Коледна декорация със салфетки

Когато бях малка, елхата се появяваше в дома ни точно преди празниците, защото беше истинска и след седмица-две започваха да ѝ окапват игличките. Тогава получавахме адвент календарите си като допълнение към коледните подаръци и доста късно разбрах защо шоколадчетата вътре са 25. В общи линии истинското коледно настроение започваше на 23-и декември и свършваше с игралните филми по телевизията на първи сутринта, когато беше позволено да се излежаваме по пижами цял ден и да хапваме шоколади до насита. 

Днес децата получават подаръци под елха още през ноември, магазините въртят коледни песни два месеца преди Коледа и изведнъж всичко наоколо става червено, златисто и брокатено. Ето, че декември едва си проправя път, а аз вече се изморих от коледен news feed, който започна да се излива щедро още от началото на ноември (може би 1-2 процента от него през този месец бяха за публикации с есенна тематика, всичко останало беше борови клонки, лъскави топки и джинджифилови къщички).

Декември обаче вече е тук, така че и аз мога без притеснение да се присъединя към коледната еуфория и да се отдам на идеите, които ще направят празниците по-шарени, по-забавни и по-лични. Ако имате креативни пориви и желание да сътворите нещо за близките си, в блога този месец ще ви представя няколко предложения, които може да претворите вкъщи още сега.

Днес съм си избрала да изработим нещо със салфетки. Тези средства за попиване вече почти не си спомнят своето предназначение, а са се превърнали в декорация и то не стриктно положена до чинията, под вилицата и ножа. Ако сте намерили красиви салфетки и искате да подчертаете техните детайли, вместо да ги скривате под приборите, ето малка част от това, в което може да ги претворите.


Използвайте ги за опаковки!

Освен да разгърнете салфетката, да положите малко подаръче в центъра ѝ и да завържете краищата като кесийка, може да нарежете отделни елементи и да украсите едноцветни торбички и кутии. За да ви демонстрирам какво имам предвид, избрах един хартиен плик за сладки (чисто бял) и една картонена кутия (чисто бяла). За да украся и двете, използвах само една салфетка, и то с размер 12.5 х 12.5 см.Малко останали панделки от стари опаковки могат да ви свършат чудесна работа като допълнение. Освен салфетката, единственото друго нещо, от което имате нужда, е двойно залепващо тиксо. 

Важно е да работите внимателно, защото за декорацията се използва само най-горният слой на салфетката, който става изключително крехък, когато премахнете долните два. Ако забравите да ги махнете, рискувате декорацията да започне да се разпада, защото салфетката може да се забели. Малко е сложно, докато успеете да отлепите хартията на тиксото и да залепите салфетката, без да я скъсате, иначе е най-лесната ръчно изработена декорация на света!

Претворяване на нещо старо в нещо новоПомните ли тези подносчета от една стара публикация в блога? Перфектни са за поднасяне на чай или какао, заедно с бисквити, разбира се! Това е един топъл жест на внимание, на който се надявам да се радват повече хора през предстоящите студени месеци. Вижте как да ги направите ето тук: цък

Декупаж

Разбира се, най-често използваната техника със салфетки е декупажът. Ще ви припомня как протече курсът в Adi's Cook&Book тази година, защото може да се вдъхновите и за празниците да си подарите участие в курса на Ади догодина. ЦъкДекупажът изисква малко повече пособия, но за сметка на това може да има много по-голяма трайност. Може да приложите техниката на почти всякаква повърхност, така че недейте да си слагате никакви граници. Започнете утрото с чаша с лика на Дядо Коледа, изработена от вас, или освежете някоя и друга чиния, като я превърнете в красиво коледно допълнение към украсата.

Ще се радвам да ми споделите какво друго ви хрумва, когато говорим за салфетки и декорация, както и ще ми е любопитно какво сте сътворили самите вие! 

Пожелавам ви щастлив декември!

Коментари

Популярни публикации