Бонбонени подаръци

Том Смит е човекът, който през 1847 година измисля ефектен начин, с който да представя сладкарските си изделия пред широката публика. Увива малка тръба, пълна с бонбони и лакомства, по сходен на обвивката на бонбон начин, но със страничен ефект - когато отвориш подаръка, той "експлоадира" с трясък. Няма как да забравиш подобно преживяване, което пък се е отразило на продажбите на сладки изделия на Том, а десетилетия по-късно "бомбичките" са се превърнали във весела коледна традиция.Заедно с адвент календарите, у нас започнаха да се появяват и Crackers ("бомбички"). Тези празнично опаковани и доста шумни "бонбони" съдържат в себе си символични подаръчета, като не е задължително това да са неща за ядене. Даже в повечето готови комплекти, които може да откриете в магазините (тази зима видях в Marks & Spencer и в интериорния департамент на Debenhams), подаръците са от съвсем различно естество. Имате време да отскочите и да си вземете някоя и друга "бомбичка", особено ако ви хареса пълнежът и искате да има шумен и зрелищен ефект. Ако обаче искате да изплагиатствате идеята като мен и просто да опаковате малки подаръци във формата на бонбон, които да чакат на масата гостите ви за Коледа, ето един много бърз начин как да го направите:  1. Ако пазите картонените рула на тоалетната хартия - това е моментът да ги използвате за нещо креативно. Аз ги изхвърлям на момента, затова като основа за тръбата използвах тънкия картон, около който се навиват опаковъчните хартии (В случая е коледен комплект от IKEA в любимите ми цветове. Ако сте взели по-евтина опаковъчна хартия, листчето там няма да ви свърши работа, затова като последна инстанция може да се обърнете към домакинската хартия в кухнята). 
  2. Сложете подаръчето пред рулото, отбележете с молив колко дълъг цилиндър ще ви трябва, и отрежете с ножица. След това залепете външния край, така че рулото да не се развива.
  3. Сложете картонената тръба върху опаката страна на предварително изрязана в съответните размери хартия (с дължина три пъти по-голяма от тази на картона, за да се получат страничните "ушички", които напомнят за опаковка на бонбон). Залепете с тиксо хартията към тръбата, а противоположният край на хартията прегънете навътре, така че да стане равен и без следи от рязане. На вътрешната му страна сложете двойно залепващо тиксо и навийте като руло - краят с двойното тиксо трябва да финишира и да запечата тръбата. 
  4. Сега е ред на най-грозната част, но скоро ще я замаскираме: смачкайте хартията с пръсти близо до края на картонената тръба - ако материалът е твърд, лесно ще усетите къде се пада, въпреки че не се вижда от хартията. Пуснете подаръчето вътре и смачкайте и другата част, като се стараете да натискате и извъртате само в основата до картона - другата част трябва да запази форма.
  5. "Бонбонът" вече е готов, но две панделки, които да скрият смачканото, ще са ви полезни не само по тази причина, а и за да не падне подаръкът, който е вътре. Увийте няколко пъти панделката и вържете.
  6. Ако сте решили предварително кой подарък на кого ще се падне, може да напишете името на човека с маркер. 


За съжаление моите бонбонени подаръци няма да кажат "пук" и "тряс" при отварянето им, но сами по себе си ще са изненада, защото никой няма да ги очаква. Нямам търпение да наредя коледната трапеза с тези приятни изненадки и за мое щастие - остава още съвсем малко време до този момент!


Коментари

Популярни публикации