Съвети за начинаещи в грима според типа кожа

Блогът поема в една посока на обогатяване, която се надявам не просто да ви хареса, но и да ви бъде полезна и приятна! Новата рубрика за грим и козметика замислям от поне две години, но така и не успявах да се реша да ѝ дам зелена светлина, тъй като не откривах правилната формула за това какво да е съдържанието в нея. Идеални обстоятелства обаче няма, затова мисля да предприемем това търсене заедно и с общи впечатления да направим Веселия кошер едно още по-цветно, женско и приятно място, в което всеки е добре дошъл!
Докато представях идеята си на различни приятелки и познати, всеки даваше своето мнение какво би искал да прочете и какво би събудило любопитството му. В един дълъг и приятен разговор в Costa на Халите (след разходка из Музея за история на София), Деси и Мария ми дадоха идея за публикация, която биха сметнали за полезна, и тъй като е основополагащо, мисля да започнем именно с тяхното предложение:

Какви са основните продукти, които трябва да си купя, когато вляза в магазин за козметика, ако нямам навик да се гримирам?


Сигурна съм, че има много момичета, които си задават този въпрос. Идеята за поддържане на външния вид с помощта на декоративна козметика може да дойде по-късно при тези от нас, които са се родили без мотивиращия глас на суетността. Това обаче не означава, че рано или късно този глас няма да се обади и дори да заглуши всичко останало в главата ви. Нещо подобно се случи и с мен: макар от малка да съм любопитна по отношение на бялата и декоративната козметика, макар че съм посещавала курсове и семинари (един от които при Кирил Чалъков), едва на по-късен етап в живота си започнах да се интересувам и от най-малките подробности и най-любопитните възможности, които този свят на творчество и красота предлага. На всеки. Ето защо, поне според мен, еднозначен отговор на горния въпрос не съществува. 
Нека да минем заедно през нещо като тест:

Изходно положение: Какъв тип е моята кожа?
Желан резултат: Подчертаване на естествената красота или пълна промяна?
Впечатление: Ежедневен или артистичен грим?

От отговорите на тези въпроси ще зависи и това какво ще поставите в кошничката си с покупки. Още отсега ви казвам, че възможностите са безброй! Въпреки това, ще се опитам да ги сведа до някакъв ориентировъчен минимум, който да ви бъде от полза. Днес ще говорим за ежедневен грим, който подчертава хубавите черти и е за ежедневна "консумация".

Видове кожа

Независимо от това какъв тип кожа имате, най-важното нещо, с което трябва да започнете, е с избора на подходяща бяла козметика. Процедурите по почистване и поставяне на подхранващи маски трябва да са неизменна част от времето, което отделяте на външния си вид. За това обаче - друг път.

Съвет: Изберете грим в специализиран магазин, където може да получите консултация на място. В Yves Rocher например ще ви направят тест с картончета за определяне на типа кожа. В големите магазини за козметика може да се възползвате от безплатно гримиране и консултация. Възползвайте се от всички удобства, с които различните вериги се опитват да ви привлекат, така че да направите възможно най-информиран избор.

Топ 3 за всички:
 • спирала
 • коректор 
 • балсам за устни


С тези 3 продукта по-свежият и хубав външен вид на лицето е гарантиран. Ето какво да добавим, спрямо специфичните нужди на кожата:

Суха кожа

За сухата кожа най-важна е хидратацията. Ако имате участъци, където се образува лющене, то нанасянето на декоративна козметика само ще засили този недостатък. Използвайте богати, но не тежки кремове, масла и олио (по малко), които да подготвят кожата и да превърнат лицето ви в гладко пано, на което може да нарисувате своята визия за това как да изглеждате най-добре. 

Топ 5:
 • крем с цвят или фон дьо тен с лека покривност - хидратиращи
 • кремообразен руж
 • молив за вежди
 • сатенени сенки за очи 
 • хайлайтър (използва се за озаряване и привличане на светлината)

Повечето от тези продукти улавят светлината, което допринася за това сухата кожа да изглежда по-жизнена. Използвайте пудра в Т-зоната, ако се налага, но това е продукт, без който можете да минете съвсем спокойно. Както и всичко матиращо. 

Мазна/ комбинирана/ проблемна кожа

Този тип кожа създава точно тези проблеми, които най-много искаме да скрием от останалите. Това често води до ужасни резултати, които по-скоро подчертават, отколкото да скриват недостатъците. Водила съм тази дълга борба прекалено дълго, комбинирана със засилена пигментация на кожата. Най-важно в случая ми се струва да подчертая, че ако имате неприятности с акне и възпалена кожа, последното нещо, което искате да правите, е да задълбочите проблема още повече с тежък грим. Ето защо ви препоръчвам да избягвате основите за грим, както и прекалено покривния фон дьо тен. 
Знам, че може да има дни, в които не ви се излиза от вкъщи заради проблемна кожа, но тези продукти ще задоволят нуждата ви да изглеждате по-добре:

Топ 5
 • коректор с цвета на кожата
 • матираща пудра
 • комплект за вежди с апликатор
 • очна линия
 • матово червило със средна покривност

Както може би забелязвате, тук става въпрос за подчертаване на чертите на лицето, които трябва да изпъкнат естествено, така че да оставят несъвършенствата на заден план. Едни изразителни очи и подчертани вежди със сигурност привличат вниманието към себе си, а не към скули, бузи, брадичка и чело, където най-често може да срещнете проблеми. Ключово в случая е да използвате коректор, с който да прикриете червените петна от възпаление (като отдолу може да поставите лечебен продукт), както и сенките под очите, ако имате такива. Ще бъдете изненадани колко много може да се изравни тенът и без да използвате допълнителни продукти за маскиране на цялото лице. Матовото червило ми се струва страхотен вариант, ако кожата ви е склонна към омазняване, особено лятото, тъй като използването на гланц в комбинация с лъщяща кожа може да породи лепкави асоциации. Ако искате повече цвят на очите, препоръчвам ви да замените очната линия с цветен молив - изберете нюанс, който ви отива и подчертава цвета на зениците ви.

Нормална кожа

В сравнение с другите два типа, тук човек има много повече свобода на действие и много по-малко правила, с които да се съобразява. Това е изходната точка, от която може да решите дали гримът да бъде ежедневен, или ще погледнете на нещата по-професионално. Кожа без петна, възпаления и сухи участъци според мен е дар, който не се нуждае от много, за да изпъкне. Макар че може да си позволите по-тежък грим, в ежедневието ми се струва, че е най-хубаво да подчертавате, а не да скривате това, с което ви е дарила природата. Ето защо не смятам, че трябва да използвате нещо повече от оцветен крем с лека формула за изравняване на тена.  

Топ 5
 • молив за устни, телесен
 • палитра сенки за очи, в която дори може да има някой и друг закачлив цвят
 • очна линия/ молив
 • комплект за вежди
 • руж

Бих добавила и бронзант, който да е съобразен с тена ви. Не говоря за продукт, който ще промени цвета на лицето ви, а за игра на светлосенки. 

Към всички тези продукти може да се добавят още много, а дори и вече изброените могат да варират, защото макар условно да разделяме кожата на тези три категории, всеки човек има особености, които изискват индивидуално решение. Не мога да се ангажирам с конкретни марки, които да ви препоръчам точно в тази публикация, но в представянето на продукти в бъдеще ще отделям време да ви разказвам повече за тях, както и за кого са предназначени и какво можете да очаквате, когато отворите капачето на опаковката и посегнете към неговото съдържание.


Това е Ина - тя се съгласи да бъде модел за представяне на няколко козметични продукта в предстояща публикация.

Не с всеки от вас мога да се видя на кафе и не всеки познавам, така че да мога да се поинтересувам лично от мнението му, но ще се радвам да дадете своите идеи, забележки и предложения в коментарите. Козметиката е вселена, която може не само да ни омагьоса, но и да ни преобрази както външно, така и вътрешно. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар