Бутер чашки с карамелизирани круши

Това е най-светкавичната вкустоия, която ще ви отнеме около 10 минути, за да я приготвите. Причината, поради която си спечели цяла публикация в блога, е, че е адски апетитна. Оригиналната рецепта е от една кулинарна книга, в която обаче приготвянето на сладкиша е малко по-трудоемко и изисква точно определен вид съдинка, каквато аз нямам. Ето защо се наложиха няколко модификации, но въпреки това крайният резултат е без изменения в "Мммм!"-ефекта. Този бърз и лесен десерт е най-евтиното нещо, което може да си поръчате в някой стол във Франция, но предвид, че ястията в закусвалните там изглеждат като порциите в хубавите ресторанти в България, мисля, че трябва да обърнете внимание на това, което следва:
Необходими продукти:

  • 1/2 от съдържанието на пакет бутер тесто 
  • 4 средни по големина круши
  • 50 г масло (или на око)
  • 50 г захар (или на око)


Начин на приготвяне:

  1. Размразете тестото и изрежете шест кръгчета с метален резец. След това изрежете още шест формички, като този път правите дупка в центъра им с по-малък резец в диаметър. Идеята е да поставите кръгчетата с дупките върху основа от цяло кръгче, така че при надигането на тестото да се образува чашка/кошничка - нещо, в което можете да сложите плънка. Печете според инструкциите на опаковката.
  2. Измийте, обелете и нарежете крушите на малки парченца. В тиган загрейте маслото и захарта, докато започнат да изникват балончета. Сложете крушите и оставете на умерен огън. Крушите ще пуснат сок, който трябва да се карамелизира. Разбъркайте ги малко в началото, за да се покрият равномерно със захарта и с маслото, след това оставете сокът да се изпарява и сгъстява. Когато парченцата започнат да загарят леко (до златисто), можете да махнете тигана от огъня.
  3. Напълнете чашките с карамелизираните круши и хапвайте, докато е топло. Ако остане за по-късно, просто затоплете за кратко и готово! Сосчето е невероятно вкусно, а въздушното бутер тесто ми допада повече от варианта за маслен блат. По-леко е и ми харесва как се съчетават вкусовете.
Слънчев ден от мен!

Коментари

Популярни публикации