Където се сливаме - Бохин (2013)

След като вече вече ви разказах за Блед, време е да се отправим в няколко различни посоки наблизо и не чак толкова, за да се докоснем до места, заредени със същата вълшебна сила на словенската природа. Днес ще отскочим до Бохин!

Докато сме на тема езера, нека отместим поглед встрани и да обгърнем по-голямото, по-дълбоко и по-хладно езеро - Бохин. Както вече ви разказах, в Словения няма как да объркате пътя, защото буквално на всяка крачка има табелки, които да ви насочват. Единственият риск да се забавите с пристигането си в Бохин е да се захласнете по живописните пейзажи, на които ще се любувате, докато пътувате натам. Подозирам, че ще ви се прииска да се спрете и да поседите на романтичните спирки, които приличат на малки къщички, или пък на голямата приканваща зелена полянка. Не е изключено в някое селце да получите внезапен импулс да потропате на вратата на една или две от всички спретнати, отрупани с цветя къщи, но най-вероятно е да направите почивката си на една пекарна, която ще ви примами с миризмата на прясно изпечени вкусотии. 

Спирките в словенската провинция...
Предлагам ви, когато стигнете до Бохин, да не се спирате все още за така желаната почивка край езерото. Преди това ще трябва малко да се поизморите, защото съвсем наблизо се намира водопадът Савица (Slap Savica). За да стигнете до него, първо трябва да се изкачите по туристическата пътека, която за по-издръжливите няма да е никакъв проблем, но за тези от вас, които не са много-много по изкачването, ще е малко изморителна. На много места обаче има предвидени местенца и пейки за почивка, така че давайте смело напред и не се притеснявайте!
Савица всъщност са два водопада - малък (висок 25 метра) и голям (висок 78 метра). Точно срещу тях, на върха на скалата, има изградена беседка, която е и вашата цел в това пътешествие. От беседката и стълбичките пред нея можете да наблюдавате красивата водна маса, която бумти и разхвърля пръски из въздуха. 


Савица

Обратно на паркинга, можете да си купите словенски сирена или сувенири от Бохин и Савица, а ако сте с каравана, имате възможност да се възползвате от услугите на къмпинг Danica.

Прозрачна вода и рибки
Езерото Бохин е дълго 525 метра. Докато пътувате по южните му брегове, ще забележите, че тук-там има паркинги и хора, които се припичат доволно на камъните пред водата. Спрете, оставете колата и се присъединете към тези щастливци: малки деца ловят риба, татковците им строят тронове от камъни в плитчините, а майките плуват свободно в студените води. Влюбени двойки се прегръщат на някоя пейка или се излежават под някое дърво, а други пък си правят снимки за спомен. Бохин е място, където човекът се слива с природата, а тя на свой ред го умиротворява. Всичко е тихо и в хармония и това е моментът, в който дори да нямате бански, дори да нямате хавлия, ще пожелаете да се цопнете във водата и да поплувате заедно с рибките около вас. Звучи прекалено хубаво, за да е истина... Но е истина!

Водите на езерото са кристални, дори още по-прозрачни от тези на Блед. По принцип съм от тези хора, които държат на всяка цена да имат дъно под краката си. В Бохин обаче плувах навсякъде, където ми скимнеше, защото дори на 3 м дълбочина можех да виждам дъното, камъните и клоните, които бяха под мен, без дори да потапям глава. Истината е, че гледката не е чак толкова интересна, но когато вдигнете глава и погледнете към планината и нейните високи върхове, ще се почувствате, все едно не съществува друга реалност, освен тази тук и сега, в студената галеща вода.

Бохин
Обратно по пътя към Блед

След толкова много думи, които изписах за Бохин, ми се иска в момента пак да съм там, затова ще спра дотук. Ако на вас пък ви се иска да останете още малко на тази вълна, не пропускайте пътеписа на Жоро ето тук

Коментари

Популярни публикации