В света на феите при Ади Цанова

Седя пред компютъра, а отвън се чува птича песен, сякаш не е краят на октомври, а началото на април! Хубавото слънчево време, ведрото настроение и тихите топли дни ме разсейват от мислите за Halloween, затова искам да ви хвана за ръка и да ви заведа на едно място, което, макар и сгушено в центъра на София, си е отделна вселена, принадлежаща на феите, сигурна съм. В момента там има тунел от червени листа, а тук-там из градината - малки препратки към един по-красив и цветен свят.

Чудя се какви ли асоциации буди у вас името на нашата домакиня днес? Може би първо ще се сетите, че тя е най-известният сватбен агент в България и че е човекът, който стои зад Adi's Cook & Book. Ако я познавате по-отдавна обаче, преди да се заговори за нейните страхотни и страшно полезни книги за организиране на сватбени тържества, преди да сте попаднали на снимки на приказния интериор на Adi's, то вие сигурно ще я свържете с Руския камерен театър, където Ади е един от главните артисти. Ако пък по някакво стечение на обстоятелствата името Ади Цанова не ви говори нищо, то вече трябва да сте разбрали поне това: отиваме на гости на един специален човек, който гради живота с въображение, с размах, с усмивка и е от този тип нежни душѝ, които искат да допринесат за един по-красив свят. И го прави.

Прекрачваме прага на синята къща на улица "Будапеща" 31 и попадаме в Двореца на феите. Поне за мен е така, защото още с първата мека и спокойна крачка се озоваваме на място, което носи магическа атмосфера. Това не е домът на Ади в буквалния смисъл - Adi's Cook & Book е локация за събития, но в нея най-добре може да усетим личния почерк на нашата домакиня и то във всеки един детайл. Радвам се, че днес ще дойдете с мен На гости на 

Ади Цанова!


Идвам на гости и на масата откривам една от тези интересни и нестандартни вази, които представляват чайник с кацнала чаена чаша отгоре. Ще си помислите, че някой си е играл на лего, но всъщност от гърлото на чашата се подават бели рози. На съседната маса има същото произведение, но в друг цвят. Подарък са от приятел на Ади. Тефтерите, които помня от миналия път, сега са се преместили другаде, така че има много място, което да запълним с приказки. 

Била съм тук и преди и винаги се радвам много на интериорните решения, които определям като отличителен почерк на Ади. Дори си мисля, че от нея тръгна преориентиранто на заведения и сладкарници към винтидж стила, който вече властва сериозно в София и по морето. Още от откриването на Adi's Cook & Book бях впечатлена: бяло, без нищо крещящо, меки материи, флорални мотиви - съвсем романтично, като в изискан английски дом, но с няколко идеи повече въображение по отношение на детайлите.

Откъде черпиш вдъхновение за романтичните решения в интериора?

А: Още от малка съм много подредена и обичам уюта. През годините трябваше сама да скалъпя от нищо нещо. През 1994 нямаше разнообразие, каквото има сега, така че взимах плат с връзки от ЦУМ. Правех от стари неща различни декорации за дома, шия и плета сама и така полека се изгради нашият домашен стил. Живели сме в много домове, поне 7-8, и всички са били в този стил. Домът трябва да е friendly по детски. Да не е музей. Заговаряме се за красивата къща, в която се намираме. Стилистиката тук е непреходна. Едно време беше модерно кафявото и стъклото. Стъклото е преходно. Но къща като Adi's е непреходна, защото носи история в себе си. 

Това, че Ади обича да съчетава нещата, така че да са в хармония едно с друго, както и с целия облик на стаята, личи и тук, в Adi's Cook & Book. В интериора любимите цветове на нашата домакиня са екрюто и земните нюанси. "В дома не трябва да има ярки цветове, това затваря мирогледа.", споделя тя. 

Разбирам от Ади, че Милен, нейният съпруг, я оставя да прави винаги каквото ѝ душа иска и тук май не става дума само за интериора. :) Семейството ѝ вярва в нейния усет и домовете им винаги са били прекрасни. Много ми се иска да имах машина на времето, с която да посетя всяко едно от тези 7-8 уютни местенца, които семейство Цанови са наричали свой дом през годините. Сигурна съм, че щеше много да ми хареса, както съм сигурна, че темите ни за разговор с Ади няма да се изчерпят дори след 7-8 гостувания. Като стана дума за семейството, как обичате да прекарвате хладните вечери заедно вкъщи? 

А: Обикновено си правим заедно нещо за хапване. И двамата с Милен обичаме да си мислим какво ще си приготвим за вечеря и е истинско удоволствие, че готвим заедно. Бутилката бяло вино е задължителна. Разговаряме за децата или за бъдещи пътувания. Когато сме с момичетата (Стефи и Лени), играем на монопол. 


Снимка на семейството, отпечатана в интервю за Ади на страниците на списание Grazia.
Стефи винаги бие и е много добра, а Ади е непрекъснато в затвора. Друга игра, която е любима на семейството, са обърнати карти с еднакви гърбове, при която всеки играч трябва да познае местоположението на 2 еднакви карти откъм лицевата страна. Когато пътуват, не ходят по дискотеки, предпочитат да прекарват времето си заедно. Ади прави уточнението, че двете с по-голямата ѝ дъщеря Стефи са домошарите. Раят за тях е вкъщи и ми споделя, че много обича дъжда. Също като мен, мисля си. 

Представям си щастлива семейна вечер, в която Милен и Ади приготвят вечеря, след което Стефи и Милена бият родителите си на монопол. Чудно ми е обаче дали на Ади ѝ остава някакво време, което да прекара насаме със себе си...

Какво обичаш да правиш най-много, когато си сама вкъщи?

А: Да гледам документални филми по Discovery. 'How it’s made' е любимото ми предаване: как се прави сладолед, цъцки... (тази оригинална дума е измислена от Ади, за да опише непреводимите на български език бонбони marshmallows) Да гледам за животни, за Втората световна война. Чудя се за Хитлер, как е успял да повлияе на тълпата? Интересуват ме историческите факти, интересно ми е да гледам и за престъпления. Също така много обичам да чета художествена литература. 

Едно от любимите ѝ занимания в минутките свободно време е да играе на Geo Quiz, приложение за телефона с географски въпроси. Намира играта за много полезна и обича да споделя любопитни факти с останалите. Така, когато отиват в нова страна, Ади разказва на семейството си интересни подробности. По-рано по време на нашия разговор споделих, че съм влюбена в Словения, така че когато стана дума за Geo Quiz, бях изненадана с новината, че това е страната с най-много термални извори.

В Adi's Cook&Book ще откриете много неща, изработени лично от Ади. Наскоро нашата домакиня е събрала разни излишни предмети, останали по двора от летния сезон, и сега мисли да ги преобрази в красиви и полезни вещи.

Разкажи ни за някой от проектите, в които хубавата идея може да се реализира дори с изостанали неща от дома.

А: За творчеството трябва да отделиш време. Януари отсега съм се заканила, че ще правя декупаж (това е любимата техника на Ади). Започнах да изследвам тази техника с камъни, чинии, чашки, столчета и сега правя сама собствени смеси за залепване и покритие на хартията. 

Ето някои от произведенията на Ади:

Пъстри рамки за цветни спомени.
Идеи за Коледа. :)


Тези балони са символът на Adi's COOK &BOOK.Руският камерен театър е друга твоя артистична страст, за която знаем по-малко. Разкажи ни повечко за тази сбъдната мечта?

А: Играя от седми клас и така до ден днешен. Сцената е в Руския културно-информационен център, но пътуваме из цяла България. Ходим в различни руски клубове, изнасяме представления... Любителски театър е и правим всичко сами, дори костюмите и мизансцените. Който с каквито средства може, помага.

Ади е от тези хора, които не са приети да следват в НАТФИЗ, но въпреки това изграждат своя успешна кариера в театъра. Тя е главна актриса в Руския камерен театър и единственото време, в което е прекратила за малко актьорството, е за кратко при първото раждане. Любопитно е, че е единствената чиста българка сред колегите си актьори. Разказва ми, че театърът ѝ доставя огромно удоволствие. Не съм я гледала още на живо, но разгледах снимки от нейни представления и се оказа, че усмивките могат да са заразни дори от фотография.


Това е стаята за освежаване в Adi's Cook & Book - аз лично мога дори да чета книга на това място - толкова ми харесва!
Опиши ни една твоя сутрин.

А: Имам ритуали, с които започва денят ми. Телефонът се навива за 6:10, 7:10 и 8:10, защото обичам чувството, че има още малко време. Връзвам косата си, махам дистанционните, които са се заврели навсякъде, оправям леглото по войнишки, слагам покривалото (всяка седмица различно), нареждам възглавниците и проветрявам с часове. Минавам по другите стаи за качествен контрол. Леглото на кучетата също се оправя през 2 дена. Слага им се водичка, мие се купичката, дава им се бисквита. Не пия кафе, не пуша. 

След това идва време за тоалет, баня и закуска, която най-често е фреш и варени яйца. Ади е прецизна в храненето и вярва, че здравият дух живее в здраво тяло.

Вярваш ли, че домът носи своя собствена енергия. Ако да - как можем да я задържим чиста и положителна?

А: Това може да се случи само с разбирателство в дома. Негативите от работния процес не трябва да влизат в него. Ако си ядосан – помълчи. 

Според Ади човек не бива да допуска много хора до дома си. Нашето гостуване в Adi's Cook & Book обаче е най-близо до това усещане. Макар това да е място, в което постоянно се събират непознати хора и празнуват своите щастливи поводи, почеркът на нашата домакиня може да бъде разчетен навсякъде - по лавиците, на стените, върху меките възглавници и интересни детайли, та чак до спомените от нейни приятели, които е решила да сподели с гостите на Adi's.

Ако домът ти беше цвете, какво щеше да е то?

А: Щеше да е букет от цветя! Всяко едно цвете е красиво, нямам любимо. Щеше да е набран букет от гербери, рози, орхидеи, хризантеми, гладиоли... Харесвам всички цветя! В дома ми има много еклектика. Не мога да подбирам спомените си в сувенири и да пресмятам дали ще ми харесват, или не. Всяка джунджурийка носи спомен, ценни са и всеки предмет носи история.Преди да си тръгнем от нашето гостуване, ще ви споделя още снимки от вълшебното кътче на Ади. Надявам се, че запознанството ви с нея ви е донесло вдъхновение и не се съмнявам, че вече искате да минете отвъд границите на виртуалното и сами да прекрачите прага на Adi's Cook & Book. Ако това е така, то само трябва да намерите един хубав повод, който искате да споделите с близки и приятели, и да се обадите на Ади да уговорите подробностите. А какъв по-хубав повод от една сватба? Ако това събитие ви предстои, то не пропускайте книгите на Ади, които ще са ви първа помощ в организирането на вашето тържество, както и блога, посветен на тайните и подробностите около сватбата, който нашата домакиня поддържа заедно с близката си приятелка и флорист Йоана Томова ето тукНе ми се разделя с Ади, но графикът ѝ е толкова натоварен, че не искам да отнемам повече от времето ѝ. Щастлива съм, че ползва калъфчето за книга, което ѝ подарих при първата ни среща, но не се изненадвам много - все пак Ади Цанова е човек, който цени хората, жестовете и вниманието. Да я познаваш си е истинско щастие, защото самата тя е точно толкова пъстра комбинация от емоции и впечатления, колкото и разнообразният букет от цветя, за който стана дума по-рано.

Затварям портата и се връщам към обикновения свят. 

Коментари

  1. А пък някой ми беше казал, че феи няма. Чий е тогава този приказен дом?

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен дом, положителната енергия струи дори и от снимките :) И аз смятам, че трябва да организираш част от декорацията на дома си сам, за да му придадеш специфично излъчване. Аз обичам да декорирам интериорни врати колкото и странно и чудно да изглежда вратата към стаята е лицето на стаята :) Много се възхищавам на такива хора като Ади, които успяват да поддържат уюта и чувството за сигурност в дома си :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации