Рамка за снимки от картон и плат

Отдавна си бях набелязала идеята за рамка за снимки с плат, но когато видях едни доста симпатични екземпляри в Muy Mucho на повече от прилични цени, почти се отказах да се захващам с подобно трудоемко начинание. И все пак... Не се сдържах!

Ако около вас няма такива магазини или просто изпитвате творчески порив да създавате, ето няколко стъпки, които могат да ви помогнат да си направите рамка съвсем самички с помощта на картон, плат, двойно залепващо тиксо и силиконов пистолет:Какво да направите:

Намерете из купчината хартия за рециклиране здрав и плътен картон (аз използвах такъв от списание, което идва в комплект с книга). Прегънете картона на две, разрежете го внимателно. След това в едната половинка изрежете отвор - толкова голям, колко искате да е снимката, която ще се вижда.Вземете целия картон, облепете го с двойно залепващо тиксо от едната страна - това ще е гърба на вашата рамка. Върху тиксото залепете парче тънка вата, отговарящо на размера на рамката. От другата страна на картона залепете парче плат с тиксото - това е необходимо, тъй като снимката може да бъде по-малка от "прозорчето" и е хубаво да се вижда нещо красиво, а не картон. ;)Сложете картона с ватата надолу върху парче плат по ваш избор. Облепете с тиксо и вътрешните ъгли на картона, така че да има по сантиметър тиксо от ръбовете навътре по всички краища. Прегънете плата и го лепнете върху тиксото, което ще застъпи вътрешния ви плат. Повторете с всички четири страни:

Вече би трябвало да имате гърба на рамката - от едната страна изцяло покрит с вата и плат, а от другата - само с плат, евентуално по-различен десен - за разнообразие! Сега идва по-сложната част - да направите същото с картона, в който има прозорче. Отново трябва да сложите ватата от външната страна и да залепите външния плат само по ръбовете, за да няма голямо разстояние между двата картона, когато се съединят. Ето пример как да разрежете плата, за да покрие хубаво вътрешния отвор:Тъй като произведението ви няма на какво да се държи, тук е моментът да залепите и една панделка, с помощта на която да местите рамката на различни места, не само да я подпирате до книгите на библиотеката. Измерете средата и залепете панделка или връвчица в центъра, така че да се образува дъга, на която ще виси рамката.

Когато сте облепили и двата картона, идва време да ги съедините. Дотук правихме всичко с тиксо, за да е равномерно и тънко. Сега е време за силиконовия пистолет, който ще скрепи двете части. Минете с него по вътрешните и външните краища на картона с прозорче и бързо го поставете върху целия картон. Вътрешна срещу вътрешна страна - по тези, които сте преценили да са външни, не трябва да има лепило, а панделката идва залепена между двата картона. След няколко секунди всичко ще е сухо и готово да сложите любим спомен в ръчно изработената ви рамка! ;)

Днешният проект е част от Advent Calendar 2013 - 24 идеи за Коледа, който можете да откриете във Facebook страницата на блога тук!Коментари

Популярни публикации