Зад кулисите - Нека музиката бъде с вас!

DJ и водеща(а)

Гани от Sound the Best
Най-най-най-важните хора за вашата сватба са DJ-ят и водещият/ водещата. Няма ли настроение, няма и положителна обратна връзка. Всъщност дори това не е толкова важно - важното е, че човек, който не си върши добре работата, ще развали не само настроението на вашите гости, но и вашето. Преди сватбата, докато разпитвах за препоръки от мои познати, които са ходили на сватби, всеки ми казваше: "Бяхме на една сватба, но DJ-ят беше ужасен, не ти го препоръчвам!". Имах огромен късмет да попадна съвсем случайно на DJ и водеща, които направиха чудеса за мен. Ужасно съм благодарна на това дуо (макар да беше в по-различна конфигурация от тази в сайта им). Съветите, които получих от тях, са основата, на която изградих тази публикация.   • Няколко срещи, като поне една задължително се случва на мястото, където ще се проведе събитието. Това се налага, тъй като специалистите трябва да преценят каква техника ще им е необходима, за да озвучат пространството. Закритите пространства са по-лесни, но ако ще правите сватба на открито, трябва да се предвиди не само техниката, но и къде точно ще се постави. 
  • Собствена техника, тъй като не всички ресторанти могат да осигурят необходимото оборудване. Трябва да осигурите на хората, които ще озвучават сватбата ви, място, където да се развихрят. Ако е на открито, то ще е хубаво да е под някакъв навес, защото историята познава случаи, в които непредвиденият дъжд налага бърза евакуация, а това може да си е опасно за техниката. Идея при преместването: помолете управителя на ресторанта да пусне някаква приятна фонова музика, докато трае преместването, за да не се губи настроението.
  • Списък с ритуали - обсъдете кой ритуал искате и кой - не. Задача на човека срещу вас е да ви разкаже повече, ако не сте наясно какво е "булчино хоро" например или искате да разберете символиката на разчупването на питката.
  • Списък с неща, които трябва да присъстват по време на сватбата, като менче, платно и купички за мед и шарена сол. Най-добре ще е, ако могат да ви ги предоставят в ресторанта например, или пък ако водещата си ги има по принцип. Хубаво е да си ги набавите сами, но винаги има шанс да забравите нещо.
  • Списък със съвети. Например: не слагайте възрастните хора близо до колоните, защото ще им почерните вечерта и няма да могат да издържат на силната музика.
  • Списък със задължителни песни, забранени стилове и песни за специалните моменти - извеждане на булката, първи танц и т.н.
Една чудесна идея - листчета, на които всеки може да запише песен за поздрав към младоженците.
В най-общи линии това са по-важните неща. Разбира се, по време на срещите може да изникнат много допълнителни въпроси, а по време на самата сватба - много извънредни ситуации. Не забравяйте, че вашите DJ и водещ ще имат грижата да следят за настроението на гостите и да пускат музика в зависимост от това как се развиват нещата. Тяхна е и задачата да отбиват искания за музика, която не искате да се слуша на вашата сватба, така че гостите да не притесняват вас. Важно е да изговорите с водещия на вашето събитие как ще се случи преместването от градината в ресторанта след 10:30, ако имате сватба на открито, тъй като това е часът, в който партито трябва да стане по-тихо, но не бива да губи от заряда си.

Идея: споделете плейлистите с любимите си песни с DJ-я няколко дни преди сватбата, за да добие най-пълна представа каква музика харесвате. 

В повечето случаи услугите на DJ и водещ се таксуват на допълнителен час след полунощ, така че не пропускайте този разход в планирането на бюджета. Според мен, стига да има настроение и хората да се забавляват, в никакъв случай не трябва да се скъпите за тези няколко допълнителни часа. ;) 

Жива музика

Страшно ми харесва идеята за жива музика! Това лято си беше истинска сватбена фиеста за нас. На една от сватбите, на които бяхме, по време на гражданския брак имаше момче и момиче (ако не се лъжа в числеността и половете), които свириха прекрасно и разчувстваха всички. Това беше най-хубавият ритуал в гражданско, на който съм присъствала, така че ви препоръчвам да откраднете идеята, за да се разчупи малко ужасният модел, който властваше досега!  
Не съм наясно финансово как стои въпросът с живата музика, но ми се струва, че има голямо разнообразие от стилове и изпълнители, съответно и цени. Освен групите и известните изпълнители, можете да помислите за някоя от формациите, които свирят класическа музика на струнни инструменти или пиано. Защо не и изпълнение на китара от ваш близък приятел? Като цяло възможностите са неограничени! Действайте! 

Споделете своя горчив или сладък опит с DJ-и и водещи тук с коментар или във Facebook страницата на The Happy Beehive

Прочетете още за сватбената организация тук!

Коментари

Популярни публикации