Във вкусния свят на Ирина Катеринска

Има много причини да искам да ви разкажа за Ирина и да ви взема заедно с мен на разходка в нейния свят. Освен че е прекрасен кулинар, увлекателен разказвач и усмихнат човек, тя е истински източник на вдъхновение, който заразява с идеите си, с думите си, с творческия си поглед и с размаха, с който прави всичко. 
В компанията на Ирина, макар и чисто виртуално, ще се чувствате като при близък приятел, който искрено ви приветства с "Добре дошли!". 

Едно от нещата, които можете да научите от нея, е как да приготвяте празнични вкусотии. До този момент Ирина е сътворила две прекрасни кулинарни книги заедно със своя съпруг Димитър. Ролите си разпределят така: магията в кухнята е нейна задача, докато фотографските вълшебства се падат на него. Двамата са страхотен тандем и ще ви издам, че в момента подготвят ново издание от поредицата "Малка книжка за...". 

Интересно ми е дали ще успея да измъкна от Ирина поне една от рецептите, които се готвят в буквален и преносен смисъл за следващата малка книжка, така че вие първи да вкусите от предстоящото пиршество. 
Но днес няма да си говорим само за храна - все пак сме на гости! Ще разпитаме Ирина туй-онуй за това-онова, свързано с домашния уют и живота вкъщи, като от време на време ще хвърляме по някой поглед я към масата, я към терасата или пък към някое тайно кътче, което ще ни разкаже своя собствена история... 


Вече сме пред вратата. Представете си я леко открехната - нито е широко отворена, така че да могат да влизат всякакви хора, нито пък е заключена, така че да не може да влезе който и да било. Вратата към света на Ирина разкрива част от него, но толкова привлекателна част, че ти трябва съвсем малко, за да я побутнеш леко и да влезеш с очи, жадни да попиват от всичко. През процепа ухае приятно на прясно изпечен сладкиш, а когато вече сме прекрачили прага, образи, думи, аромати и цветове ще ни държат в плен за доста дълго време.

Готови ли сте да дойдете с мен На гости на...

Ирина КатеринскаИдвам на гости и на масата откривам...

И: Морковен кейк с глазура от крема сирене, кана с кафе и ваза с цветя - в зависимост от сезона лалета, рози или слънчогледи. А, и домашна лимонада, къде без нея. 


Рецептата за морковения кейк на Ирина можете да откриете на стр. 14 в "Малка книжка за Великден". В нашия дом този кейк е на голяма почит!  

Какво държиш до леглото си?

И: Книги на немски и български, които чета в момента, електронна книга, дневник, скицник и молив, капки за нос, натурален шоколад и един плюшен лъв :) . 

Романтично кътче в дома на Ирина, което ни напомня за аромата на морски вълни и лавандула.

Кое е любимото ти кътче от дома?

И: Там, където живеем сега - терасата. Обичам да пия кафето си на нея, да закусвам, да правя планове. Гледката към полето зад къщата е магическа. В задния двор растат две невероятно красиви дървета - японска вишна, която цъфти в розово през пролетта и клен, който става пурпурен през есента. Пазиш ли сувенири от пътуванията си?

И: Пазя, да, но рядко са типични сувенири. Изсушено цвете от поляна в Алпите, миди от брега на Северно море, книгоразделител от антикварна книжарница в Париж, бурканче домашно сладко, купено от ферма край пътя, билет от музея на Ван Гог в Амстердам. Единствените конвенционални сувенири, които купувам, са магнитчета за хладилник и понякога картички. 

Ярки или пастелни цветове предпочиташ в интериора?

И: Харесвам скандинавския стил - бяло и естествения цвят на дървото. Към тях добавям ярки петна от малки цветни възглавнички, абстрактни картини, букети сушени цветя, жълта лампа, бутилки, опаковани в дантела, къщички за птици, тибетски звънчета, причудливи свещници. 


"За" или "против" shabby chic стила?

И: Харесва ми на снимка, но на практика предпочитам по-изчистени форми, свободни пространства, по-малко мебели, повече място за книги, въздух и светлина. Натрупването на много вещи и декорации ме изнервя. 

Любимата ти стая в един дом?

И: Спалнята. Единственото място, където чета, а да спя обожавам.

Кои са нещата, които най-много обичаш да правиш, когато си сам(а) вкъщи?

И: Да пека сладкиши и да варя мармалади. Да прекарам цял следобед с книга в леглото. Да подреждам шкафове и да размествам мебели и украшения. Да се наслаждавам на тишината. Да пиша, докато се изгубя в един различен свят.

Какво би организирал(а) в твоя хол: лудо парти в стил 60-е или сбирка на литературен клуб?

И: Лудо парти с много коктейли и малки солени хапки между тях, купи с пунш и къпкейкове с глазура, голям грамофон в центъра на стаята и плочи с музика от 60-те :)). Четенето за мен е интимно занимание, литературните клубове не ме привличат. 

Ние поканени ли сме? :))

И: Разбира се! :))

Преди да се разделим с Ирина, ще надникнем в още едно кътче: там, където в момента се майстори новата "Малка книжка за". Повдигаме леката кафява хартия и отдолу намираме ето тези апетитни бонбони от сушени сини сливи, пълнени с бадемов марципан с ром и заляти с шоколад. Мечта!


Всички снимки в публикацията, освен последната, са на Ирина. Фотографията на бонбоните е направена от Димитър и е предоставена специално за The Happy Beehive и настоящата статия. Ако ви иде да нападнете екрана, за да разчупите със зъби шоколадовата обвивка на тези бонбони и да усетите ароматния им пълнеж, то аз не нося никаква отговорност за евентуални изкривени носове и разбити монитори!!! ;)

Коментари

  1. Много добър материал. А Ирина и Димитър са талантливи и вдъхновяващи млади хора, за които трябва да се споделя!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации