За кулисите - сватбената фотография!

Когато въпросът опре до фотографа на сватбата, двойките като че ли се разделят на два вида: за едните това е най-важното нещо от цялата сватба, а другите са склонни да поверят тази отговорна задача на някой приятел, независимо дали има опит, или не.

Според мен намирането на добър фотограф е една от най-тежките задачи в организирането на сватбеното тържество, особено когато държите на перфектно качество. Субективно е какво е най-важно при избора на професионалист и всяка булка/двойка решава сама за себе си. За някои нестандартният подход при фотосесията е най-важен, за други - качеството на снимките, а трети държат и на двете еднакво.

Не мога да ви кажа какво да търсите във фотограф, защото това знаете само вие самите, но ще ви споделя от личен и чужд опит няколко важни неща: 1. Когато се срещнете с фотографа, който сте избрали, обсъдете с каква техника ще работи по време на събитието и на фотосесията. Това са два напълно различни като условия за снимане ангажимента, особено ако едното събитие ще се случи на закрито, а другото - в парка например. Ако снимате сесия по обяд и фотографът не разполага със светлоотразител, ще изглеждате като препили и недоспали, с огромни торбики и сенки под очите (като нас на снимките от нашата сватбена сесия... :/). Ако пък сватбата ви е вечерна, трябва да има достатъчно светлина, за да може снимките да са ясни и красиви.
 2. Не избирайте човек, с чието портфолио не сте запознати в детайли. В повечето случаи на сайта на конкретния фотограф има снимки, които може да разгледате, но те са специално избрани, за да покажат най-доброто, на което е способен. Попитайте за кадри в различни условия: дневни, вечерни, артистични, на ритуали, на танци и т.н. и чак тогава решете.
 3. Ако фотографът ви е приятел, но не е професионалист, се подгответе за доста гафове по време на самия снимачен процес и дори за лоша обработка на снимките в последствие (не че не се случват същите неща и с професионалисти, но все пак...).
 4. Хубаво е фотографът, с когото работите, да има помощник - присъствала съм и на двата варианта - с и без втори фотограф -  разликата е огромна в крайния резултат.
 5. Пригответе се психически да чакате адски много за снимките си, ако са от професионалист. Със сигурност до момента, в който ще имате възможност да ги покажете на гостите си, всички вече ще са забравили, че някога сте се женили (защото са минали 2-3 месеца оттогава). Това е доста разочароващо и изнервящо, но предвид огромните количества файлове, с които хората трябва да се преборят, не е изненадващо - ако фотографът е зает и с много други ангажименти, си е направо неизбежно. Въпреки това няма гаранция, че след толкова чакане, оправдано с "обработка на снимките" няма да получите дискове с фотографии, които трябва да дообработвате сами по причината, която споменах в точка първа.... :(
 6. Ако все пак имате приятел/ роднина/ познат, може да го помолите, стига да има желание, да прави снимки паралелно на фотографа. Това е нож с две остриета, защото човекът все пак е ваш гост, но тук не говоря за целодневен ангажимент, а за снимка от време на време, така че да имате уловени повече мигове от щастливия момент. Бъдете сигурни, че професионалния фотограф няма да е щастлив от това някой друг да снима, но плюсът от ситуацията е, че може да компенсирате пропуснатото от него със снимките на ентусиаста. Пример: снимките от тържеството на нашата сватба, направени от професионален фотограф, бяха еднообразни, тук там с някой отрязан човек или допълнително теме. Братът на Жоро обаче носеше своя фотоапарат и е направил доста по-любопитни снимки - с различен ъгъл и перспектива, като е успял да хване много повече щастливи моменти и то с хубаво качество
Понеже искам да съм максимално полезна за вас, помолих някои от приятелите си, които се ожениха през последните две години, да споделят с мен дали са доволни от фотографите си и дали биха ги препоръчали. По-долу ще сложа координати на тези професионалисти, които са успели да впечатлят клиентите си, но понеже има още толкова много фотографи, за които нямам информация от първа ръка, ще помоля и вас да оставите мнение в коментарите, стига да имате опит (горчив или сладък) със сватбените професионалисти.

Ето няколко положителни примера:

Фотограф: Бони Бонев
Сватбата на: Благовеста и Иван
Сайт: цъкФотограф: Даниел Даков
Сватбата на: Миряна и Христо
Сайт: цък

Тъй като имах щатието да съм кума на тази конкретна сватба и да наблюдавам фотографския процес по време на подготовката, както на самата фотосесия и на партито, мога да дам всички възможни звезди на Даков Studio и да ви ги препоръчам от сърце!
Фотограф: Мариана Василева
Подписване: Миряна и Христо
Сайт: цък
Нека направим и втора публикация, само с красиви примери! Драснете ми, ако искате да споделите произведенията на вашия сватбен фотограф, така че и бъдещите младоженци да се възползват от препоръчани услуги. ;)

Благодаря на двойките, които се съгласиха да споделят най-личния си момент с читателите на Веселия кошер! 

Коментари

 1. Не знам дали ти споделих, но изчетох с голям интерес всичките ти сватбени публикации, както и тази, разбира се. :) Определено, ако един ден ми е писано да запечатам подобен момент, мисля да потърся добър фотограф, защото държа снимките да оставят усмивки години напред. ;)
  И не е личен опит, но от поне година следя работата на една талантлива сватбена фотографка. Мисля, че все на някого ще е полезно, затова си позволявам да дам линк: http://snimamte.com/.
  Поздрави сърдечни!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Разбирам защо следиш работата на тази фотографка - снимките са чудесни! Благодаря и за линка - със сигурност ще е полезен. :)

   Изтриване
 2. Само ще допълня, че по първа точка има много неточности, казвам го като фотограф... Нека онези които четат това не се заблуждават че светлоотразителя е спасение. Професионалиститие, които работят от години имат доста други хитринки за да преборят слънцето и времето. За снимките вътре също.. да светлината е от значение, но и това зависи от сценария. Така че по въпроса с проефесионалиста само искам да кажа... заложете на човек с дългогодишен опит в сватбената фотография, а не на някой който таман си е купил нов апарат и е решил да си избие инвестицията. Не се заблуждавайте по размера... правило ми е впечатление, че щом не е голям и черен значи не е професионален ... ДА АМА НЕ - тенденцията в техниката е към опростяване. Новите технологии позволяват качеството на Старите големи DSLR - вече да се побере в по-компактни размери. Ако толкова ви вълнува това може да попитате предварително какъв е модела на апарата и да проверите класа му .. но лично аз вече започвам да налитам на новите бижута, които олекотяват фотографската ми чанта с килограми... Така че факторите са много и не бихме могли да ги поберем в една статия, но се радвам че си се опитала д аотразиш най-важното .. Един съвет последно - в българия има асоциация на Сватбените фотографи. Най-добре ако търсите фотограф проверете в техни яархив имената.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много благодаря за отговора, страхотно е да има и мнение на фотограф към тази публикация!
   Далеч съм от идеята, че статията е достатъчно изчерпателна, по-скоро ми се искаше да набележа точките за някакъв минимум от проблеми, за които трябва да се помисли при избор на сватбен фотограф. Специално за светлоотразителя съм споделила, тьй като на всички снимки на нашата сватба сме с огромни сенки и торбички под очите, макар фотографът ни да беше един от известните със своето име професионалисти в областта на сватбената фотография. Иначе съм напълно съгласна - зависи от уменията, не от техниката.
   Специално за видовете апарати не мога да коментирам, защото не разбирам, а и според мен повечето младоженци също не са наясно с детайлите по техническите характеристики на фотоапаратите, затова и аз мисля, че трябва да се гледа портфолиото.
   п.п. Прави ми впечатление, че в последно време все по-често срещам младоженци, които поверяват сватбения си албум на познати и приятели, без дори да са разгледали снимките им. За мен това е странно, но се случва. Като пишех статията, се съобразих и с тази аудитория, както и с тези, които се интересуват доста повече, но не и с любителите фотографи, които ще имат най-големи изисквания. Ще се радвам, ако се сетиш още неща - било то от опит или наблюдения, които да споделиш, за да е още по-изчерпателна информацията и за тази не малка група от хора!
   Поздрави!

   Изтриване
 3. Като фотограф мога да се съглася с повечето информация, но подкрепям Лени по точка първа. Наистина има доста трикове и техники, които да помоигнат на нас фотографите, за да се справим със слънце и мрак. :)
  А иначе за статията мога да кажа, че ми се струва добре структурирана.
  Продължавайте в същият дух.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации