Зад кулисите - ресторантът

Ресторантът

Когато се организира една сватба, първото нещо, за което се мисли, е локацията. Ако решите да направите изнесен ритуал, би било приятно да изберете красиво място с градина и зеленина. Такива обикновено са голф клубовете (като РУИ в Правец или Света София в Равно поле) или пък ресторанти с просторни летни градини. Последните са изключителна рядкост. Макар местата с маси на открито често да се хвалят, че разполагат с "лятна градина", бързо ще се убедите колко прибързано са дали това название на малкото дворче с няколко стола и 4-5 маси. 

Оставам с впечатлението, че извън столицата много по-лесно можете да откриете перфектното място за сватба на открито, особено в градове, около които има комплекси с туристически къщи с големи и просторни отворени пространства. Чудесна идея са и места като резиденцията в Евксиноград, заради романтичната атмосфера, но там нещата се случват малко по-трудно, доколкото знам. 
Тъй кат ние търсехме място в София, беше трудно и попаднахме на всевъзможни хора и места, като нито едно не ни спечели: или искаха нечувани такси за всяко нещо, за което можете да се сетите (като например 10 лева за стол на човек за изнесен ритуал) или пък на въпроса: "Каква правим, ако завали?" получавахме отговор: "Не знам, аз не мога да си затворя ресторанта заради вас (River Side  в Драгалевци)... 

Когато бях прекрачила прага на отчаянието и си мислех, че в цяла София няма място, на което да направим сватбата си, светлината в тунела просветна и то източникът не беше движещ се насреща влак. ;) Случайно попаднах на линк към ресторант Fancy Park в Лозенец, който има прекрасна градина, но ако има нещо още по-ценно от това, то е отношението към младоженците: всичко е в услуга на бъдещото семейство, комуникацията е непрестанна, а Биляна, управител на ресторанта, беше първият човек, който ни вдъхна увереност с усмивката си и с хилядите си идеи и съвети. В крайна сметка тя се ангажира с нашата сватба, изготви прекрасно меню заедно с главния готвач, беше винаги на разположение за хилядите ми въпроси и изисквания, а в деня на самата сватба ресторантът беше затворен изцяло за тържеството. Когато наистина заваля, гостите бяха настанени на вече подготвени за тях маси вътре в ресторанта, като нито за миг не се получи суматоха и бутане на вратата. Мога с чиста съвест да ви препоръчам това място и екипа, който работи там, не само заради всичко, което изброих дотук, но и защото ще имате свобода на действие да организирате и по-интересните си идеи.

Друго място, на което можете да се радвате на зеленина и да вдигнете сватба на открито, е ресторантът към хотел EXPO. Той има едно голямо предимство и това е, че масите са под навес, така че си спестявате шатри и всякакви други тревоги, свързани с промени в климатичните условия. Обслужването е на много високо ниво, но цените за престой след 12 са направо космически. 
Независимо къде сте решили да отпразнувате този важен ден във вашия живот, искам да ви споделя най-важните неща, за които да попитате, като се презастраховам, че списъкът не е изчерпателен, но поне ще ви даде насока и ще можете да нагласите въпросите си спрямо вашата сватба:
 • Хубаво е да знаете на какво можете да се надявате от страна на ресторанта като инвентар - покривки, салфетки, салфетници, в някои случаи - сватбена украса. Позволяват ли да донесете своя? Заплаща ли се допълнително за тях? Обличат ли столовете? 
 • Работят ли с подизпълнители? Могат ли да ви препоръчат DJ, фотограф или флорист? 
 • Допълнителни такси - има места, на които ще ви карат да си плащате за внесена бутилка алкохол, както и за това да ви нарежат тортата. Както и за престой след 12 през нощта. Да, признавам, че това е допълнително труд, но ето - ние намерихме място, на което този труд беше подарък за нас, младоженците. От друга страна вие също можете да направите нещо за персонала, като например да поръчате мини тортички за всеки гост, за да им спестите половин час рязане на торта. По този начин спестявате и на гостите си неприятни изненади с количеството торта, което ще получат. 
 • Какво се случва, ако сте на открито и завали? Има ли организация на масите и вътре, ще се поберете ли изобщо в ресторанта (понякога местата в градината са повече, отколкото в самия ресторант).
 • Ако локацията ви е ресторант на хотел, разберете какво се предлага като комплимент към младоженците. В повечето оферти на такива ресторанти влиза и безплатна нощувка за новото семейство, както и преференциални цени за стаи за техните роднини.
 • Уговорете се заедно с управителя и DJ/водещ до колко часа може да бъде силна музиката и как след това да продължите купона.
 • Планирайте с управителя часовете, в които ще дойдат хора за декорация и поставяне на допълнителна техника. Също така разменете телефоните им, за да има пряка комуникация.
 • Поинтересувайте се колко човека от персонала ще бъдат ангажирани за вашата сватба, както и в колко часа ще бъдат сервирани отделните ястия. Няма нищо по досадно от това, гостите да чакат час или два на празни маси.
 • Ако каните деца, попитайте за детски кът и за аниматор - това е подарък за всички родители, които ще се радват да дойдат на сватбата ви с децата си, но ще имат възможността да се забавляват и без да се налага непрекъснато да тичат по тях.
 • Недейте да казвате, че храната е маловажна. Не е! Много сватби започват още от обяд заради ритуалите и ако младоженците не могат да хапнат нищо, понеже са превъзбудени, то гостите, които най-сетне са подвили крак към 6-7 часа, определено ще имат нужда да се подкрепят, за да издържат сватбата, която тепърва започва. Мислете за гостите си и не се измъквайте с редовното: "Не са дошли да ядат, а да се забавляват!". Няма причина и двете неща да не се случат.
 • По този повод - отидете да дегустирате храната, която ще предложите на гостите. Много е важно да разберете дали написаното и звучащо толкова апетитно меню е такова и когато е поднесено в чинията. Отидете гладни и яжте в продължение на няколко часа - така ще получите по-добра представа за състоянието, в което ще се явят гостите ви.
В статията споменавам твърде малко имена на ресторанти, тъй като не мога да говоря за места, на които не съм била. Ако вие имате отзиви за ресторант, който ви е харесал или пък обратното - разочаровал ви е, би било чудесно да споделите мнението си в коментарите, за да стане статията още по-полезна.

Прочетете още за сватбената организация тук!

Успех!

Коментари

Популярни публикации