Събота сутрин в ботаническата градинаСлед като се прибрахме от Виена, много ми се искаше да се разхождам сред цветя и цъфнали дървета. Исках да усетя вече отминаващата пролет и настъпващото лято. Да наблюдавам трептящия полет на пеперудите и да усещам аромата на красиви и цветни венчелистчета. Замислих се къде бих могла да си доставя подобно изживяване в София и се сетих за ботаническата градина на БАН, която съм посещавала преди много години, докато бях ученичка в началното училище. Намериха се и други ентусиасти и потеглихме на приключение!Входът към градината е в локалното на Околовръстен път, а пред входа има и паркинг за автомобили, но ако нямате кола, може да стигнете и с градски транспорт (автобуси 111 и 64, спирка "Киноцентър"). Може да се разхождате спокойно сред обраслите в зелена трева хълмчета, но пътят не е поддържан добре, а и гледката не е от най-привлекателните, тъй като във височина се издигат все още непостроени сгради на жилищен комплекс. Не знам защо си представях красиви градини, пейки и кичести дървета, но такива неща няма. Въпреки това срещнахме пеперуди (бели и черни), както и доста едро и любопитно кафяво зайче. Сигурна съм, че е същото, за което се разказва в "Червената ябълка"! ;)Оранжериите на градината са единственото място, което предлага на посетителите разнообразие от растителни видове (че и водна костенурка), така че да се оправдае разходката ви дотам. Разбира се, единодушно отсъдихме, че залите и фасадата биха могли да се поддържат и в по-добър и прегледен вид, но за сметка на това имаше прекрасни видове, които напълниха сърцата ни с красота и дори отнесохме някои от тях по къщите си (срещу съответното заплащане, разбира се). Като стана въпрос за пари, цената за вход е различна спрямо възрастовата група, към която принадлежите: за възрастни - 4 лева; за учащи и пенсионери - 2 лева; за деца - левче (последните две ги цитирам по памет от разговора по телефона, но ако имате нужда от допълнително информация, винаги може да се обадите на Ботаническа градина - БАН02 9671105).

Работното време е следното: понеделник до събота

 • Лято (март - октомври) - от 10:00 до 16:00
 • Зима - от 10:00 до 15:00
И така, след като преминахме през различни зали и климати, си тръгнахме обогатени от красотата и странностите на природата. Видях как изглеждат агаве и ванилия, влюбих се във фуксията (обички) и вече имам една саксия с нежни розови цветове вкъщи. Следващото нещо, което бих приела с удоволствие в дома си, е бугенвилея - бяла или розова е без значение, прекрасни са и тези растения!

Фуксията ми напомня на танцуваща фея...
Вече обмислям следващото ходене към градината, защото различните цветя и дървета цъфтят по различно време. Препоръчвам тази цветотерапия и на вас, защото е изпитано удоволствие. Ако пък искате нещо, което да е в центъра на града, винаги може да отскочите до ботаническата градина на СУ, която е в двора на Факултета по журналистика. Тя е доста по-малка, но е чудесна идея за разходка по обяд дори през работната седмица. Не знам колко разнообразни са видовете там, затова смятам, че тази публикация ще ви запали за една по-дълга разходка в полите на Витоша, така че сами да видите това: 
Коментари

 1. Интересно място се посетили, Девора! Има толкова места в София, дето крака ми не е стъпвал, въпрос на организация и желание явно, ще се замисля и поправя! Мерси за подсещането.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, за мен важи същото - и аз, ако чакам да се организирам, може и да не отида. Затова вече гледам да действам, веднага като ми хрумне някоя идея. :)

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации