Няколко дни във Виена - ден за дворци

Ако сте прочели пътеписа, в който ви разказвам за зоологическата градина във Виена, няма как да ви убегне фактът, че тя се намира в дворцовия комплекс Schoenbrunn (Шьонбрун). Съветът ми е първо да посетите нея и след това да се отдадете на градините, лабиринтите и просторните помещения в самия дворец, ако разполагате само с един ден. В противен случай може да заделите два, че и три дни, в които да разгледате на спокойствие всичко, което се намира на територията на Schoenbrunn: както двореца, в който ще се запознаете с имперските привички на най-видните му обитатели (включително капризната Сиси), така и лабиринтите, в които се оказа, че е възможно да се изгубите, но пък дори в този случай е интересно и има какво да ви забавлява, да не пропускам и красивите пътеки, които могат да ви отведат до Gloriette, откъдето да се полюбувате на красивата гледка, или пък до някоя самотна дълга пейка под високите дървета.Лошото на Shoenbrunn е, че пристигайки откъм зоологическата градина, трябва да изминете доста път, за да стигнете до главния вход, откъдето да си закупите билети за залите в самата сграда. Недейте да пропускате тази обиколка, защото има какво да видите и какво да чуете. Както в повечето музеи в Европа, тук също получавате слушалка на избран от вас език и може да разберете повече за стаята, в която се намирате, набирайки съответния номер. Основната туристическа обиколка за двама е на цена 23 евро. Тук малко се обърках с билетите, защото се купуват за различни обиколки, ползва се още по-объркана схема за намаления, но ако нещо трябва да стане ясно, то е, че ViennaCard дава отстъпка само за най-скъпия тур на двореца.


Историята на Шьонбрун се разгръща бавно и постепенно, точно както в големия парк се появяват постройка след постройка и се раждат идея след идея. Ако искате да разберете повече, може да прочетете кратката статия в wiki ето тук, или да потърсите допълнително информация на чужд език, с който се чувствате комфортно. Най-важното е, че както повечето неща във Виена, и този дворец е важна част от историята на Хабсбургите, а залите вътре могат да ви пренесат във вълнуващата история на това имперско семейство. 

Имам още една практична подсказка за тези, които ще се отбият в Шьонбрун за първи път:  на билета ви пише точно време, в което да се наредите на опашка, за да започнете своята обиколка. Не си мислете, че може просто да се наредите и да чакате на място, защото ще бъдете изгонени от уредниците и помолени да се върнете в абсолютно точния час, който е записан на билета. Споменах ли, че австрийците са супер точни хора? Поне няколко пъти може би. 

Belvedere

Всички любители на изобразителното изкуство и въздишащите по Целувката на Климт трябва да спрат да четат точно ТУК, защото иначе ще ме намразят за цял живот. (Да, мамо, ти също!

Големият проблем е, че или не ми достига някаква извисеност на духа, или се впечатлявам много трудно, но когато ходя в чужбина, последното нещо, което искам да разглеждам, са картини. Ама наистина последното – по-добре да се загубя сред малките улички или да създам нови познанства, отколкото да пристъпвам бавно по скърцащия паркет на галерия, пък било то и Белведере, за да гледам картини, които в повечето случаи изобщо не ми харесват. Като произведенията на Климт например. Давам си сметка обаче, че както с Лувъра и Мона Лиза, повечето хора ще направят всичко възможно, за да успеят да хвърлят един поглед и по възможност да щракнат една снимка пред любимото си пано, така че ако спадате към тези по-висши от мен създания, може да посветите прилично време, разглеждайки изложбите в Белведере! Със сигурност ще изпитате голяма наслада от разнообразието от художници и стилове, а аз ви стискам палци да не попаднете на шумна група студенти, които обсъждат стила, века и автора на висок ток, така че да чуят всички колко са вещи. Не знам дали е нужно, но ще споделя, че всички сгради във Виена са с изключителен интериор и ако имате съмнения дали да посетите някой музей, или не – направете го поне поради тази причина! 


Докато разглеждахме изложбените зали и градините между Горния (Oberes Belvedereи долния (Unteres BelvedereБелведере, голям черен облак бавно се влачеше по петите ни. Дъждът не е рядко явление във Виена, но това лято като че ли не е рядко явление за цяла Европа, затова по възможност планирайте посещението си в слънчев ден - не само ще може да се разходите в откритите площи и да съзерцавате продължително майсторството на градинари и скулптори, но и ще можете да обърнете внимание на повече детайли от изложените картини, тъй като светлината е особено важна именно за това начинание.Може да разгледате изложбите ежедневно от 10:00 до 18:00, но ако съчетаете разходката си с посещение на оранжерията или някоя от другите забележителности, по-добре го направете сутрин, защото работното време на тези атракции е до към обяд.   Билети се купуват от няколко места, като цената за по-посещавания Горен дворец в 11 евро. Ако пък сте на възраст под 25 години, имате специална отстъпка.

За да омилостивя тези, които са се надявали на по-изчерпателна информация за галерията и поместените там творби, мога да дам директен линк към страницата на Belvedere, където ще откриете необходимата ви информация на английски: http://www.belvedere.at/en


С тези, които са стигнали до този ред, ще се видим следващия път, когато ще отделим няколко страници на не толкова главни, но доста любопитни туристически точки във Виена

Коментари

Популярни публикации