Козметика по време на бременността

За едни - най-прекрасният период в живота, за други - истинско предизвикателство. Някои жени се разхубавяват, други едва успяват да смогнат на всички промени, които са им заформили хормоните и то - неприятни. Дали ще сте от тези бъдещи майки, които с нищо не нарушават бюти режима си, или пък ще намирате за огромно предизвикателство дори това да приведете в някакъв ред косата си, е без значение, когато говорим за поддържането на кожата. Тук правилата важат за всички! 

Източник: pixabay.com

Искам още в началото да подчертая, че тази публикация е изцяло на база личния ми опит и мнение за продуктите, които споменавам. Не мога да се ангажирам с изказвания от рода "това работа, а това - не", защото всяка кожа е различна, всеки организъм реагира по свой начин и ако един продукт работи за мен, не означава, че ще бъде също толкова полезен и за моята бременна приятелка например. 

Няколко общи правила за бяла и декоративна козметика 

Хубаво е, когато разберете, че чакате дете, да направите общ преглед на козметиката, която използвате. Най-често срещаните правила са следните: кремовете за лице да не съдържат витамин А, шампоанът за коса и изобщо продуктите в контакт с кожата да не съдържат силицилова киселина. Боядисването на косата не е забранено, но не е и препоръчително. Ако се налага, използвайте щадящи бои без амоняк. В декоративната козметика няма твърди забрани, все пак ви съветвам да хвърляте по един поглед на съдържанието на продукта и ако има нещо, което ви безпокои, да премислите дали да не направите временна смяна. Единствено лаковете за нокти имат код червено, когато става въпрос за толуол, камфор, формалдехид и дибутилфталат (DBP). Препоръка от маникюрист имам за лаковете на ZOYA, но не съм ги изпробвала лично. 

Бърз преглед на масовите продукти против стрии

По време на бременността кожата има нужда от допълнително и интензивно овлажняване, тъй като качването на килограми я опъва и могат да се появят стрии. Ако сте предразположена към тези несъвършенства, едва ли ще може да се опазите изцяло от тях, но това да поддържате кожата си в добро състояние винаги е в плюс - най-малкото няма да усещате сърбеж и опъване. Това да се запази гладка пък е прекрасен бонус. 

С няколко думи ще споделя своите впечатления от продуктите, които имах възможност да използвам по време на своята бременност. Наблюденията ми са по-скоро за това доколко са удобни за нанасяне, отколкото за ефективност, защото, пак искам да повторя, тя зависи от конкретната жена и особеностите на нейния епидермис. 

  • Mustela


Mustela е препоръчваната козметика за бременни в аптеките. Цените са високи, което сякаш дава гаранция за качество. В интерес на истината много майки я препоръчват. 
Моите наблюдения:
+ кремът против стрии се нанася лесно, попива бързо и е в удобна опаковка
- в началото на бременността ароматът ме дразнеше, макар да не е натрапчив
Общо мнение: за най-застрашените от поява на стрии участъци използвах този крем. Макар и третирани по един и същи начин, някои участъци се сдобиха със стрии, други - не. 

  • Maternea


Използвах няколко пъти крема против стрии на Maternea, но не бях доволна от бързината, с която попива. Разнася се на големи бели линии, което помага да видите докъде сте намазали с продукт, но трябва да изчакате, докато кожата ви се покаже свежа и хидратирана под бялото покривало. 

  • HIPP


HIPP са дейни участници във форуми и в семинари, посветени на майчинството. Понеже аз посещавах доста такива мероприятия, през по-голямата част от бременността ми винаги имах техни мострички, които да тествам. На пазара те предлагат два продукта:

Масло против стрии

Използвах цяла опаковка, която изглежда голяма, но всъщност свършва завидно бързо.
+ продуктът е хубав, мирише добре, може да се използва до последната "трошица" заради практичната опаковка
- труден за разнасяне, което удвоява времето и усилията, а и дърпате кожата повече от необходимото

Олио против стрии 

Не знам колко мострички съм употребила от това олио, но според мен се е събрало, колкото за една цяла опаковка. Тъй като предпочитам крем за мазане, използвах олиото предимно за
целите ръце и за краката. В края на бременността си купих цяла опаковка, но не помогна в борбата със стриите.
+ попива изключително бързо, не оставя петна, мирише приятно и може да се използва за хидратиране на цялото тяло, включително го използвах и за обелен нос и след няколко нанасяния кожата веднага влезе във форма
- единственият минус, за който се сещам, е като при мен: ако предпочитате кремове пред олио
Общо мнение: чудесен продукт, но не мога да се ангажирам доколко е ефективен срещу стрии.

  • Topfer


Topfer ме впечатлиха по време на "Форум време за бебе". И като си говорим за олио против стрии, имах възможността да го тествам и сравнено с олиото на HIPP, за което писах по-горе, е по-слабото предложение. Не попива толкова бързо и не е толкова приятно за нанасяне. Въпреки това е с огромен процент натурални съставки. Вие решавате.

  • Здраве


Както вече стана въпрос, освен основния продукт за най-застрашените зони за тялото, при краката и ръцете можех да си позволя разнообразие. Кремът против стрии на "Здраве" попадна в този микс от продукти.
+ нанася се с невероятна лекота, определено по-лесно и бързо от всичко останало, което ползвах
- извънредно неудобна опаковка, особено след като я преполовите: изисква доста усилия да се измъкне съдържанието навън и това ме отказа от повторна покупка. 
  • Palmer's
Моя приятелка ми подари това олио, което е помогнало много при нейната бременност. Използвах и него, и кокосово масло по едно и също време и миришех на десертчето Баунти. 
+ най-удобната опаковка с пулверизатор, значително по-лесно за нанасяне.
- ако започнете да го използвате първите месеци, може да ви подразни силната иризма на сладко какао.
Общо мнение: Не успях да използвам цялата опаковка, за да преценя колко ефективен е продуктът, но определено ми беше приятно да го ползвам, макар ароматът да е прекалено силен.


Важно: всички снимки на продукти са от официалните сайтове на представените марки. Ако искате да разберете повече за всеки крем или олио, просто цъкнете върху съответната картинка. 
Краен резултат: И след всичкото мазане и грижи, истината лъсва най-добре, след като бебето се появи на бял свят, а при мен е корем, покрит изцяло със стрии, които не личаха по време на бременността толкова отчетливо. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар