Всички светове в един - този на Мария Панчева

Температурите навън паднаха достатъчно ниско, за да ни се иска да си стоим единствено у дома, завити в най-пухкавото и топло одеяло и да отпиваме бавно от чашата с капучино. Знам, че най-вероятно ви е много студено, затова ще ви направя един подарък: ще ви заведа на гости в едно място, което ще ви сгрее с цветната си топлина и ще ви накара да се чувствате уютно, независимо къде се намирате в момента. You're in for a treat, биха казали някои, и точно това ще се случи. 

Ако някога сте срещали Мария, дори да е било само веднъж, във вас е останало усещането, че винаги е била част от живота ви. Тя е като лятна буря - минава шеметно бързо, но носи със себе си огромен заряд от енергия. 
Ще гостуваме на Мария на нейния таван, който, благодарение на общите усилия на нея и мъжа ѝ Мони Панчев, е превърнат в прекрасен и уютен дом. Малцина са тези, които са прекрачвали точно този праг, затова тази публикация е изключително специална.

Музиката живее в Мария - в преносен, но и в буквален смисъл. На пъстрия и уютен таван си правят компания стотици музиканти - едни гледат от обложките на дисковете, други наперено стоят, облегнати на камината, гордо разположени върху големите обложки на плочите; трети се разхождат из страниците на книгите на "Махалото", а някои съвсем наскоро са започнали да си проправят път между старите познайници от колоните на уредбата. Друго, което живее при Мария, са цветовете - буквално всички възможни нюанси - от най-ярките до тихите пастелни тонове, придават на атмосферата абсолютно неподражаем почерк. 

На гости сме на човека, сбъднал мечтата си да създаде издателство и да представи пред българската публика някои от най-ценните музикални биографии - главният редактор на издателство  "Махалото", а отскоро и автор 

Мария Панчева

Безброй дискове и книги са основна част от интериора

Идваме у вас и на масата откриваме?

Мария е направила истинско пиршество - масата е отрупана с всевъзможни вкусотии, така че и най-капризният от вас ще може да си избере нещо за похапване: има вкусни печени кестени, здравословни барчета с шоколад и кайсия, различни видове грозде - адски вкусно, едро и без семки, домашна лимонада, апетитни десерти от бутер тесто и стафиди, както и бонбони Rafaello. 

Какво създава уют според теб? 

Интериорът трябва да е от вещи, които наистина се използват. Уют ще намерите в дом, в който се живее и има истински неща: разтворена книга, дискове.. Дом, в който се създават спомени, които остават.

Знам, че всичко, което виждат очите ми, е измайсторено лично от Мария и нейния съпруг. Интересно ми е обаче да разбера как точно си разпределят ролите. :)

Кой дава идеите и кой майстори?

И за двете е отговорен мъжът ми. Той и дава идеите, и успява да си ги реализира. Аз добавям женската щипка любов - връзвам панделката на подаръка. Лампионът е негово дело - направи го, като използва част от старо легло с балдахин. За абажура откри място, от което можеш да си поръчаш да избереш от различни цветове и модели. Лакира дървената основа, боядиса я и така от разрушената спалня стана този красив лампион. 

От дюшемето през прозорците и рафтовете за книги, та чак до камината - всичко е дело на талантливия съпруг на Мария. Тя пък е добавила финалните щрихи, които категорично заявяват, че това е място, в което живеят истински шемети - блестящи кабърчета по секцията, цветни шалове на прозорците, летни спомени, грижливо запазени в бурканчета - всеки поглед улавя нещо различно. Не си спомням да съм била на по-уютно местенце досега! 


Камината, както всъщност и всичко останало, е дело на съпруга на Мария

Освен вас, кои са тайните обитатели на това местенце? 

Страшно много са – всички книги, музиката на света. Пълно е с приятели, никога не можеш да си самотен тук.Какво щеше да прави Рапунцел по цял ден, ако беше на този таван и нямаше компютър? 

Нямаше да пуска плитки и да кани никого. Нямаше да ѝ се случат по-нататък нещата. :)

Каква музика попива в стените на това място? 

Всякаква. Музиката е чувство, усещане, тя подсилва емоциите, акцентира настроенията, връща спомени и създава нови. Тук попива щастлива музика. Led Zeppelin или Peter Gabriel, а в момента слушаме Cat Stevens. Щастливи сме с него.


Всеки кът е оползотворен и изпълнен с живот

Ако таванът беше книга, каква щеше да е корицата и за какво щеше да се разказва в нея? 

Корицата ще е шарена, ще има обемен лак, в който ще има цветенца, сърчица, пайети, лъскави работи. Вътре ще има от онези истории, които едновременно те усмихват, разплакват и не свършват. 


Детайли, които носят почерка на Мария. Семейството колекционира готини бутилки и кенчета на Coca-Cola.

Табелата в банята е оригинална. Вратичката на шарения шкаф в кухнята пък е от плат - така лесно може да се внася разнообразие.

Ако този таван беше портал на времето, кого щеше да пуснеш да мине и кого щеше да задъжиш на входа?

Много лесно – ще пусна абсолютно всички творци, музиканти от 60-те и 70-те, след това 90-те. Със сигурност Джим Морисън, Брайън Джоунс, Джими Хендрикс. Случилото се тогава още ни променя. А може пък и аз да използвам портала и да отида на гости на тях...
Не зная кого не бих пуснала - лошите хора имат своята роля, за да оценим истинското. 

Насладете се на пистелския дебют на Мария в книгата "Истории от бутилката". Не пропускайте да се запознаете и с книгите на "Махалото" ето тук.


Коментари

Популярни публикации