Месечен календар с изненади 2015

Получихте ли вече своя адвент календар за този декември? Любопитно ми е дали е пълен с малки квадратни шоколадчета или пък е ръчно изработен и крие неподозирани изненади. Може пък да е и съвсем различен - като този, за който ви дадох идея преди няколко години - пълен с мечти и желания

Този декември реших да изненадам любимото си същество с един по-традиционен календар с изненади, в джобчетата на който се крият 24 от любимите ни масленки. Вижте рецептата за тях тук, а ако имате най-основни познания по шев и кройка, спокойно може да "откраднете" и идеята за ръчно изработен календар от парченца плат. Необходими материали за изработка на адвент календар

Размерите, които използвам аз, са съобразени с рамката, която имах под ръка вкъщи и която чакаше своя звезден миг, след като така и не се превърна в картина. Вие може да решите сами колко да е голямо вашето пано, тъй като може изненадите ви да са по-големи от чаена сладка и да ви е необходимо повече пространство. 
 • Дървена рамка 30х40 см (може да сковете 4 летвички или да си купите пано за рисуване)
 • Голямо парче плат, с което да обвиете рамката и което да ползвате като основа за джобчетата - размер двойно по-голям от рамката, така че после да я пъхнете като в торбичка.
 • 2 парчета плат с размер 10 х 27 см (ако имате нещо по-коледно, използвайте го)
 • 4 парчета плат с размер 10 х 24 см (коледни десени или такива в коледни цветове)
 • 2 парчета плат с размер 9х11 (десен като основата) 
 • памучна дантела
Помощни материали:

Шевна машина и червени конци, метърче, молив за плат, пистолет със силикон, подложка за рязане на плат.

По желание:
 • Може да изработите календара, така че да виси - в този случай ви трябва малка закачалка, която да се подава от плата и да издържа тежестта на календара. Аз избрах рамката, защото запазва форма, а със закачалката краищата ще се подгъват.
 • Ако имате коледни фигурки (дървени или резци за сладки), може да направите щампа върху едноцветен светъл плат, да изрежете и да зашиете - както съм направила аз с този календар и северните еленчета Рудолф.За да приготвите календара, ще са ви необходими 4-5 часа, в които да изберете платовете, да прецените размерите, да ги изрежете в правилни форми, да ги подгънете, зашиете и да направите разделенията. Остават ви 2-3 часа за сладките и реално може да приготвите всичко в един ден, така че - навивайте ръкави и започвайте! Ето как: 1. Определете големината и разположението на джобчетата. В случая аз съм направила две големи, които са за датите 1-и и 24-и (в началото и в края на календара). Трябваше да наместя още 22 джобчета, като го направих по следния начин: първите два реда по 3, следват два реда по 5 и завърших с два реда по 3. Платовете са прегънати на две, за да бъдат джобовете по-устойчиви. 
 2. След като сте решили как да позиционирате парчетата плат, трябва да ги приготвите. Изравнете с ножица или кръгло ножче за плат. Изгладете ги - така ще работите по-лесно. Към всяко редче зашийте дантела по ваш избор или прикрепете друга декорация, тъй като по-късно това може да е невъзможно. Сега е моментът и да зашиете еленчетата, ако имате такива.
 3. Върху основния плат очертайте с молив размерите на паното, закрепете малките парчета плат с карфици, така че да имате представа как ще изглежда финално календарът. На този етап може да размествате и изравнявате, тъй като веднъж зашити, няма накъде много да "мръднете".


4. След като сте зашили малките парчета от едната страна на основния плат, трябва да направите джобчетата, преди да съедините основата и да поставите рамката. С помощта на метърче и молив маркирайте къде точно трябва да мине разделението, за да се получат сравнително еднакви отделения, в които да пъхнете своите изненади.
5. Зашийте джобчетата по вертикал, като повдигнете дантелата и минете под нея. Така половината шев ще бъде скрит и ще стои по-красиво, отколкото ако "прецапате" с машината върху дантелата.
6. Остана само да зашиете 3 от страните на основния плат, като ви съветвам да обърнете лицевата страна навътре, след което шевът ще остане скрит. Разбира се, трябва да оставите отвор, достатъчно широк, така че да промушите рамката през него. Ако пък сте избрали да използвате закачалка, то най-добре оставете горната част отворена, пъхнете закачалката, подгънете плата навътре и зашийте по малко от двете страни, така че закачалката да не може да се измъкне.
7. След като сте пъхналил рамката в основния плат като в торбичка, зашийте отвора, като добавите още малко дантела, за да не личат шевовете. С помощта на силиконов пистолет залепете допълнителни декоративни елементи. Аз исках да използвам тези червени топчета за носа на Рудолф, но тъй като скриваха почти цялата му глава, реших да ги използвам като опашки.Трябва да призная, че празничните календари през декември ми се струват като едно от най-сладките неща в коледната подготовка и то не само заради това, че в тях се крият предимно лакомства, а защото са страхотен жест на внимание и малка доза нежност, която да даде топъл старт на студените зимни дни.

Пожелавам ви приказен декември, а аз вече съм на линия с много нови идеи и публикации, така че да изпратим годината заедно с вдъхновение и усмивка!

Разгледайте някои от по-старите коледни идеи в блога:


Коментари

Популярни публикации