Есенна декорация - тиква от плат

Есен е и в качеството си на медоносна пчела все по-често се задържам в кошера и все повече ми се майсторят някакви неща - като например тази симпатична есенна тиквичка:


Ако и вие искате да си направите такава, ето някои съвети:Изберете комбинация от платове и изрежете еднакви по големина правоъгълничета. Освен плат, ще са ви необходими още:
  • конци (тънък и дебел)
  • ножици
  • вата, памук или някаква стара мека дрешка (за пълнеж)
  • силиконов пистолет
  • текстилни боички


Парчетата плат, които ще зашиете едно към друго, не трябва да са повече от 4-5. Аз се въодушевих прекалено много с 8 бройки и после трябваше да разшивам почти готовата тиква, защото не изглеждаше никак добре, когато я напълних. 
Зашийте с помощта на машина или на ръка платовете: лицевите им страни трябва да са една към друга, като вие шиете по дългата "опака" страна. Така, когато разтворите двете парчета откъм "хубавата" им страна, не трябва да се вижда шев. 
Продължете с всички платчета, като накрая съедините първото и последното, така че да се получи торбичка без дъно.Сега вече ще е по-удобно да шиете на ръка и то с по-дебел конец или с панделка. Трябва да прокарате едър бод по двете окръжности. Работете от страната, която няма да се вижда. Когато направите първата страна, опънете конеца, за да се свият парчетата плат, стиснете с два пръста и зашийте с няколко шева, така че платовете да не могат да се разтворят. Същото трябва да направите и при втората окръжност, но чак след като сте обърнали материала откъм лицевата му страна и сте го натъпкали добре с пълнеж. Получава се нещо като кесийка, а когато зашиете тиквичката и отгоре, тя вече започва да наподобява себе си.С конеца, който сте избрали за външните шевове, минете през разделителните линии на платовете (без да шиете, само го пускате по линията), като притягате здраво в противоположния край, за да се получат издутинки - всяка с различна шарка. Когато прокарате конеца и го опънете, направете един бод в дъното, за да го застопорите, и продължете със следващата разделителна линия.
Изрежете малка окръжност (може да е от плат или друг материал), както и листенца. С помощта на силиконов пистолет залепете окръжността на дъното на тиквата, а листата - отгоре. Нарисувайте последните детайли с текстилна боя и вече имате готова есенна продукция, прясно откъсната от вашето въображение! :)


Коментари

Популярни публикации