Коледа за двама с един различен адвент календар

В началото на декември някои от вас ще закачат адвент календари - малки или големи пана с 24 или 25 джобчета, в които ще отброявате останалите дни до Коледа, като пъхате малка изненади за вашето дете. Когато аз бях малка, единствените такива календари бяха с шоколадови формички и абсолютно никога не съм получавала такъв на първи декември. Обикновено идваше като добавка към коледния подарък и за няколко минути моите шоколадчета изчезваха.

Вкъщи вече има нови правила и тази Коледа ще е третата по ред, в която имаме един малко по-различен вид адвент календар. Истината е, че използваме коледни чорапки - по един за всеки от двама ни, като от 1-ви до 24-ти декември слагаме по нещо вътре - готина лъжичка, бонбонче, вафличка... Понякога обаче намираме и бележка, че изненадата е с по-големи размери и тъй като не може да се побере в чорапчето, трябва да се потърси на друго място.

Миналата година съвсем разчупихме традицията със сладкото и просто си оставяхме бележки. Идеята е страхотна, защото 24 дни през декември се събуждате, за да откриете мило послание от любимия си човек! Тази година мисля да я променя още малко и да я споделя с вас, така че да се подготвите за една много романтична Коледа и нова 2014, изпълнена с приятни емоции.Ето каква е идеята: малки тефтерчета, които да закрепите с магнит върху хладилника или на друго място, което ще ви бъде удобно. Ще ви трябват две тефтерчета - по едно за всеки от вас. На всяко листче, съответстващо на деня в календара, трябва да напишете нещо на любимия си човек. Моята идея за тази година е следната: "24 неща, които искам да изживеем заедно през 2014". Когато декември свърши, тефтерчетата остават на същото видно място и при изпълнението на някое от желанията, листчето се откъсва. Догодина трябва да сте откъснали всички листчета, а само като си помисля, че това означава един куп незабравими спомени с любимия човек, трябва да си кажа, че идеята ми се струва супер. Дано и на вас да ви хареса и да я приложите!

Разбира се, може да си купите готови тефтерчета. Аз обаче ще ви покажа как да си направите свои, така че да ги персонализирате и да добавите елементи, които са ви любими. Ето какво ви трябва:

  • 2 х 24 броя изрязани правоъгълничета от кадастрон, размери 9 на 6.5 см или какъвто размер се харесва на вас. Същото важи и за формата - ако отидете до "Слънчоглед" например, можете да си вземете картончета в интересна коледна форма и да направите още по-забавни тефтерчета. Обърнете внимание обаче на това, че трябва да имат достатъчно дълга права повърхност, която да ви позволи да залепите отделни листа един към друг.
  • 2 х 2 цветни хартии с коледни декорации, изрязани в размер 9 на 6.5 см - за кориците на тефтерчетата.
  • 2 х по-малки цветни хартии с размер 9 на 3.5 - тези изрезки ще покрият лепилото и ще дадат завършен вид на проекта
  • Щипка за пари, която да задържи кадастрона мирен при изравняването и лепенето. Аз нямам щипка и използвах грамаден кламер.
  • Силиконов пистолет за декорации.
  • Ако имате дъска за оразмеряване и рязане, както и някое и друго инструментче за боравене с хартия, са добре дошли, но ако нямате, със сигурност ще се справите и без тях.
  • Магнитчета - по желание.
NB! Кламерът на тази снимка е три пъти по-дълъг от обикновено кламерче ;)
Как да процедирате:
1. Изрежете хартията в размерите, в които сте решили. Съберете кадастрона с двете еднакви цветни хартии и определете коя ще е отпред и коя - отзад. Потупайте всичко върху гладка повърхност, за да се изравнят листата. Когато всичко изглежда изравнено и нищо не стърчи, щипнете с щипка или кламер, за да запазите реда.

2. Със силиконовия пистолет прокарайте две успоредни линии по дължината на горния край на бъдещото тефтерче. Дори да не покриете плътно, не се притеснявайте - при следващата стъпка вече слагате финалните щрихи, натискате и изглаждате, така че лепилото ще захване достатъчно добре всички елементи.

3. Подгответе "капачето" на тефтерчето с инструмент с малко топче в края - направете две успоредни линии на разстояние от около сантиметър. Разстоянието зависи от това колко дебело се е получило струпването на кадастроните. Измерете го - ако ползвате по-лека хартия за вътрешните страници, дебелината ще е едва няколко милиметра. Центрирайте тази ширина и останалата част от капачето трябва да се разпредели по равно на предната и задната част на тефтерчето. 
  • Ако нямате такъв инструмент, просто маркирайте права линия с молив и предварително прегънете листчето на три. Веднага след като сте нанесли лепилото, похлупете тефтерчето, натиснете, изравнете и загладете. 
  • Ако лепилото излезе извън тефтерчето, изчакайте да изсъхне и откъснете - лесно е. 
  • Ако страничните части на "капачето" не са залепени, можете да използвате обикновено лепило - това се отнася за предната част и за гърба. Отгоре, където се събират всички листа, използвайте силиконовия пистолет, защото така проектът ви няма да се разпадне.

4. Вече имате готови тефтерчета и може просто да ги оставите някъде, без да ги закачате. Ако искате обаче да ги сложите на хладилника, залепете две магнитчета на гърба и готово! В случая аз използвах една магнитна лента от старо календарче, като я разделих на две.

Сега вече имате този по-различен адвент календар! Ако искате, на страниците в тефтерчетата нарисувайте датите или пък добавете още елементи по кориците. Вие си знаете. ;) Аз ви пожелавам много настроение и приятни изненади!

Коментари

Популярни публикации