Няколко дни във Виена - ден за животни

Основната причина да искам да отида във Виена беше зоологическата градина. Столицата на Австрия се оказа град, в който животните са на голяма почит и то не само в туристическите дестинации. Докато се разхождахме по улиците, нямаше как да не ми направят впечатление закачените найлони с безплатни вестници и списания. В един от дните бях привлечена от красиво розово издание, на което се мъдреха пухкави животинки. Оказа се нещо като каталог-списание за кучета и котки... Кабинетите на ветеринарните лекари пък може да различите по закачливите рисунки по прозорците, а на местата, на които се гледат животни за развлечение на хората, условията са наистина страхотни. Ако обичате животинки, поемете на това пухкаво приключение с мен! ;)

Изглед от Haus des Meeres

Първата ни "животинска" спирка е в Haus des Meeres (Къщата на морето). Любопитството на посетителя е привлечено още от самото начало - сградата на този музей е изоставена въздушна кула от Втората световна война, построен от Хитлер за отбрана на града. Тъй като сградата е чудовищна и на практика неразрушима (или поне би излязло прекалено скъпо), австрийците са се постарали да обърнат негативите в своя полза и са я превърнали в една от най-посещаваните туристически точки във Виена. Семейства с малки деца, учители с ученици, малки и големи туристи, любители на влечуги и водни създания - всички се стичат към Фриц-Грюнбаумплац, за да се полюбуват на красивия подводен свят: Изненадите продължават и след като сте прекрачили входа, защото се оказва, че на последния етаж има постоянна експозиция, достъпна само с екскурзовод, посветена на годините, в които кулата е била използвана по предназначение. Терасите, които се извисяват над града, ще ви осигурят перфектна панорамна гледка към Виена, а многообразието от животински видове в музея ще ви задържи за доста дълго време в самата сграда. Удивително е как всяко кътче е оползотворено и то по толкова непредсказуем начин - понякога буквално се изгубвате в морското дъно сред акули, шарени рибки, скатове, костенурки и други подводни обитатели, а в следващия момент сте сред подскачащи маймуни и прехвърчащи екзотични птици. Haus des Meeres сам по себе си е цяла зоологическа градина и ви препоръчвам да е едно от местата, които ще посетите по време на престоя си във Виена!
Работно време на Haus Des Meeres: всеки ден от седмицата от 9:00 до 18:00, като в четвъртък затварят врати за посещения чак в 9:00 вечерта. Може да стигнете с U3, спирка Neubaugasse; автобуси 13А, 14А, 57А, като техните спирки се казват като атракциона; може да ползвате и близкия паркинг, ако сте с кола, като посетителите на Къщата на морето ползват отстъпка.
Цената на билет за еднократно посещение е 14.90 евро.

Зоологическата градина на Шьонбрюн


Разбира се, най-голямо нетърпение изпитва човек, когато е на път да посети зоологическата градина във Виена, обявена за най-хубавата в цяла Европа. Тя обхваща част от парка на двореца Schoenbrunn (Шьонбрюн) и наред с разнообразието от животински видове, може да се радвате и на исторически постройки и красиви растения и цветя.
Изживяването там е наистина фантастично, а причините са толкова много! На първо място са животните: ще можете да ги видите в естествената им среда (или поне дотолкова, доколкото може да се пресъздаде например тропическа джунгла в Австрия, а това, повярвайте ми, си е съвсем възможно). От пчели, мравки, гризачи, през мечки, слонове, маймуни, до влечуги, риби и пернати - цялото животинско разнообразие е събрано във Scoenbrunn Zoo!

Работното време е различно в заивсимост от това в кой сезон ще направите посещението, но хубавата новина е, че е отворена всеки ден:


  • февруари от 9:00 до 17:00
  • март от 9:00 до 17:30
  • април до септември от 9:00 до 18:30
  • октомври от 9:00 до 17:30
  • ноември до януари от 9:00 до 16:30
Ако отидете в началото на деня, ще си спестите серпентината от чакащи за билети хора, но дори да попаднете на дълга опашка, не се притеснявайте, защото касите са много и няма да ви отнеме прекалено дълго време да стигнете до входа.

Когато избирате какъв билет да закупите, имайте следните неща предвид: може да комбинирате посещенията си с други атракции във Виена и така ще платите по-малко от общата сума; може да си вземете годишна карта за редовни посетители; може също така да планирате посещенията си около някое от специалните събития, които се провеждат в зоологическата градина (подсказвам ви, че на 14 август ще има празненства по повод първия рожден ден на пандата Фу Бао ;)). 

Всички тези неща ще може да прочетете подробно в брошурите, които ще получите с билета си, а когато влезете в зоопарка, най-добре ще направите, ако използвате ето тази карта за пътеводител (ще я получите и в хартиен формат, не се притеснявайте). От интернет сайта пък може да се информирате кога има семинари, работилнички или как може да празнувате рождения ден на детето си в компанията на любимите му животинки.
Обиколете с влакче или пеша, разгледайте всяко кътче и накрая не пропускайте да хапнете в красивия Kaiserpavillon, където ще имате чудесен изглед към алеята на розовото фламинго или пък към зебрите. Има и други места, на които може да похапнете, така че ако искате да се подкрепите точно преди да поемете към горичката с вълците, няма никакъв проблем да пийнете бира и да унищожите някое вурстче в движение.

Цената на билет за еднократно посещение с Vienna Card е 14.50 евро, а на редовен - 16.50 евро. До зоологическата градина може да стигнете с метро U4, трамваи 10, 60.

Къщата на пеперудите (Schmetterling Haus)


Последният ден, който прекарахме във Виена, беше с най-хубавото време и с най-приятните емоции. Една от причините беше посещението ни на Къщата на пеперудите, която, разбира се, отново се намира в непосредствена близост до красив и спокоен парк (или градска градина).
Под стъкления покрив на сградата прехвърчат прелестни видове пеперуди: може да ги видите как похапват парченца банан, как прелитат светкавично покрай вас или да разгледате с интерес неразтворените още какавиди. Ако имате поне малко късмет или пък ярък цвят дреха, много е вероятно някоя пеперуда да кацне някъде по вас.
Билетът за Къщата на пеперудите е от скромните на фона на всичко останало 6 евро. Вземете си брошура (тук вече има и такава с няколко изречения на български), където ще откриете следната полезна информация: работно време и транспортни връзки.

И понеже съм се "нагърбила" със задачата не просто да ви разказвам, а и да ви бъда полезна, предоставям ви тази информация и тук:
  • април до октомври - понеделник до петък - от 10:00 до 16:45; събота, неделя и празнични дни - от 10:00 до 18:15.
  • ноември до март - понеделник до неделя - от 10:00 до 15:45.

Транспорт: метро U1, U2, U4 на Karlsplatz или трамваи 1,2, D, J-Opernring. Може и с автобус 57а, но пък Къщата на пеперудите е в самия център и е много вероятно да стигнете до нея пеша, докато разглеждате съседните забележителности.Това, с което ще запомня Виена, са именно тези три забележителности и фактът, че нито веднъж не бях разочарована в кулинарно отношение. Преди обаче да си говорим за шницели и торти, ще трябва все пак да се разходим и по улиците на града, но това оставям за следващия път. ;)

Накрая ще споделя с вас и видеото от нашето приключение във Виена, където може да видите още повече животинки, включително и нас с Жоро: цък 

Ако сте пропуснали да прочетете предната публикация, вижте каква е подготовката за едно пътуване до Виена ето тук

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации