Курс по френски макарони

След като миналата пролет посетих два прекрасни творчески курса (декупаж и аранжиране на цветя при Ади), които ме заредиха с идеи и весели спомени, тази година пролетта дойде по-рано вкъщи под формата на ваучер-подарък за курс по френски макарони, който Жоро ми подари за Свети Валентин. Перфектният подарък! Не съм очаквала, че нещо подобно може да донесе чак толкова голямо удоволствие. Оставам настрана сладките, за които ще ви разказвам в публикацията, но най-хубавото нещо при подобни събирания на хора, които искат да сътворят красота с ръцете си, е положителната енергия и споделеният ентусиазъм. Много съм щастлива, че прекарах няколко часа, учейки се под ръководството на Йоана Петрова (Кулинарно с Йоана), която освен всички други чудни неща, е и страхотен преподавател! Щастлива съм също, че най-после се запознах лично с едно от най-милите момичета, които споделят кулинарни чудеса в интернет пространството - Гери (Mousse of colours and dreams)! Толкова е хубаво да знаеш, че зад виртуалната усмивка стои една истинска и искрена такава! 

Френските макарони, които направих в двойка на курса - жълти слънца с цитрусов и шоколадов крем!

В кулинарното училище на Меню, в курса по френски макарони този февруари бяхме десет "ученички". Радвам се, че всички бяха донесли основната съставка - доброто си настроение - и часовете минаваха бързо, в приказки, съвети и смях. Но как започна всичко?

Събрахме се на голямата маса в кухнята на Меню, на която бяха наредени ръководствата за курса, химикалки и чаши за вино. Всеки се представи и сподели защо е избрал този курс - едни искаха да изненадат децата си, други бяха получили това изживяване като подарък за рожден ден от колегите си, а трети искаха да се усъвършенстват. Оттам нататък Йоана взе нещата в свои ръце, като първо не пропусна да ни приготви закуска, след което ни разказа за френските макарони, за тяхното раждане и последвало усъвършенстване от Пиер Ерме. Не пропуснахме да обсъдим техниките и продуктите, както и проблемите при приготвянето на тези капризни сладки, след  което се приготвихме за практическата част.

Ръководството и тефтерче, което имам отдавна, но какъв по-хубав повод да бъде използвано от този?

Ако някога сте опитвали да правите френски макарони, знаете, че изискват много старание, внимание и точност. В продължение на няколко часа Йоана ни показваше и ни учеше именно на тези умения. Не се изненадвам, че с нейна помощ макароните на всички курсисти станаха страхотни - с гладки черупки, хубави "полички" (долната част на макарона) и изключително вкусни! Няма да намерите такъв вкус, освен ако не посетите Laduree в Париж

Основни съставки за френски макарони: бадемово брашно, яйца и хубаво вино... Или може би виното беше съставка за нещо друго? :)
За тези от вас, които проявяват интерес към курса и към това как точно се случват нещата, ето каква е схемата: десет курсиста се разделят по двойки. Първо се захващат за миксерите три от двойките, но докато те работят, вие изобщо не скучаете - отивате да гледате, да помагате (ако се налага) и да задавате въпроси. Фурните са три, така че докато се изчакват всички тави с макарони, се пие по чаша розе и се приготвят кремовете, с които ще се слепят макароните след това. Когато първите двойки започнат да слепват макароните си, следващите двойки се залавят за работа. Накрая всеки слепва черупки и украсява с шоколад, златни прашинки, шарени бонбонки и каквото друго се сети. Най-хубавото е, че можеш да отнесеш макароните си вкъщи, където със сигурност ще им се зарадват много!Изкушавам се да споделя с вас някои от правилата, които научих по време на курса, и мисля да го направя, защото дори да напиша всичко стъпка по стъпка тук, пак няма гаранция, че ще направите перфектни макарони, ако не сте отишли на място и не сте пипнали/усетили сами: от консистенцията на суровото тесто, през засъхналата повърхност на черупките преди да влязат във фурната, та до лекото поклащане на готовите вече макарони.  • За брашното: може да го намерите в био и специализирани магазини, но също и в Lidl, но трябва да го пресеете хубаво, което ще намали значително количеството, така че трябва да купите двойно. Може и да си смелите и сами, но процесът не трябва да трае прекалено дълго, защото ядките ще се затоплят и ще пуснат мазнина, което е противопоказно. Ако мелите сами брашно от бадеми, нека да е от белени/филирани, защото ще стане по-бързо. Пресява се през по-едра цедка, а не през сито, чиято мрежа е прекалено ситна.
 • Белтъците няма нужда да са стари, но е много важно да са в точното количество до грам.
 • Използва се гел боя, която в някои случаи може да направи сместа по-течна заради по-продължителното разбъркване за усвояването на цвета. Тя се добавя в процеса на "макаронаж" - когато обединявате бадемовата паста с меренга.
 • За да се шприцоват, се използва кръгъл накрайник и пошът се държи идеално изправен, при това без да мърдате с ръка. За да завършите, правите запетайка или дръпвате рязко нагоре, без да натискате сместа. Потупвате тавата отдолу с юмрук, за да излезе въздухът. 
 • Преди да ги сложите във фурната, изчаквате да хванат коричка - важно е да нацелите точния момент - нито да са "мокри" и да лепнат, нито пък да са се изсушили прекалено, защото няма да се надигнат. Пече се винаги в средата на фурната, с една дървена лъжица, поставена на вратичката, която пречи да се затвори напълно (за да излиза парата навън). Колко точно градуса и за колко точно време - никой не може да знае, дори вие самите, докато не направите няколко опита и не определите кои са успешните. 


Толкова от мен! Сега отивам да хапна един слънчев френски макарон и да се порадвам на хубавия ден, а ако вие сте любител-сладкар, който копнее да изучи тънкостите на френските макарони, със сигурност трябва да се запишете на този курс! Резултатите са разтапящи!


Коментари

 1. Благородно завиждам за този курс! Прекрасни снимки и описание, както винаги, накара ме да се пренеса при вас! Наздраве с чаша розе :)

  ОтговорИзтриване
 2. Девора, и тук да ти благодаря за прекрасните емоции, много се радвам на слънчевото преживяване! :)
  До скоро! :)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации