Зад кулисите - Сватбеният агентНай-важното в една сватба не е булката, а хората, които стоят зад организацията преди и по време на едно сватбено тържество. Повярвайте ми, дори най-красивата булка няма да успее да повдигне настроението на гостите само с красотата си, но за сметка на това хубавото изкарване може да намали драстично критиките от гостите по адрес на всяко момиче, минало под венчило. Нека обобщя нещата така: сватбен организатор, управител на ресторант, DJ и водещ(а) са хората, от които ще искате абсолютния максимум и с които не е хубаво да правите никакви компромиси. Важни фигури също са флористът/ флористката, както разбира се и фотографът. И с тях не е хубаво да правите компромис, но обикновено хората са склонни да подценяват тяхната работа и няма да са чак толкова потресени, ако сватбата ви не е произведение на флоралното изкуство или снимките не са като за корица на списание. Разбира се, обратното ще се отбележи, но да ви кажа под секрет - ценителите са много по-малко, отколкото си мислите. 

Не си мислете обаче, че аз ще налагам своето виждане за нещата. Да, вярвам, че много хора нямат вкус. Така е, защото след месеци, прекарани в разглеждане на списания и сайтове, които предлагат съответните сватбени услуги в България, се нагледах на толкова много кич, че на моменти ми се е приисквало никога да не се женя. Тук-там попадах на някоя много нестандартна и грабваща сватба, но разбрах, че повечето хора, които не робуват на вечните бляскави изкуствени материи и лъскавинки, предпочитат да не споделят снимките си. Ако ще правя призив, то той ще е само един: не се примирявайте с посредствената работа на доставчиците на услуги, търсете най-доброто!

В няколко последователни публикации ще ви разкажа малко повече за работата на хората, които бяха ангажирани покрай нашата сватба, както и за общите впечатления за тези, които не бяха. Сигурна съм, че ще ви бъде полезно, защото само преди няколко месеца аз също бях гладна за информация и се учех в движение. И ето какво мога да ви споделя:

Сватбеният агент

Имената на масите всъщност са
заглавия на любими книги
Ако бях вярваща, щях да се закълна на момента, с ръка на сърце да се обърна към вас и да ви споделя, че сватбеният агент, стига да е човек, на когото можете да се доверите, е нещо безкрайно важно. 
Понеже аз се доверявам само на себе си, реших да си направя този експеримент и да организирам сама своята сватба. Не бих искала да казвам, че това е грешка, защото в крайна сметка се получи страхотно, даже без никакви гафове, но трудът, който хвърлих по тази организация, не може да бъде видян и оценен от нито едно друго човешко същество на тази планета. Така е с всички булки, които се захващат с нещо толкова мащабно самички...
Повечето хора, на които споделях, че правя организацията сама, веднага стигаха до заключението, че го правя, за да спестя пари. Познайте какво? Не само, че не се пестят пари, ами се губи и страшно много време, особено, когато правиш всичко за първи път и трябва сам да прокараш пътеките. 
Месеци наред си играех на проба-грешка и до деня на сватбата не знаех какъв ще е крайният резултат. Няма нещо, което да не е минало през нещастната ми глава - от цвета на конците на тишлайферите, които уших сама, през сценария, менюто, настаняването, игрите, менчето, музиката, сладкия бар, изненадите, подаръците, та чак до фактурите и административните въпроси. 
Тези неща, разбира се, са съпроводени с много несполучливи опити, които пак струват пари. Телефонните обаждания, нервите, некоректните хора - това са нещата, които искате да си спестите, когато ви предстои нещо толкова хубаво. Направете го! 

Често чувам, че бъдещите булки се отказват от услугите на сватбените агенти, заради комисионната, която взимат. В повечето случаи, пак повтарям - стига да си заслужават хората - този разход е напълно оправдан! Това са месеци в подготовка, разходи и връзки с доставчици, които вървят в комплект с човека, на когото сте се спрели, така че парите отиват за труда, който той полага. Да не говорим, че когато всички ваши приятели, които сте натоварили да ви помагат, съвсем се побъркат от задачи, или пък обратното - забравят, че са поели ангажимент към вас и просто се забавляват (както би трябвало и да бъде, все пак са гости), ще ви се иска да има човек, който просто да следи какво и как се случва, вместо вие да се тормозите и да обикаляте за проверка през половин час.


Сладък бар
Разбира се, има шанс да сте самороден талант. Нескромно ще потупам себе си по рамото за добре свършената работа, но трябва да отбележа, че открих още един такъв и това е Ина. Поздравявам я за всичко, с което направи сватбата си едно незабравимо изживяване и за гостите! 


Ако искате да разкажете за вашия опит в организирането на собствената ви сватба или пък впечатленията ви от работа с агент, ще се радвам да го направите в коментарите. Нека тази статия се доразвие там, за да е още по-полезна за всички бъдещи булки! 

Последно искам да благодаря на моите двама сватбени агенти, които свършиха чудесна работа и бяха звезден екип дори в деня, в който само трябваше да гледат как дъщеря им се жени. Без вас просто нямаше как да се случат нещата! Обичам ви!

Прочетете още за сватбената организация тук!

Коментари

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации