Няколко дни във Виена - ден за подготовка

Напуснахме мрачна София с всичките ѝ сиви цветове и се отправихме на кратко пътешествие до столицата на Австрия. Досега не бях ходила във Виена, но имах изградена романтична представа за това какво ме очаква: красиви сгради, големи площади, просторни паркове, уникална зоологическа градина и разбира се - вкусна храна. Не останах разочарована! Ето защо днес мисля заедно да тръгнем на едно пътешествие до града на тортата "Сахер". 


Ще започна с основната информация, така че си пригответе молив и лист хартия (а може би по-скоро принтер), тъй като има много подробности, които касаят пътуването и настаняването. Текстът в настоящата публикация ще е интересен само за тези от вас, които реално планират визита във Виена. Ако искате обаче да прочетете по-вълнуващи абзаци, описващи града и неговите забележителности, ще трябва да изчакате до следващата публикация. ;) Обещавам да е скоро!

Откъде да тръгнем?

Пътеводител - пътуване - Wien Karte - обществен транспорт - настаняване

Влакът от летището до гара Wien Mitte в центъра на града.
Когато решихме, че априлската ни почивка ще бъде прекарана във Виена, първото нещо, което си купихме, беше пътеводителят на National Geogrphic. Изчетох го изцяло и както споделих и в Twitter, не съм предполагала, че е възможно да изпиташ мигновена антипатия към автор на подобно четиво. Ето защо ви съветвам да не си губите времето с него, а да се доверите на блоговете и специализираните сайтове, в които може да откриете много по-интересна, полезна и приятно представена информация (Едно любимо място е Пътуване до..., където Стойчо събира преживяванията по света и у нас на различни пътеписци, сред които сме и ние с Жоро).


След като сте се запознали с основните детайли, касаещи приятното ви изкарване във Виена (местоположение, валута, култура, история), може да пристъпите към планирането. Полетът София-Виена отнема около 1 час и 45 минути, а цената на билетите варира, но спокойно може да се вместите в 300-350 лева за двупосочен билет извън туристическия сезон (лятото и Коледа). През останалото време цените скачат почти двойно. Съветвам ви да заверите билетите предварително (check in), тъй като дестинацията е изключително натоварена откъм пътници и на практика може да останете без място в избрания от вас полет. 
Пътуването с кола, стига да е споделено с компания, може да се окаже по-икономичната и приятна алтернатива, но пък аз не съм в състояния да ви дам точни изчисления. ;)
Когато пристигнете на летището във Виена, без проблем може да намерите повече информация, така че да започнете престоя си там приятно и спокойно. Има три важни за вас гишета: летищна информация (вземете си брошура за Виена City Map, в която са описани главните забележителности и има карта на транспортните връзки, както и на улиците в центъра на града), билети за експресния влак до центъра на града (казва се CAT) и мястото, от което може да закупите Vienna Card (за нея след малко). Може да вземете CAT до центъра, който ще ви излезе между 10 и 19 евро на човек, в зависимост от това дали ще купите еднопосочен, двупосочен или билет с намаление от Vienna Card. По-икономичният вариант е скромно да се придвижите с нормалните влакове, които са достатъчно редовни и достатъчно бързи, при това за цена от 2.10 евро. Важно е да знаете, че картата за транспорт не включва влакове от/до летището! Таксито пък ще ви излезе към 30 евро до по-близките квартали на Виена (или поне така ни казаха), което е супер вариант, ако сте няколко човека.

А казват, че Виена била сива... :)
Както сигурно знаете, в столиците на някои държави в Европа може да закупите карти, с които да използвате не само транспортните връзки в съответния град, но и намаления в музеите и специални отстъпки в заведения-партньори. Във Виена се нарича Wien Karte/ Vienna Card и в общи линии е почти изцяло безполезна. Цената е 21.90 евро и включва изброените по-горе предимства, но пък са доста символични. Освен картата за транспорт, която е валидна 72 часа, нищо друго не е достатъчно атрактивно като предложение. В повечето случаи отстъпката е от 1 евро за главните туристически дестинации като музеи и галерии (или друга скромна сума), а трябва да ви споделя, че музеите във Виена никак не са евтино удоволствие. Ако трябва да я сравня с Paris Pass, разликата ще е наистина огромна в полза на парижката карта. В добавка Wien Karte не ви дава право да подминавате опашките за вход, а в Белведере например може да я използвате само за най-скъпите видове билети и за нищо друго. Ако решите да не използвате тази туристическа услуга, алтернатива за транспорта могат да бъдат еднодневните карти от 5,70 евро (наземен и подземен транспорт, без влаковете от/до летището).Общественият транспорт във Виена е страхотен - нещо, което ме впечатли доста приятно. В общи линии може да си сверявате часовника по разписанията и да се придвижвате ту в симпатични (и чисти!) стари трамваи, ту в чисто нови и безшумни мотриси. На всяка спирка имате подробно описани спирките, както и къде точно се засичат лъчовете на метрото с наземния транспорт, така че да прецените как трябва да се прекачите. На втория ден ще сте свикнали изцяло с плетеницата от връзки и ще може да кръстосвате спокойно цяла Виена. Ние се объркахме само веднъж, но това беше поради простия факт, че видяхме трамвай и се качихме, без да си прочетем внимателно таблото. Мисля, че бяхме гладни, та това обяснява всичко. :D

Ако нямате карта за транспорт (дневна или за повече време), може да закупите билети в магазините за цигари и вестници, както и от шофьорите на автобусите (но трябва да имате дребни), докато в трамваите има специални машини (подобно на нашите трамваи и тролеи) и ватманите изобщо няма да ви отразят. Задължително е да валидирате билетите си на машинките, които може да откриете в превозните средства или на спирките на влаковете, в противен случай може да имате неприятна среща с контрольорите, тъй като глобата може да намали парите ви за престоя значително. Приятен начин да се придвижвате в големия град са колелетата под наем - Citybike Wien - които може да откриете почти навсякъде във Виена. Всяко паркингче с тези съоръжения е снабдено с подробна информация как да ги наемете, използвате и върнете. Синтезирано звучи така: регистрирате се на кьосковете с Visa, MasterCard или JCB кредитна карта, избирате си колело и въвеждате номера му на екрана, въвеждате и потвърждавате парола, получавате номер, който трябва да запомните, взимате си колелото, карате си спокойно по алеите за велосипедисти, които са навсякъде, а накрая го връщате, където ви е най-удобно от всичките 100 места с подобни наемни колела. Важно: внимавайте дали сте успели да заключите колелото, тъй като ако не сте, периодът за заплащане продължава да тече. Цените са между 1-4 евро на час, като първият час е безплатен, а услугата е денонощна. 

Нашата квартира и част от веселите моменти с нашите страхотни хазяи.
Стигнахме и до настаняването. :) Ако трябва да обобщя ситуацията, то трябва да ви споделя, че Виена не е никак евтин град. Приемайки този факт, просто продължаваме напред и преценяваме дали да използваме хотели, хостели или добрия стар airbnb (който в последно време стана доста актуален и се популяризира яростно от неговите собственици, но пък има защо). Споделяла съм ви, че въпросният сайт е платформа за наемане и отдаване на апартаменти в големи и малки туристически дестинации, където хората искат да открият по-евтин, по-приветлив и по-близък до местния бит и култура начин да прекарат часовете си за почивка между обикалянето и ходенето по забележителности. Вече сме гостували на няколко места в Европа конкретно с airbnb и трябва да ви споделя, че офертите и представеното на сайта съдържание напълно отговаря на реалността. Системата за заплащане е сигурна, и двете страни са подсигурени от евентуални измами, няма забавяния, няма излишни такси и санкции и като цяло е много приятно да не се занимаваш със заплащане, когато домакините ти те изпращат към вкъщи в края на една приятна почивка под техния покрив. 

Най-големият бонус обаче си остава контакта с местни хора, които винаги са подготвили някаква изненада и с удоволствие ще ви посъветват къде да отидете, какво да видите или пък какво да хапнете. Ако имате късмет да попаднете на симпатични хазяи (и тук не става въпрос за някой, който спи в съседната стая и с когото делите кухнята и банята, а за хора, които просто стопанисват или притежават апартамента, който сте наели), може да прекарате чудесни и забавни мигове с тях. Във Виена гостувахме на младо сръбско семейство с две сладки деца, което от години живее в австрийската столица. На етажа имаше само два апартамента (техният и нашият), което беше предпоставка непрекъснато да си ходим на гости, да си готвим заедно и да празнуваме заедно. Пак ще подчертая, че това не е задължително - ако не обичате контактите с други хора, няма нужда от излишна проява на близост, но пък обратният вариант за нас е за предпочитане, защото кога друг път ще си говорим с някого на българо-сръбско-немско-английски, докато приготвяме италиански десерт в сърцето на Виена? Или пък ще слушаме малката Йована, която ни свири на китара, след което майка ѝ ще ни разкаже какво е да имаш сватба за 300 човека и какви са сръбските обичаи при венчавка. Това са неповторими мигове!


В следващия пост обещавам да се потопим в атмосферата на красивия град, в който гостувахме! Ще се качим на върха на най-високата сграда във Виена, ще се разходим по улиците, за да хапнем шницел и наденички, ще влезем в призрачните подземия на "Свети Стефан", но най-вече ще се радваме на пъстрия животински свят в зоологическата градина, в къщата на морето и в тази на пеперудите! За десерт ще посетим и Пратера - мечтата на малки и големи, а специално за мъжката аудитория ще разкажа и за удивително красивия Военно-исторически музей. 

До скоро! 

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации