Покана за сватба

Вкъщи вече сме в очакване на първата тазгодишна покана за сватбата на наши приятели и си признавам, че съм като малко дразнещо пале, което непрекъснато подскача около бъдещата булка, тормозейки я със съобщения и скимтене: "Кога вече ще си получим поканата?". Обичам да получавам покани, защото те говорят на свой собствен език и разкриват много за този, който ви ги е връчил. Е, обичам ги най-вече заради щастливите събития, за които разказват, но ако сте в позицията на човека, който трябва да я връчи, този първи сватбен дар може да се окаже и нещо, което леко да ви притесни, че на моменти дори да ви доведе до паника.
Изработка и снимки: The Happy Beehive


Ще започна с един факт, който много гости пренебрегват, и той е, че поканата в повечето случаи трябва да се "чете" не само като текст, но и като дизайн. Обикновено цветовете и детайлите разкриват изцяло каква ще е концепцията на самото събитие и ако искате да се съобразите с нея, вгледайте се внимателно. Дори да не се облечете спрямо цветовата гама, избрана от булката, така че да се впишете идеално в нейната мечтана сватба, то поне може да направите приятен жест, като повторите някой от елементите в поздравителната си картичка към младоженците. Малки подробности, но пък могат да донесат голямо удовлетворение.

Save the Date

Сватбите у нас все по-често заимстват идеи от традициите в западните общества. Save-the-date картичките са една от тях. Това е предшественик на поканата, който в повечето случаи може да бъде хумористичен и винаги е креативен. Тези покани се разпращат първи, за да известят на вашите гости, най-често живеещи в чужбина, че на определената дата предстои важното събитие. В Pinterest съм попадала на какви ли не интересни хрумки и ви съветвам да разгледате обстойно по ключова дума. Една от любимите ми идеи е картонена картичка, на която датата е покрита със сребърни сърца. Принципът е като при талончетата с печалба - трябва да изтриете символа на любовта, за да разкриете коя всъщност е датата, избрана от двойката. Хубавото е, че може да да си я направите и сами, като натъркате съответната част от картичката с восък и отгоре покриете с плътна боичка. Други двойки пък изпращат листове от календари с кръгче върху датата. Нашата картичка беше дигитална и я изпратихме само до приятелите в чужбина, които трябваше да подготвят отрано пътуването си до България. Намекът за "нещо сладко" беше препратка към сладкия бар, който посрещна гостите на сватбата.

Поканата


Изработка и снимка: Диляна Купенска

Сигурна съм, че сами или с помощ от приятел или агент ще сътворите точния текст за вашата покана, затова нямам желание да излагам примери, по-скоро искам да ви посъветвам нещо: макар да искате да бъдете оригинални, внимавайте с това да се изразите максимално точно и конкретно по отношението на реда на ритуалите и къде ще бъдат, както и в колко часа. Всеки се радва на по-нестандартно написаната покана, особено такава, в която има чувство за хумор или красива поетична мисъл, но дойде ли денят на сватбата, хората често използват този ваш дар като карта, по която се ориентират, и тогава многословието може леко да ги обърка. Прекаленото изреждане на имена и адреси пък загрозява романтичния характер на поканата, така че, както в повечето неща в живот, балансът е най-важното нещо.

Когато се записвате в списъка за граждански брак, ще получите достъп до огромни класьори с картички, предлагани от агенции (сватбени, рекламни). Ще видите, че разнообразието не е малко, но има няколко повтарящи се теми: забавна покана с илюстрация, класическа покана, романтична покана и "тежка" покана. През последните години много булки правят поканите си сами (говоря за тази порода жена, която обича да твори така или иначе). Ако нямате желание да сте от тях, но искате да имате персонализирана покана, може да се обърнете към творци на свободна практика, които ще свършат работата вместо вас и то с лично отношение.

Веселите покани

Не знам защо почвам от тях... Може би, защото винаги е хубаво да получиш нещо, което да те изненада и да те накара да се усмихнеш широко. Веселите картички са рисувани и закачливи. Повечето, които съм виждала, са с чувство за хумор. Единственият проблем при тях е, че може да прозвучат на гостите малко несериозно, все едно цялото събитие е някаква закачка. Не че хората са сноби, просто подсъзнанието ни реагира на символите: рисунките извикват безгрижните детски спомени, докато изящната покана със златен шрифт ще ни накара да се стегнем малко. Психика...

Художник: Антонио Йоцов


Когато избирате този тип покана, трябва да сте сигурни, че отговаря не само на двойката като темперамент, но и на събитието. Ако планирате тежка традиционна сватба, не бих ви препоръчала този вариант. Както и при прекалено романтичните тържества. Друго е, ако мислите да разчупите събитието и да го превърнете във веселба без правила (точно като детската игра).
Горе е пример за рисувана покана, който говори, че младоженците са веселяци с нестандартен подход, но тържеството няма да мине и без спазване на традиции и харесвани обичаи. Точно така и беше. :)


Традиционните покани


Това за мен са поканите на практиците с романтични души: най-точни, с най-ясно послание, без излишно издаване на характер. Да получиш такава покана те кара да се чувстваш в сигурни ръце: само един поглед е достатъчен, за да разбереш абсолютно цялата необходима информация. В този пример за покана има красиво изпълнение и дори не се налага да разгръщаш картичката, за да разбереш всичко, което трябва. Освен чрез изписаната информация, която обобщава най-важното, веднага става ясно и какви са цветовете на сватбената декорация, благодарение на дизайна. В поканата няма нищо излишно и е много вероятно тази тенденция да се повтори и на самото тържество. Не се сещам за абсолютно никакъв недостатък в този вид покани, освен това, че ще има и други младоженци със същия или подобен дизайн, но в крайна сметка, когато нещо е хубаво, няма как да го пазим само за себе си! ;)

Може да поръчате готови покани по предварителни дизайни на много места, дори най-бързото преглеждане на резултатите в интернет ще ви извади страхотно разнообразие от стилове и идеи. Нищо чудно да ви се прииска да се поожените няколко пъти или поне да направите няколко сватби. :)

Ето два приятни примера:
 • N Boutique - преди няколко години попаднах на техен щанд на изложение за сватби и харесах идеите и реализацията.
 • Wedding Style - поканата, която съм дала за пример в този раздел, е тяхна. Освен нея, има и други прекрасни и нежни модели.

Ръчно изработената покана

От булката


С благодарност на Костина и Петър, които предоставиха снимки от сватбеното си тържество!

Започвам с този вид покани, които може и да не са най-перфектните като техническо изпълнение (и тук визирам себе си), но са тотален символ на душевен ексихибиционизъм, затова са много интересни за обсъждане. Ако сте твърдо решени да направите поканата си сами, имайте предвид, че освен много труд и търпение, ще трябва да се въоръжите с подходящите материали. От личен опит мога да ви посъветвам да не използвате течно лепило, което уж е специално за хартия, а да се доверите на двойно залепващо тиксо с минимална ширина. Може да потърсите цветна хартия и декоративни елементи в хоби магазините (например ИДЕЯ, Слънчоглед) или ако имате време - да поръчате онлайн от чужбина.

Обикновено ръчно направената покана разказва пищно и подробно: освен от текста, вие може да направите и асоциации от изработката. Бъдете сигурни, че булката ще намекне твърдо за цветовете на сватбата и темата. Такъв пример имаме горе, където става ясно не само каква ще е цветовата схема на тържеството, но и какви ще са повтарящите се елементи: пеперуди. Със сигурност ще срещнете тези пеперуди не само като част от поканата, но и като повтарящи се детайли по време на тържеството, което придава един завършен вид на концепцията. Всичко това разбирате в мига, в който поканата се е озовала за първи път в ръцете ви.
Пеперудата може да е изместена от слънчоглед например и тогава ще сте наясно какви цветя ще бъдат аранжирани по масите за гости. А в изцяло тематични сватби, в които направо влизате в друг свят, ще бъдете въвлечени и обгърнати от детайли и символи (било то морски пътешествия или Алиса в страната на чудесата).

От професионалист


Изработка и снимка: Славяна Иванова
Това е вариант, в който ограничението да не можеш да направиш нещо сам, се превръща в най-силния ти коз, защото идеята ти ще бъде претворена от човек, който много добре знае какво прави и как да го изпипа. Поканите са персонализирани и издават за канещите почти толкова, колкото и ако ги бяха изготвили сами. Най-хубавото при тях е, че човек, който ври и кипи в творчеството, което създава, може да обогати идеите ви с техники, за които не подозирате. Тези покани могат да изобилстват от елементи, които в някои случаи ще разкажат повече за майсторството на артиста, отколкото за самата сватба, но пък това говори, че сте перфекционисти, а кой не иска да е гост на двойка, която държи да изпипва нещата? В други случаи могат да са изчистени и върху тях да има скромен намек за графични елементи - всичко започва от това какви хора са клиентите и какво послание искат да предадат чрез поканата си.

Получих разрешение от две талантливи и вдъхновяващи момичета - Славяна и Диляна - да използвам снимки на картички и покани, които са изработили самите те. Ако искате да разгледате още от техните творби, а аз съм сигурна, че искате, ето къде може да го сторите:

 • Sweet Home Factory е страницата на Славяна, където може да се свържете с нея  и да обсъдите заедно идеи и вдъхновение.
 • Cards And Thoughts е блогът на Диляна, в който е представено творчеството ѝ, но за съжаление тя твори само за най-близките си и не приема поръчки.


В тази статия, макар да се получи доста дълга, успях да представя съвсем не пълна картина на всички варианти, които може да използвате и с които да експериментирате. Всъщност няма нищо лошо в това да направите (или да ви направят) примерна покана във всеки стил и да прецените коя пасва най-много на представата ви за самото тържество.

Ще завърша с това, че колкото и важна да е поканата за началото на приготовленията, най-важно е да я дадете на правилните хора. С времето много спомени избледняват, много пътища се разделят, но чувството, че на сватбения си ден сте били залети от огромна вълна искрена радост от другите, няма да ви напусне никога.

Коментари

 1. Да му се прииска на човек всеки ден да е на сватба... Така ми въздействат сватбените ти публикации. :)
  И честита Нова година, желая ти безкрайно щастие и крепко здраве! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти от сърце! И моите пожелания към теб са само за красиви, положителни и незаменими емоции: било то сватбени, кулинарни или просто споделени с любими хора! <3

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации