Зад кулисите - цветя и декорация

Флористът

Цветя вместо балони и шифони! Това е моята идея за красива сватба. Всичко лъскаво, найлоново и с изкуствен цвят трябва да отстъпи място на природата, за да се получи истинска романтика. Цветната декорация на една сватба не е само сбъдване на мечтите ви за перфектния ден - тя е и комплимент към гостите. 

Когато започнете подготовка за сватбата, една от първите стъпки е да се срещнете с флорист и да обсъдите идеите си. Ако сте перфекционист и се стремите към съвършенство, това е единственият възможен път. Може да погледнете тази статия тук, в която Йоана Томова разказва подробно за срещата, темите и въпросите, които се обсъждат. Повечето флористи се заемат с цялостната концепция на вашата сватба, затова ще е страхотно да попаднете на професионалист с новаторски идеи. Със сигурност това е труд, който си заслужава парите, но все пак има случаи, и то не малко, в които бъдещите съпрузи се отказват и търсят други идеи.
На по-креативните булки веднага им светва лампичката: "Ще си направя декорацията сама!". Пак ще се наложи да ми повярвате, когато ви кажа, че в този ден ще сте толкова заети, че няма как да се занимавате сами с аранжирането на цветята, дори да сте супер добри в това. Съществува вариант за по-непретенциозните, в който можете да поверите аранжировката на ресторанта, но само ако е нещо семпло и не се изисква работата на специалист. Може да е рядкост, но в някои случаи се получава успешно, което е компромисният вариант на комбинацията "малък бюджет-нулево време" и фактът, че не държите особено на този елемент от сватбата си. Обикновено това е характерно за хората, които разчитат на купона, не толкова на романтиката, и подчертават това още от самото начало. 

Лично за мен най-красивите цветя са тези, на които се радваме през пролетта, и ако бях помислила за това по-рано, може би щях да рискувам и да направя пролетна сватба, вместо лятна. Важното е, че каквото и цвете да изберете, в каквато и комбинация да го сложите, винаги ще грее на масата. Тъй като аз самата имам съвсем бегли познания за видовете цветя, сезоните, в които могат се открият на пазара, както и трайността им - не мога да бъда напълно изчерпателна, но професионалистите ще отговорят на всичките ви питанки.
При избора на цветя за вашата сватба може да се съобразите с цветовете, в които сте решили декорацията и роклите на шаферките или пък обратното - да изберете контраст, който ще привлича вниманието на гостите. 

Една хубава идея е да използвате панделки за гривните на шаферките и на кумата, тъй като естествените цветя могат лесно да се отскубнат, да извехнат или просто да се разкъсат.  Друга още по-хубава идея е в края на тържеството да раздадете букетите от масите на приятелките си - със сигурност ще се радват да отнесат този спомен вкъщи с тях. :)

Ако се жените през лятото, изберете трайни цветя - както за булчинския букет, така и за аранжировките по масите. Розите винаги вършат работа, а и може да ги намерите целогодишно. Ако пък сватбата ви е през зимата, сватбеният букет може да бъде съвсем нестандартен и дори да включите елементи, които не са характерни за него: иглолистни клонки например и дори малки шишарки. Това е вашият празник и единствено от вас зависи да го направите неповторим и различен!

Вижте още по темата: Магията на Цветята 

Коментари

Популярни публикации