дадено от Фердинанд - освен всички други негови страсти, човекът е харесвал изключително много птиците и ги е наблюдавал с интерес. Решил да заимства името от първата птица, която каца върху някогашния чифлик. Сещате се коя е била, нали? 

През годините паркът "Врана" е отражение на промените, настъпващи в нашата държава, а днес е обявен за паметник на културата. Макар разходките да са позволени, да има достатъчно пейки за отмора, все още обаче няма как да влезем и да разгледаме двореца. Юли месец се извършваха ремонтни дейности, но явно са стигнали само до поставянето на лампи и саксии пред сградата. Струва ми се, че ще мине още много време, преди да се случи нещо градивно вътре...

Снимка: The Happy Beehive
От входа на парка тръгват организирани групи с екскурзовод, така че ако сте любопитни да разберете повече за историята на двореца или пък за животните и птиците, които обитават парка, непременно направете едно кръгче с девойките, които ще ви разкажат всичко с усмивка. Ние например разбрахме, че някога в конюшните са гледани и два слона. 
Ако просто искате да се поразходите и да почетете книга на спокойствие, няма никакъв проблем - има достатъчно кътчета, на които можете да поспрете и да се полюбувате на спокойствието. Природата във "Врана" е наистина специална - красиво е, сякаш не е в София, но за съжаление не е достатъчно обезопасено. При последната ни разходка на няколко метра от нас падна голямо дърво и то върху пътека, влизаща в оградената за туристи територия. 

Паркът се намира на "Цариградско шосе" и има много табели, които да ви помогнат с ориентацията. От скоро вече има и вход и той е 5 лева на човек. 
"Врана" е отворен събота и неделя между 10:00 и 16:00. 
Любителска Facebook страница на двореца: тук
Приятна разходка! :)

Коментари

Популярни публикации