Фермерски пазар на Римската стена


Отдавна знам за Фермерския пазар при Римската стена в София, но едва тази събота проявихме малко повече инициативност и заедно с приятели се понесохме към сергиите, за да разгледаме със собствените си очи и да вкусим от ароматите и картините. Определено открихме нещата, които си представяхме, че ще сложим в платнените си торбички и ще отнесем вкъщи, че даже имаше и изненади, които не ни оставиха безпристрастни - като лешниковата паста с мед, която сама по себе си е завършен десерт и няма нужда от нищо, което да я прави по-страхотна!Тъй като е януари, в момента на пазара изобилства консервирана и пакетирана храна: бурканчета мармалади, туршии, пасти за мазане, напитки в шишета, сушени билки в пликчета, топли солени и сладки хапки, мед, вино, лук, боб, картофи, млечни продукти... Всички - резултат от труда на производители, които се стремят да задоволят БЕО (био/еко/органик) нуждите на своите потребители. Хлебчетата и тестените изделия са от лимец, сладката са с няколко вида захар, за да имате право на избор, продукцията е най-вероятно извадена от земята или шушулките от същите ръце, които в момента ви подават рестото. 

"Основната цел на пазара е продължение на дейността на Хранкооп София – да среща производители и потребители" пише в блога на Фермерския пазар и точно така се получава. Най-силно се усеща тази връзка, когато видите безпокойството в очите на хората зад "тезгяха", които едвам прикриват обземащата ги паника при вида на толкова много настървени клиенти - това са производители, а не търговци, свикнали да приемат стоката като разменна монета. 
Атмосферата е ведра - никой не повишава тон, не се бута, не дърпа, не дразни. Мисля, че това се дължи на уважението към труда на тези, които са застанали пред теб и се разделят с нещо, в което са вложили цялата си енергия.По време на нашата обиколка събрах доста визитки и си взех по нещо почти от всяко местенце: било то кюфтенце с елда, овесена бисквитка, домашна юфка или буркан мармалад. Щандовете не са чак толкова много, но посетителите са на рояци, така че на човек му се приисква да можеше да се разхожда някак по-свободно и да има възможността да разглежда масите, засипани със стока, без да притеснява останалите, които се редят на опашка или искат да сторят същото като него. Признавам, че е романтично да се разходиш с плетена кошница до пазара на Римската стена, но част от красотата се губи в големите палта и якета, между които трябва да си проправяш път. Или пък не трябва да ходите точно в началото, което е от 11:00, но така рискувате да останете без парче торта или шарен боб например. 


Фермерският пазар на Римската стена се провежда всяка събота между 11:00 и 15:00, като количествата не са неограничени, а участниците се обявяват предварително в страницата на пазара във Facebook (цък). Ако сте подранили, може да влезете за по едно кафенце във "Фурна квартална", която е точно зад стената (ул. Яворец"6), където има разнообразие от тестени изделия и топъл хляб с квас за вкъщи. Внимавайте обаче колко похапвате, защото на самия пазар участват и собственици на кулинарни ателиета, които също имат с какво да ви изкушат (като Борислава Богданова от Tres Bien например). За тези, които искат повече подробности какво могат да открият на пазара, ще изброя нещата, с които ние си тръгнахме оттам:


 • маслена ореховка (лимец, овесени ядки, стафиди, боровинки и слънчоглед) и тиквен пай от Bake Studio
 • солено кюфтенце с елда и други разни полезни съставки (не оцеля за снимка) от "Работилница за усмивки"
 • точена на ръка юфка на баба Калинка (отзиви: когато я опитам в някоя рецепта, защото внуците ще прочетат на Калинка какво пишем ние в интернет, за да я зарадват) от Био реколта / "Семейно стопанство" гр. Петрич
 • шарен боб, лук и богомилски чай (шипки, дренки и трънки) от Цветана Димитрова / Осина
 • шипков мармалад (нашият е с кафява тръстикова захар) от "Мистър Мармалад" - разкошнотия!
 • лешникова паста с мед от ферма "Ambrosia" - не мога да я опиша, трябва да се пробва!


Благодаря от сърце на тези производители, чиито продукти в момента прехвърлям през пръстите си и ме карат да се усмихвам! Сега, когато прочетох отново кои са участниците, си дадох сметка, че има щандове, които са ми интересни, но сме пропуснали, най-вероятно заради навалица. Обещавам да им обърна внимание при следващата ни разходка до стената. До нови срещи!

Коментари

 1. Моля, обадете ми се следващия път! Искам с вас!
  Разкошен пост, накара ме да съжалявам много, много, че не съм отишла днес!

  ОтговорИзтриване
 2. Местенцето е много интересно! Купих си много полезни неща..... сега си търся хубава рецепта за сладкиш с лешникова паста. Ще се радвам да видя при теб такава :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Коси, конкретно тази лешникова паста се опасявам, че просто ще бъде излизана от бурканчето и толкова по въпроса... :D

   Изтриване
  2. Дааа, твърде възможно е :D Все пак си мисля за някакви мъфини с лешници и лешникова паста с шоколад :) Какво мислиш ще ми се получи ли?

   Изтриване
  3. Да, ще ти се получи. Аз бих я пробвала за слепване на шоколадови френски макарони/макаруунс или както там ги наричаме на български. :) Просто не искам да я минавам през термична обработка. Можеш да направиш мъфинчета, да издълбаеш с лъжичка отвор за пълнеж и да го напълниш с пастата. Може и бисквити да се направят. Всичко може!

   Изтриване
 3. Здравейте и много се радваме, че сте успели да ни посетите и да придобиете такива съкровища при нас :) Това е едно от най-милите и сърдечни отразявания на дейността ни, на които сме попадали в публичното пространство!
  Благодарим ви за усърдието да вникнете и така добре да представите замисъла, който влагаме! Ще се стараем да ви вдъхновяваме и занапред :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз благодаря! :) На всички, които посетихме пазара, ни беше приятно и си тръгнахме щастливи с покупките си! Ще идваме отново, то се видя! Пожелавам ви много, много успехи!

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации