Бисквитен сладкиш със сметана и ягоди

Класически английски десерт, който съчетава любимите ми вкусове: бисквитен блат, сметана и плодове. Казва се Shortcake и върви с препоръка да се консумира лятото, може би заради пресните ягоди, с които се украсява по традиция. Да, обаче смея да не се съглася, тъй като маслен десерт със сметана не е точно най-лекият сладкиш, който може да си представите в горещите летни дни. Ето защо грабнах тарелка с ягоди, които изглеждаха възможно най-непластмасови, и забърках рецептата за вас именно сега! Според мен стана чудесен десерт за Коледния ден, който ще краси масата и ще е в хармония с празничната украса на дома.Необходимите продукти може да откриете навсякъде, а ако не намирате ягоди, съвсем приемлив ми звучи вариантът да използвате сладко от червени плодове.

 • 175 г масло
 • 150 г бяло брашно
 • 115 г брашно от бадеми
 • 50 г пудра захар
 • 25 г филирани бадеми

 • 100 мл сметана за разбиване
 • 50 г крем сирене
 • 1 с.л. пудра захар (ако сметаната не е подсладена)Начин на приготвяне:

 1. Пресейте в купа бялото брашно и захарта. Към тях добавете маслото, нарязано на кубчета, и го втрийте старателно с пръсти, докато се образуват трохи. Добавете брашното от бадеми и замесете тесто - ще се получи топка, лесна за моделиране, която трябва да разделите на две.
 2. Всяка половинка разточете на кръг с диаметър 20 см. Ако имате силиконово килилмче с отбелязани размери, ще ви свърши чудесна работа. Ако не - може да изрежете съответния кръг от хартия за печене или просто да действате на око.
 3. Поставете блатовете в плоска тава (ако е достатъчно голяма, може да се хванат и двата), надупчете повърхността им с вилица и поръсете с филираните бадеми.
 4. Маслените блатове се пекат за 20 минути на 160 градуса, докато крайчетата им започнат да придобиват цвят. Оставят се да изстинат на решетка, но тъй като са много крехки, докато са топли, прехвърлете ги с хартията. Ако тръгнат да се чупят, може да ги оставите и в тавата, стига да не са загорели. Докато са още топли, само маркирайте един от блатовете с нож, така че да го разполовите по-лесно на 8 триъгълничета (условно казано), когато изстине.
 5. Разбийте сметаната, добавете крем сиренето и пудрата захар, след което изсипете сместа в пош.
 6. Сложете блатът без маркировка в голяма плоска чиния, с помощта на поша направете 9 "розички" сметана - 8 по широката част на окръжността и една в средата. Идеята е да разчупите втория блат на осем равни части и да поставите всяка една от тях върху подложка от сметана, леко наклонена на една страна. Когато направите това, декорирайте със сметана и горните парчета маслен блат, сложете още в средата и другаде, ако ви е останала още от сметаната. 
 7. Декорирайте с пресни ягоди или ягодово сладко.Тъй като рецептата за блата е почти като тази за маслените сладки, които толкова често правя, мога да нарека този сладкиш и "бисквитена торта" и със сигурност ще бъде най-елегантният ѝ вариант за изпълнение. Всеки, който обича масленки, ще се влюби в маслената сладост на този сладкиш! Сигурна съм! 

Разгледайте и други рецепти с маслено тесто: 
Коментари

Популярни публикации